Steevast als ik in Spanje op vakantie ben, breng ik een bezoekje aan een lokale wijnboer. Natuurlijk omdat ik dol ben op wijn, maar ook omdat ik de passie van de lokale boeren zo bewonder. Met plezier luister ik naar hun verhalen over hun producten. En altijd weer neem ik een flesje mee naar huis. Het leukste souvenir wat er bestaat! Ook in Spanje heb ik zo mijn favoriete wijnstreken…

De wijnen van Jerez

Het meest zuidelijke wijngebied van Europa is Jerez, in de Spaanse regio Andalusië. In het typisch Spaanse stadje Jerez de la Frontera leer ik de beroemde Jerez-sherry kennen. In een van de talloze bodega’s van Jerez de la Frontera laat ik me door een ober vertellen hoe bijzonder deze wijnen zijn. Het geheim van deze wijnen zit hem in het klimaat van de regio: droge zomers, hoge temperaturen. Diezelfde ober verzekert me dat een autoroute door de zogeheten Sherry Triangle een ware must do is. Rijden tussen de wijnen van Jerez de la Frontera , Puerto de Santa María en San Lucar de Barrameda: het is wat ik de volgende keer zeker eens ga doen…

Spanje wijnstreken Jerez de la Frontera

Montilla Moriles

Iets voorbij de regio Jerez, ook in het zuiden, ligt de wijnregio Montilla Moriles. Tijdens mijn bezoek aan Andalusië kom ik maar wat graag in dit wijngebied, dat ligt tussen de steden Granada, Málaga en Sevilla. Tijdens één van mijn reizen dompel ik me onder in de wijnen van Montilla Moriles. Bij een wijnboer laat ik me vertellen dat deze wijn door veel mensen als een sherry wordt gezien, maar dat eigenlijk niet klopt. Het verschil zit hem volgens wijnboer Manuel in de druif: voor sherry wordt de Palomino-druif gebruikt, voor Montilla is dat de Pedro Ximenez-druif, die een hoger suikergehalte heeft. Daardoor heeft de wijn van nature een hoger alcoholgehalte en wordt er dus geen extra alcohol aan toegevoegd, wat men wel doet bij sherry. Weer wat wijzer!

Spanje wijnstreken Montilla Moriles

De wijnen van Alicante

In de regio Alicante laat ik me graag verrassen door de culinaire hoogstandjes van deze Spaanse regio. In Alicante heb ik de meest lekkere gerechten geproefd. Maar leuker misschien nog wel: ik proefde er ook tal van prachtige lokale wijnen. De druif die hier een belangrijke rol speelt is de Monastrell-druif. Via een lokale wijnboer hoor ik dat Alicante naast goede rode wijnen ook bekend staat om de prachtige dessertwijn, Fondillon.

Spanje wijnstreken Monastrell

De beroemde wijn van Rioja

De meest bekende wijn uit Spanje: Rioja. En ik ben er dol op! Rioga kreeg in 1991 de status Denominación de origen calificada (DOC) toegewezen, wat alleen de allerbeste Spaanse wijnen krijgen. Na een bezoek aan tal van bodega’s waar ik diverse Rioga’s proefde, begrijp ik helemaal waaraan de wijn deze titel heeft verdient. De basis voor een Rioga is de Tempranillo-druif, die meestal zo’n driekwart van de wijn vertegenwoordigt. Het overige deel van de wijn bestaat uit de druiven Garnacha en soms ook Graciano of Mazuelo. De namen alleen al klinken me smakelijk!

Spanje wijnstreken Rioja

Valdepeñas

In het zuiden van de regio La Mancha ligt het prachtige wijngebied Valdepeñas. Ook deze wijnregio heeft de titel DOC binnengesleept, en dat begrijp ik wel. De wijnen die ik proefde in de verschillende dorpjes in deze regio smaakten stuk voor stuk heerlijk… Valdepeñas wijnen zijn met name rode wijnen gemaakt van tempranillo. Kenmerkend voor deze wijnen is dat ze vaak lang rijpen in vaten en daarmee het etiket Reserva of Gran Reserva krijgen. Oud, maar goud!

Spanje wijnstreken Valdepeñas

Wil jij ook kennis maken met lokale Spaanse wijnen?

