1. Home
  2. Nederland
  3. Utrecht
Utrecht

Vakantie Utrecht

Vakantie Utrecht: in het midden van Nederland

Na mijn eerste vakantie in Utrecht was ik meteen verkocht, een pareltje in het midden van Nederland. De stad Utrecht wordt ook wel Domstad genoemd en heeft haar naam te danken aan de Domtoren die de hoogste kerktoren van Nederland is. Met ruim 112 meter en 465 trappen heb je dan ook een prachtig uitzicht over de stad en regio. Daarnaast wordt de provincie Utrecht gekenmerkt door groene landschappen, water in én rondom steden en is er veel cultureel erfgoed. Wat Utrecht zo speciaal maakt, is Het Groene Hart: een oase met veengebieden, plassen, meren en rivieren, tussen de grote steden van de Randstad. Met een autovakantie kan je de alledaagse drukte even achterlaten en echt even tot rust komen.

Kleinschalige hotels & appartementen in Utrecht

Na een dag volop cultuur snuiven is er niets beters dan genieten van het ondergaande zonnetje met een glas wijn in mijn hand, vind ik. Het liefste doe ik dat ergens op een afgelegen plekje weg van de drukte, zoals in mijn eigen appartement middenin het groen of in een huisje met zwembad. Of het nu tijdens of buiten de schoolvakanties is, bij de gedachte alleen al droom ik weg. Zo slecht is het leven niet!

Mijn kleinschalige adresjes in Utrecht zijn weg van de massa, maar met zoveel leuke uitgangspunten voor een dagje weg. Je kunt er het hele jaar terecht. Kijk dan ook tussen mijn last minute vakanties in Nederland of breng als eerste een bezoekje aan mijn nieuwste ontdekkingen.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Bezienswaardigheden in Utrecht

Utrecht is een historische stad waarbij twee werelden bij elkaar komen; een ruim en open landschap met een historisch stadshart. Als je van wandelen of fietsen houdt, dan raad ik je aan om eens een bezoekje te brengen aan Tussen de Lek en Linge. Met een kwartiertje rijden vanuit de stad waan je je in een poldergebied en kan je pittoreske dorpjes bezoeken en ondertussen genieten van de rust van de natuur. Als je van iets meer avontuur houdt, dan is er de mogelijkheid om een kano te huren en daarmee door de grachten van Utrecht-stad te varen of door natuurgebied de Amelisweerd.

Wat ik zo bijzonder vond aan Utrecht zijn de vele oude kastelen die er te vinden zijn. Kasteel Duurstede is mij nog goed bijgebleven, want deze behoort tot een van de oudste kastelen in Nederland en heeft een sprookjesachtige locatie. Zeker als er een beetje sneeuw is gevallen, onthoud ik deze stad altijd voor een winterzon  vakantie.

Tip! Schijnt het zonnetje? Neem dan een kleedje en wat hapjes en drankjes mee. Rondom het kasteel ligt namelijk een prachtig park, een perfecte locatie voor een gezellige picknick!

Culinaire reis door Utrecht

Bourgondiërs kunnen in Utrecht hun hart ophalen. Door heel Utrecht vind je de allerleukste restaurantjes en bars waar je gezellig kan zitten en kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. In de bruisende binnensteden zijn er talloze restaurantjes te vinden met verschillende specialiteiten. Liever opzoek naar iets rustigs? Dan zijn er ook genoeg plekjes te vinden in omringende dorpjes of aan het water. Er is voor ieder wat wils!

Het weer: veel liefs uit Utrecht

Wist je al dat Utrecht is de kleinste provincie van Nederland is? Vanaf eind april kunnen de temperaturen oplopen van 20 graden in april tot wel 25 graden tot en met september. Een ideale plek om met zonnig weer te genieten van de natuur en de historische cultuur, een unieke zonvakantie .

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Geliefd bij de volgende reizigers:

Oudere koppels Vrienden Familie met oudere kinderen Jonge koppels Familie met jonge kinderen

Tip van Eliza
Tip van Eliza

Tip van Eliza

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn tips en avonturen kun je op mijn blog lezen.

Ontdek de andere regio's

Covid-19 regelgeving op bestemming

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt door de lokale autoriteiten. Het kan zijn dat er op het moment van boeken andere maatregelen gelden dan wanneer je vakantie begint. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Faciliteiten
Regel
Toevoeging
Belangrijke informatie betreft verplichte reisdocumentatie
Ja
Bekijk hier de FAQ pagina.
Afstand in publieke ruimtes
Nee
Mondkapje
Ja gedeeltelijk
Enkel in het openbaar vervoer en luchthavens.
Maximum aantal personen buiten
Nee
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Geen maximum.
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels?
Nee
Restaurants
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur.
Bars
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Discotheken, clubs, nachtleven
Open
Geen beperkingen binnen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Op terras geen bewijs nodig. Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Supermarkten & drogisterijen
Open
Activiteiten, attractieparken en bezienswaardigheden
Open
Geen beperkingen binnen, maar bioscopen, musea, (sport) evenementen enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Voor o.a. zwembaden, wellnesscentra, dierentuinen en pretparken is geen bewijs nodig.
Evenementen (binnen en buiten)
Ja
Geen beperkingen, maar enkel toegangkelijk met een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve coronatest (max. 24 uur) of een bewijs van herstel (min. 11 en max. 180 dagen). Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur. 
Transfer
Ja
Alle transfer mogelijk
Openbaar vervoer en taxi's
Ja
Reserveren taxi verplicht. Alleen essentiële reizen met het openbaar vervoer is toegestaan.
Stranden
Open