1. Home
  2. Nederland
  3. Utrecht
Utrecht

Vakantie Utrecht

Vakantie Utrecht: in het midden van Nederland

Na mijn eerste vakantie in Utrecht was ik meteen verkocht, een pareltje in het midden van Nederland. De stad Utrecht wordt ook wel Domstad genoemd en heeft haar naam te danken aan de Domtoren die de hoogste kerktoren van Nederland is. Met ruim 112 meter en 465 trappen heb je dan ook een prachtig uitzicht over de stad en regio. Daarnaast wordt de provincie Utrecht gekenmerkt door groene landschappen, water in én rondom steden en is er veel cultureel erfgoed. Wat Utrecht zo speciaal maakt, is Het Groene Hart: een oase met veengebieden, plassen, meren en rivieren, tussen de grote steden van de Randstad. Met een autovakantie kan je de alledaagse drukte even achterlaten en echt even tot rust komen.

Bezienswaardigheden in Utrecht

Utrecht is een historische stad waarbij twee werelden bij elkaar komen; een ruim en open landschap met een historisch stadshart. Als je van wandelen of fietsen houdt, dan raad ik je aan om eens een bezoekje te brengen aan Tussen de Lek en Linge. Met een kwartiertje rijden vanuit de stad waan je je in een poldergebied en kan je pittoreske dorpjes bezoeken en ondertussen genieten van de rust van de natuur. Als je van iets meer avontuur houdt, dan is er de mogelijkheid om een kano te huren en daarmee door de grachten van Utrecht-stad te varen of door natuurgebied de Amelisweerd.

Wat ik zo bijzonder vond aan Utrecht zijn de vele oude kastelen die er te vinden zijn. Kasteel Duurstede is mij nog goed bijgebleven, want deze behoort tot een van de oudste kastelen in Nederland en heeft een sprookjesachtige locatie. Zeker als er een beetje sneeuw is gevallen, onthoud ik deze stad altijd voor een winterzon vakantie.

Tip! Schijnt het zonnetje? Neem dan een kleedje en wat hapjes en drankjes mee. Rondom het kasteel ligt namelijk een prachtig park, een perfecte locatie voor een gezellige picknick!

Culinaire reis door Utrecht

Bourgondiërs kunnen in Utrecht hun hart ophalen. Door heel Utrecht vind je de allerleukste restaurantjes en bars waar je gezellig kan zitten en kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. In de bruisende binnensteden zijn er talloze restaurantjes te vinden met verschillende specialiteiten. Liever opzoek naar iets rustigs? Dan zijn er ook genoeg plekjes te vinden in omringende dorpjes of aan het water. Er is voor ieder wat wils!

Het weer: veel liefs uit Utrecht

Wist je al dat Utrecht is de kleinste provincie van Nederland is? Vanaf eind april kunnen de temperaturen oplopen van 20 graden in april tot wel 25 graden tot en met september. Een ideale plek om met zonnig weer te genieten van de natuur en de historische cultuur, een unieke zonvakantie.

Kleinschalige hotels & appartementen in Utrecht

Na een dag volop cultuur snuiven is er niets beters dan genieten van het ondergaande zonnetje met een glas wijn in mijn hand, vind ik. Het liefste doe ik dat ergens op een afgelegen plekje weg van de drukte, zoals in mijn eigen appartement middenin het groen of in een huisje met zwembad. Of het nu tijdens of buiten de schoolvakanties is, bij de gedachte alleen al droom ik weg. Zo slecht is het leven niet!

Mijn kleinschalige adresjes in Utrecht zijn weg van de massa, maar met zoveel leuke uitgangspunten voor een dagje weg. Je kunt er het hele jaar terecht. Kijk dan ook tussen mijn last minute vakanties in Nederland of breng als eerste een bezoekje aan mijn nieuwste ontdekkingen.

Bekijk de kaart

Belangrijke corona informatie

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt van de Nederlandse autoriteiten. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Faciliteiten
Mogelijk
Toevoeging
Afstand in publieke ruimtes
Ja
1,5 meter afstand + advies een mondkapje te dragen in alle publieke binnenruimtes vanaf 13 jaar en ouder.
Openbaar vervoer & taxi's
Ja
Mondkapje verplicht. Reserveren taxi verplicht.
Maximum aantal personen buiten
Ongelimiteerd
Max. 4 personen indien niet 1 huishouden en 1,5 meter afstand houden
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
1,5 meter afstand houden
Supermarkten & drogisterijen
Open
Tankstations
Open
Restaurants
Gesloten
Alleen restaurants van een hotel geopend
Bars
Gesloten
Winkels
Open
Met uiztondering van levensmiddelenbranche, uiterlijk tot 20.00 open.
Attractieparken
Open
Beperkte capaciteit, reserveren gebaseerd op tijdslot verplicht
Dierentuinen
Open
Beperkte capaciteit, reserveren gebaseerd op tijdslot verplicht
Stranden
Open
Evenementen (binnen & buiten)
Nee
Musea
Open
Reserveren gebaseerd op tijdslot verplicht, maximaal 30 personen
Wellness
Open
Beperkte capaciteit, reserveren gebaseerd op tijdslot verplicht
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Geen verkoop van alcohol op specifieke tijden
Ja
Geen verkoop tussen 20.00 uur en 07.00 uur.
Discotheken / uitgaansleven
Gesloten
Casino
Open
Reserveren verplicht.
Luchthavens
Open
Temperatuurmeting, mondkapje verplicht, gezondheidsverklaring verplicht
Quarantaine
Ja
Wanneer je aankomt vanuit een oranje gebied 10 dagen in thuisquarantaine. Wanneer je na een bezoek aan Nederland verblijft in de Belgische regio's/steden Antwerpen, Brussel, Luik of Wallonië wordt het aangeraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Afname Covid-19 test voor vertrek
Nee
Afname Covid-19 test bij aankomst accommodatie
Nee
Gezondheidsverklaring verplicht
Ja
Alleen verplicht bij aankomst op een Nederlandse luchthaven (eigen verantwoordelijkheid)
Transfer beperking
Nee
1,5 meter aftsand en mondkapje verplicht.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Geliefde bestemming bij de volgende reizigers:

Oudere koppels Jonge koppels Familie met jonge kinderen Vrienden Familie met oudere kinderen

Tip van Eliza
Tip van Eliza

Tip van Eliza

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn tips en avonturen kun je op mijn blog lezen.

Ontdek de andere regio's