Ik ontdekte in Spanje tal van unieke logeeradresjes, vanwaar je je binnen no-time tussen de wijngaarden bevindt! Laat je door de vriendelijke eigenaren vertellen over de wijnen en dompel je onder in lokale culinaire verrassingen… Ontdek mijn adresjes in Spanje.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Steevast als ik in Spanje op vakantie ben, breng ik een bezoekje aan een lokale wijnboer. Natuurlijk omdat ik dol ben op wijn, maar ook omdat ik de passie van de lokale boeren zo bewonder. Met plezier luister ik naar hun verhalen over hun producten. En altijd weer neem ik een flesje mee naar huis. Het leukste souvenir wat er bestaat! Ook in Spanje heb ik zo mijn favoriete wijnstreken…

De wijnen van Jerez

Het meest zuidelijke wijngebied van Europa is Jerez, in de Spaanse regio Andalusië. In het typisch Spaanse stadje Jerez de la Frontera leer ik de beroemde Jerez-sherry kennen. In een van de talloze bodega’s van Jerez de la Frontera laat ik me door een ober vertellen hoe bijzonder deze wijnen zijn. Het geheim van deze wijnen zit hem in het klimaat van de regio: droge zomers, hoge temperaturen. Diezelfde ober verzekert me dat een autoroute door de zogeheten Sherry Triangle een ware must do is. Rijden tussen de wijnen van Jerez de la Frontera , Puerto de Santa María en San Lucar de Barrameda: het is wat ik de volgende keer zeker eens ga doen…

Spanje wijnstreken Jerez de la Frontera

Montilla Moriles

Iets voorbij de regio Jerez, ook in het zuiden, ligt de wijnregio Montilla Moriles. Tijdens mijn bezoek aan Andalusië kom ik maar wat graag in dit wijngebied, dat ligt tussen de steden Granada, Málaga en Sevilla. Tijdens één van mijn reizen dompel ik me onder in de wijnen van Montilla Moriles. Bij een wijnboer laat ik me vertellen dat deze wijn door veel mensen als een sherry wordt gezien, maar dat eigenlijk niet klopt. Het verschil zit hem volgens wijnboer Manuel in de druif: voor sherry wordt de Palomino-druif gebruikt, voor Montilla is dat de Pedro Ximenez-druif, die een hoger suikergehalte heeft. Daardoor heeft de wijn van nature een hoger alcoholgehalte en wordt er dus geen extra alcohol aan toegevoegd, wat men wel doet bij sherry. Weer wat wijzer!

Spanje wijnstreken Montilla Moriles

De wijnen van Alicante

In de regio Alicante laat ik me graag verrassen door de culinaire hoogstandjes van deze Spaanse regio. In Alicante heb ik de meest lekkere gerechten geproefd. Maar leuker misschien nog wel: ik proefde er ook tal van prachtige lokale wijnen. De druif die hier een belangrijke rol speelt is de Monastrell-druif. Via een lokale wijnboer hoor ik dat Alicante naast goede rode wijnen ook bekend staat om de prachtige dessertwijn, Fondillon.

Spanje wijnstreken Monastrell

De beroemde wijn van Rioja

De meest bekende wijn uit Spanje: Rioja. En ik ben er dol op! Rioga kreeg in 1991 de status Denominación de origen calificada (DOC) toegewezen, wat alleen de allerbeste Spaanse wijnen krijgen. Na een bezoek aan tal van bodega’s waar ik diverse Rioga’s proefde, begrijp ik helemaal waaraan de wijn deze titel heeft verdient. De basis voor een Rioga is de Tempranillo-druif, die meestal zo’n driekwart van de wijn vertegenwoordigt. Het overige deel van de wijn bestaat uit de druiven Garnacha en soms ook Graciano of Mazuelo. De namen alleen al klinken me smakelijk!

Spanje wijnstreken Rioja

Valdepeñas

In het zuiden van de regio La Mancha ligt het prachtige wijngebied Valdepeñas. Ook deze wijnregio heeft de titel DOC binnengesleept, en dat begrijp ik wel. De wijnen die ik proefde in de verschillende dorpjes in deze regio smaakten stuk voor stuk heerlijk… Valdepeñas wijnen zijn met name rode wijnen gemaakt van tempranillo. Kenmerkend voor deze wijnen is dat ze vaak lang rijpen in vaten en daarmee het etiket Reserva of Gran Reserva krijgen. Oud, maar goud!

Spanje wijnstreken Valdepeñas

Wil jij ook kennis maken met lokale Spaanse wijnen?

Ik ontdekte in Spanje tal van unieke logeeradresjes, vanwaar je je binnen no-time tussen de wijngaarden bevindt! Laat je door de vriendelijke eigenaren vertellen over de wijnen en dompel je onder in lokale culinaire verrassingen… Ontdek mijn adresjes in Spanje.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

19 november, 2021|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Sanne 17 maart, 2022 at 6:46 am - Reply

    Bij het Sierra Nevada gebergte rond Granada heb je ook leuke wijnroutes. Prachtig landschap ook daar, zeker de moeite waard als je in het zuiden van Spanje bent.


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.