1. Home
  2. Nederland
  3. Friesland
Friesland

Vakantie Friesland

Vakantie Friesland: in het hoge noorden…

Tijdens mijn vakantie in Friesland heb ik veel gezien en gedaan, maar ook genoten van de rust en het geluid van de zee. Ik verbleef tijdens de schoolvakanties in een sfeervol huisje dichtbij Harlingen, met uitzicht op uitgestrekte velden en bossen, die kent Friesland veel. Bij aankomst vertelde een goedlachse Fries mij dat Harlingen tot een van de elf steden, waar ’s winters geschaatst wordt, behoort en is daarom is echte havenstad. Genieten van een versbereid visgerecht mocht dan ook niet ontbreken aan mijn bezoek. Daarnaast heb ik een prachtige wandeling gemaakt langs verschillende monumenten en grachten en heb ik uitgewaaid bij het waddengebied. En ik heb nog niet alles gezien, ik kom zeker een keertje terug…

Kleinschalige hotels & appartementen in Friesland

In Friesland is er zoveel te beleven en heeft een rijke geschiedenis, leuk voor jong en oud. Of je nou verblijft in een heerlijk appartement of in een stijlvol huisje middenin de natuur, in Friesland kan het allemaal!

Ook benieuwd naar een vakantie in Nederland? Neem dan eens een kijkje bij mijn adresjes in Friesland of bekijk mijn last minute vakanties in Nederland. Voor meer inspiratie heb ik speciaal voor jou een aantal nieuwste ontdekkingenop een rijtje gezet. Enjoy!

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Bezienswaardigheden in Friesland

Friesland ligt in het noorden van Nederland en is opgedeeld in 18 gemeenten, waaronder de Waddeneilanden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Met een autovakantie  kan je vanaf Friesland met een veerboot naar de verschillende eilanden varen, een ideale uitvalsbasis voor dagjes weg!

Niet bang van een beetje modder? Dan raad ik je aan om eens te wadlopen. Of breng eens een bezoekje aan de oudste stad van Friesland; Stavoren. Hier kan je een dagje zeilen op een authentiek Fries skûtsje, dit zijn zeilvrachtscheepjes uit 1900. Voor degene die liever de rust willen opzoeken kan je natuurlijk genieten van het strand en de zee of een wandeling maken door een van de vele bossen of weiden.

Ook kan je in Friesland Het Ir. D.F. Woudagemaal bezichtigen in Lemmer. Dit is het grootste stoomgemaal die ooit gemaakt én staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee behoort het tot een van Nederlands belangrijkste rijksmonumenten. Zeker een uitstapje waard!

Culinaire reis door Friesland

Kenners weten dat ik dol ben op lekker eten en drinken en het proberen van nieuwe lokale gerechten. Toen ik Friesland aankwam en hoorde dat ze hier eigengemaakte producten verkochten, was ik meteen verkocht. In de Friese keuken zijn vooral kaas en worsten vertegenwoordigd, maar ook verschillende soorten banket ontbreken niet. Mijn favoriet voor bij een kop koffie; de dúmkes. Het zijn heerlijke koekjes die veelal bij de koffie geserveerd worden, maar ze zijn keihard. Stop ze daarom even in de koffie en neem dan een hap, “jummie!”. Naast eten maken Friesen ook hun eigen drankjes zoals bier en whisky.

Het weer: veel liefs uit Friesland

Omdat Friesland grotendeels uit water bestaat is het iets frisser dan in het binnenland. Friesland kent een zeeklimaat wat betekend dat er relatief zachte winters zijn en aangename zomers. De temperaturen kunnen variëren van 16 graden in mei tot 23 graden in augustus of september. Dit maakt Friesland een perfecte plek voor een

zonvakantie

 of zelfs in de nazomer  om zo de laatste zonnestralen mee te pakken.

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Geliefd bij de volgende reizigers:

Vrienden

Tip van Eliza
Tip van Eliza

Tip van Eliza

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn tips en avonturen kun je op mijn blog lezen.

Ontdek de andere regio's

Covid-19 regelgeving op bestemming

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt door de lokale autoriteiten. Het kan zijn dat er op het moment van boeken andere maatregelen gelden dan wanneer je vakantie begint. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Faciliteiten
Regel
Toevoeging
Belangrijke informatie betreft verplichte reisdocumentatie
Ja
Bekijk hier de FAQ pagina.
Afstand in publieke ruimtes
Nee
Mondkapje
Ja gedeeltelijk
Enkel in het openbaar vervoer en luchthavens.
Maximum aantal personen buiten
Nee
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Geen maximum.
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels?
Nee
Restaurants
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur.
Bars
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Discotheken, clubs, nachtleven
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Supermarkten & drogisterijen
Open
Activiteiten, attractieparken en bezienswaardigheden
Open
Geen beperkingen binnen, maar bioscopen, musea, (sport) evenementen enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Voor o.a. zwembaden, wellnesscentra, dierentuinen en pretparken is geen bewijs nodig.
Evenementen (binnen en buiten)
Ja
Geen beperkingen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Transfer
Ja
Alle transfer mogelijk
Openbaar vervoer en taxi's
Ja
Reserveren taxi verplicht. Alleen essentiële reizen met het openbaar vervoer is toegestaan.
Stranden
Open