De feestdagen zijn de ideale periode om de cultuur van een ander land op te snuiven en te proeven van de lokale tradities. De speciale lekkernijen, gezellige etentjes en spectaculaire vuurwerkshows zorgen ervoor dat ik vaak nog terugdenk aan de keren dat ik Oud & Nieuw in het buitenland vierde. Ik deel graag mijn leukste Nieuwjaars herinneringen met je!

Oud & Nieuw vieren in Spanje

Toen ik met oud en nieuw in Spanje was, kreeg ik van mijn goede vriend Juan 12 druiven in mijn handen gedrukt. Ik keek hem verbaasd aan, want wat moet ik met druiven om dit tijdstip. Hij legde me uit dat het nieuwe jaar hier wordt ingeluid met 12 druiven, één voor elke klokslag. Wanneer het je lukt om de twaalf druiven op te eten voordat de klok 12 uur slaat, zal je in het nieuwe jaar veel geluk en voorspoed hebben. Deze traditie stamt al uit 1909, toen hadden de druiventelers in Alicante een overschot. Gelukkig lukte het me om de druiven op tijd op de eten. Hierna proostten we met een heerlijke cava en kon het feest beginnen!

De volgende dag Juan zei dat ik nog een keertje terug moet komen om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren, er schijnen ook prachtige vuurwerkshows is Barcelona en Malaga te zijn.

 

Van Oudjaar naar Nieuwjaar in Portugal

Een paar jaar geleden was ik op Madeira tijdens de feestdagen. De hoofdstad Funchal was prachtig versierd met allerlei lichtjes en prachtige kerstbomen. Wat een gezellig gezicht was dat! Tijdens oud en nieuw ontdekte ik dat er in Portugal een soortgelijke traditie als in Spanje is. Men eet namelijk 12 rozijnen maar dan één voor elke maand. De spectaculaire vuurwerkshow om 12 uur heeft misschien nog wel de meeste indruk op mij gemaakt…

 

Nieuwjaars wensen Griekenland

Tijdens mijn verblijf in Griekenland met oud en nieuw kwam ik erachter dat een soort Sinterklaas wordt gevierd rond de jaarwisseling. Ayios Vasilis is de Griekse versie van onze goedheiligman en brengt cadeautjes voor kinderen. De vrouwen maken voor deze avond een taart genaamd vasilopita, hierin wordt een geluksmunt verstopt. Degene die de munt vindt, moet deze het hele jaar door in zijn of haar portemonnee bewaren. Dit brengt niet alleen geluk, maar zorgt er ook voor dat diegene altijd geld in zijn portemonnee heeft. Samen met mijn Griekse vrienden heb ik die avond mijn buikje rond gegeten met vasilopita en daarna hebben we bij de kerstboom in Athene teruggeteld tot het twaalf uur was. Daarna werd iedereen met veel vreugde Kalí chroniá, gelukkig nieuwjaar, gewenst.

 

Waar luidt jij het nieuwe jaar in?

Al die leuke herinneringen aan oud en nieuw koester ik enorm. Ik kan niet wachten om op meerdere plekken nieuwjaar te gaan vieren en zo de echte cultuur te ontdekken. Zou jij het leuk vinden om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren? Bekijk dan zeker mijn kerstvakantie adresjes om er in december tussenuit te gaan.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

De feestdagen zijn de ideale periode om de cultuur van een ander land op te snuiven en te proeven van de lokale tradities. De speciale lekkernijen, gezellige etentjes en spectaculaire vuurwerkshows zorgen ervoor dat ik vaak nog terugdenk aan de keren dat ik Oud & Nieuw in het buitenland vierde. Ik deel graag mijn leukste Nieuwjaars herinneringen met je!

Oud & Nieuw vieren in Spanje

Toen ik met oud en nieuw in Spanje was, kreeg ik van mijn goede vriend Juan 12 druiven in mijn handen gedrukt. Ik keek hem verbaasd aan, want wat moet ik met druiven om dit tijdstip. Hij legde me uit dat het nieuwe jaar hier wordt ingeluid met 12 druiven, één voor elke klokslag. Wanneer het je lukt om de twaalf druiven op te eten voordat de klok 12 uur slaat, zal je in het nieuwe jaar veel geluk en voorspoed hebben. Deze traditie stamt al uit 1909, toen hadden de druiventelers in Alicante een overschot. Gelukkig lukte het me om de druiven op tijd op de eten. Hierna proostten we met een heerlijke cava en kon het feest beginnen!

De volgende dag Juan zei dat ik nog een keertje terug moet komen om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren, er schijnen ook prachtige vuurwerkshows is Barcelona en Malaga te zijn.

 

Van Oudjaar naar Nieuwjaar in Portugal

Een paar jaar geleden was ik op Madeira tijdens de feestdagen. De hoofdstad Funchal was prachtig versierd met allerlei lichtjes en prachtige kerstbomen. Wat een gezellig gezicht was dat! Tijdens oud en nieuw ontdekte ik dat er in Portugal een soortgelijke traditie als in Spanje is. Men eet namelijk 12 rozijnen maar dan één voor elke maand. De spectaculaire vuurwerkshow om 12 uur heeft misschien nog wel de meeste indruk op mij gemaakt…

 

Nieuwjaars wensen Griekenland

Tijdens mijn verblijf in Griekenland met oud en nieuw kwam ik erachter dat een soort Sinterklaas wordt gevierd rond de jaarwisseling. Ayios Vasilis is de Griekse versie van onze goedheiligman en brengt cadeautjes voor kinderen. De vrouwen maken voor deze avond een taart genaamd vasilopita, hierin wordt een geluksmunt verstopt. Degene die de munt vindt, moet deze het hele jaar door in zijn of haar portemonnee bewaren. Dit brengt niet alleen geluk, maar zorgt er ook voor dat diegene altijd geld in zijn portemonnee heeft. Samen met mijn Griekse vrienden heb ik die avond mijn buikje rond gegeten met vasilopita en daarna hebben we bij de kerstboom in Athene teruggeteld tot het twaalf uur was. Daarna werd iedereen met veel vreugde Kalí chroniá, gelukkig nieuwjaar, gewenst.

 

Waar luidt jij het nieuwe jaar in?

Al die leuke herinneringen aan oud en nieuw koester ik enorm. Ik kan niet wachten om op meerdere plekken nieuwjaar te gaan vieren en zo de echte cultuur te ontdekken. Zou jij het leuk vinden om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren? Bekijk dan zeker mijn kerstvakantie adresjes om er in december tussenuit te gaan.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

23 december, 2016|2 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Grootvuurwerk 23 oktober, 2019 at 5:04 pm - Reply

    Bedankt voor deze blog! Super leuk hoe elk land zijn eigen tradities heeft! Waar vond je het vuurwerk het mooist?
    Grtjs Anne

    • Treinkaartjes 23 december, 2019 at 3:28 pm - Reply

      Zelf in Londen, Berlijn en Antwerpen oud en nieuw gevierd. Moet zeggen dat Londen wel echt heel magisch is en het vuurwerk wordt daar echt naar een ander niveau gebracht. Denk dat dat voor mij toch wel de nummer één blijft.