1. Home
  2. Nederland
  3. Friesland
Friesland

Vakantie Friesland

Vakantie Friesland: in het hoge noorden…

Tijdens mijn vakantie in Friesland heb ik veel gezien en gedaan, maar ook genoten van de rust en het geluid van de zee. Ik verbleef tijdens de schoolvakanties in een sfeervol huisje dichtbij Harlingen, met uitzicht op uitgestrekte velden en bossen, die kent Friesland veel. Bij aankomst vertelde een goedlachse Fries mij dat Harlingen tot een van de elf steden, waar ’s winters geschaatst wordt, behoort en is daarom is echte havenstad. Genieten van een versbereid visgerecht mocht dan ook niet ontbreken aan mijn bezoek. Daarnaast heb ik een prachtige wandeling gemaakt langs verschillende monumenten en grachten en heb ik uitgewaaid bij het waddengebied. En ik heb nog niet alles gezien, ik kom zeker een keertje terug…

Bezienswaardigheden in Friesland

Friesland ligt in het noorden van Nederland en is opgedeeld in 18 gemeenten, waaronder de Waddeneilanden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Met een autovakantie kan je vanaf Friesland met een veerboot naar de verschillende eilanden varen, een ideale uitvalsbasis voor dagjes weg!

Niet bang van een beetje modder? Dan raad ik je aan om eens te wadlopen. Of breng eens een bezoekje aan de oudste stad van Friesland; Stavoren. Hier kan je een dagje zeilen op een authentiek Fries skûtsje, dit zijn zeilvrachtscheepjes uit 1900. Voor degene die liever de rust willen opzoeken kan je natuurlijk genieten van het strand en de zee of een wandeling maken door een van de vele bossen of weiden.

Ook kan je in Friesland Het Ir. D.F. Woudagemaal bezichtigen in Lemmer. Dit is het grootste stoomgemaal die ooit gemaakt én staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee behoort het tot een van Nederlands belangrijkste rijksmonumenten. Zeker een uitstapje waard!

Culinaire reis door Friesland

Kenners weten dat ik dol ben op lekker eten en drinken en het proberen van nieuwe lokale gerechten. Toen ik Friesland aankwam en hoorde dat ze hier eigengemaakte producten verkochten, was ik meteen verkocht. In de Friese keuken zijn vooral kaas en worsten vertegenwoordigd, maar ook verschillende soorten banket ontbreken niet. Mijn favoriet voor bij een kop koffie; de dúmkes. Het zijn heerlijke koekjes die veelal bij de koffie geserveerd worden, maar ze zijn keihard. Stop ze daarom even in de koffie en neem dan een hap, “jummie!”. Naast eten maken Friesen ook hun eigen drankjes zoals bier en whisky.

Het weer: veel liefs uit Friesland

Omdat Friesland grotendeels uit water bestaat is het iets frisser dan in het binnenland. Friesland kent een zeeklimaat wat betekend dat er relatief zachte winterszijn en aangename zomers. De temperaturen kunnen variëren van 16 graden in mei tot 23 graden in augustus of september. Dit maakt Friesland een perfecte plek voor een zonvakantie of zelfs in de nazomer om zo de laatste zonnestralen mee te pakken.

Kleinschalige hotels & appartementen in Friesland

In Friesland is er zoveel te beleven en heeft een rijke geschiedenis, leuk voor jong en oud. Of je nou verblijft in een heerlijk appartement of in een stijlvol huisje middenin de natuur, in Friesland kan het allemaal!

Ook benieuwd naar een vakantie in Nederland? Neem dan eens een kijkje bij mijn adresjes in Friesland of bekijk mijn last minute vakanties in Nederland. Voor meer inspiratie heb ik speciaal voor jou een aantal nieuwste ontdekkingenop een rijtje gezet. Enjoy!

Belangrijke corona informatie

Voor een vakantie in Nederland kan je uitgaan van onderstaande maatregelen.

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt van de Nederlandse autoriteiten. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Afstand in publieke ruimtes
Ja
1,5 meter afstand
Openbaar vervoer & taxi's
Ja
Mondkapje verplicht. Reserveren taxi verplicht.
Maximum aantal personen buiten
Ongelimiteerd
1,5 meter afstand houden
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
1,5 meter afstand houden
Supermarkten & drogisterijen
Open
Tankstations
Open
Restaurants
Open
Zonder reservering, maximaal 50 personen binnen. Bij grotere restaurants is een reservering verplicht. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem), Hollands Midden (Leiden) worden na 00.00 uur geen gasten meer toegelaten. Hier sluiten restaurants om 01.00 uur.
Bars
Open
Zonder reservering, maximaal 50 personen binnen en 50 mensen buiten. Bij grotere bars is een reservering verplicht. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem), Hollands Midden (Leiden) worden na 00.00 uur geen gasten meer toegelaten en stopt de muziek. Hier sluiten de bars om 01.00 uur.
Winkels
Open
Attractieparken
Open
Beperke capaciteit, reserveren verplicht
Dierentuinen
Open
Beperkte capaciteit, reserveren verplicht
Stranden
Open
Evenementen (binnen & buiten)
Ja
Beperkte capaciteit, reservering verplicht.
Musea
Open
Reserveren verplicht, maximaal aantal personen afhankelijk van m2.
Wellness
Open
Reserveren verplicht
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Geen verkoop van alcohol op specifieke tijden
Ja
Tot 01.00 uur
Discotheken / uitgaansleven
Gesloten
Casino
Open
Reserveren verplicht.
Luchthavens
Open
Temperatuurmeting, mondkapje verplicht, gezondheidsverklaring verplicht
Verplichte quarantaine bij aankomst
Nee
Afname Covid-19 test voor vertrek
Nee
Afname Covid-19 test bij aankomst accommodatie
Nee
Gezondheidsverklaring verplicht
Ja
Alleen verplicht bij aankomst op een Nederlandse luchthaven (eigen verantwoordelijkheid)
Transfer beperking
Nee
1,5 meter aftsand

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Geliefde bestemming bij de volgende reizigers:

Oudere koppels Jonge koppels

Ontdek de andere regio's