Zakynthos is met zijn azuurblauwe water, kalkachtige grotten en een grillige westkust een prachtig eiland. Het water is zelfs zo helder, dat je je tenen kunt zien als je tot je schouders in het water staat. Ik heb er de mooiste plekjes gevonden om te logeren, maar dat is niet de enige reden dat ik dit eiland graag bezoek. Benieuwd wat je niet mag missen tijdens een weekje op dit Ionische eiland? Ik geef je graag een paar tips!

Dafni beach

Op Zakynthos heb je de welbekende stranden zoals Shipwreck beach en Gereki, welke zeker een bezoekje waard zijn. Maar ik heb er ook afgelegen, kleine strandjes ontdekt. Mijn favoriet blijft toch wel Dafni beach. Toen ik over de steile, kronkelende weg richting het strand reed, hield ik mijn stuur af en toe met een bonkend hart vast. Het is een afgelegen strandje, maar wel met voorzieningen zoals een goed visrestaurant, ligbedden en douches. En niet te vergeten: ongelofelijk helder water! Meer heb je niet nodig toch? Dafni beach is de ideale plek om een dagje in alle rust te vertoeven.

Zakynthos Dafni strand

Caretta Caretta schildpadden

Op het strand van Dafni had ik al even een glimp van ze opgevangen: de Caretta Caretta schildpadden. Later kwam ik er achter dat je deze zeeschildpadden bij de Kefaloniaanse hoofdstad Argostoli goed kunt bewonderen als ze naar de haven komen om de visrestjes van de vissersbootjes op te peuzelen. Wat een bijzonder gezicht! Een goede vriend vertelde mij dat Dafni onderdeel uitmaakt van het Nationale Marinepark en dat dit speciaal is gecreëerd om de schildpaddensoort te beschermen. Als je geluk hebt, kun je hier de jonge schildpadjes uit hun ei zien kruipen!

Zakynthos Caretta

Turtle Island

“Marathonissi is een bijzonder eiland vlak voor de kust van Zakynthos. Hier komen de Caretta Caretta schildpadden elk jaar terug om hun eieren te leggen. Er wonen geen mensen en er niets wat de schildpadden kan storen. Je vindt er dus rust en natuur.” Meer hoefde mijn vriendin Giota niet te vertellen. Als je net als ik verliefd bent geworden op de zeeschildpadden en daarnaast geen genoeg kunt krijgen van het mooie blauwe water van Zakynthos, huur dan een bootje en vaar daarmee naar turtle island. Hier kun je rondvaren terwijl de schilpadden onder je bootje door zwemmen, of als je geluk hebt zwemmen ze een eindje met je mee.

Het beste kun je even de motor op de laagste stand zetten en al dobberend langs de kustlijn de schildpadden nog beter bekijken. Een bootje huren bij het nabijgelegen Keri Beach kost rond de 80 euro per dag, afhankelijk van hoe goed je kunt afdingen.

Zakynthos Turtle Island

Taverne Sunset

Op Zakynthos heb je veel mooie plekjes waar je kunt genieten van de mooie zonsondergang, maar mijn favoriet blijft Taverne Sunset. Het is gelegen aan de westkust bij het plaatsje Kampi. Hier kun je vanaf je tafeltje bij een 200 meter hoge klif genieten van het uitzicht. Je kijkt je ogen uit! Bestel wat mezedes, geniet van het eten en neem ondertussen de oranje kleurende lucht in je op. Is de zon eenmaal onder? Bestel een ouzo en proost op het leven. De Griekse vlag wappert er fier!

Zakynthos Taverne Sunset

Zakynthos-stad

Mijn vriend Argus nam mij een keer mee naar Zakynthos-stad. Hij vertelde over de aardbeving die jaren geleden een groot deel Zakynthos-stad verwoestte, hoe zijn ouders het ouderlijk huis moesten opbouwen maar ook hoeveel hij van de ‘nieuwe’ stad houdt. De mengelmoes van nieuwe gebouwen in klassieke stijl en oude gebouwen geven de stad een extra speciaal tintje. 

Trots liet hij zien hoe hard de Grieken hebben gewerkt aan de hoofdstad. We wandelen door de brede straten en langs kerken met indrukwekkende klokkentorens. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Alsof er niets is gebeurd. Voorzichtig vraag ik Argus er naar. ‘De kerken en grote gebouwen zijn weer in oude staat hersteld naar oude bouwplannen. De stad heeft daardoor haar authentieke sfeer behouden’.

Bij het Venetiaanse kastro op de heuvel strani heb ik mooi uitzicht over de hele stad en de haven, in de verte zie ik zelfs Argassi liggen. Hij neemt mij mee naar pittoreske pleintjes zoals Agios Markos met vele musea en kerken. Even later lopen we over het Solomosplein. Mijn oog valt meteen op het Byzantijns Museum, een opvallend gebouw met dertien bogen. Argus vertelt mij dat in het museum een indrukwekkende collectie te vinden is van kunstwerken uit de 19de eeuw. En dat in de Openbare Bibliotheek, aan de andere kant van het plein, meer dan 50.000 boeken te vinden zijn.

Zakynthos Panagia

Benieuwd naar mijn favoriete plekjes op Zakynthos?

Bekijk dan eens mijn adresjes op Zakynthos in de buurt van deze activiteiten!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Zakynthos is met zijn azuurblauwe water, kalkachtige grotten en een grillige westkust een prachtig eiland. Het water is zelfs zo helder, dat je je tenen kunt zien als je tot je schouders in het water staat. Ik heb er de mooiste plekjes gevonden om te logeren, maar dat is niet de enige reden dat ik dit eiland graag bezoek. Benieuwd wat je niet mag missen tijdens een weekje op dit Ionische eiland? Ik geef je graag een paar tips!

Dafni beach

Op Zakynthos heb je de welbekende stranden zoals Shipwreck beach en Gereki, welke zeker een bezoekje waard zijn. Maar ik heb er ook afgelegen, kleine strandjes ontdekt. Mijn favoriet blijft toch wel Dafni beach. Toen ik over de steile, kronkelende weg richting het strand reed, hield ik mijn stuur af en toe met een bonkend hart vast. Het is een afgelegen strandje, maar wel met voorzieningen zoals een goed visrestaurant, ligbedden en douches. En niet te vergeten: ongelofelijk helder water! Meer heb je niet nodig toch? Dafni beach is de ideale plek om een dagje in alle rust te vertoeven.

Zakynthos Dafni strand

Caretta Caretta schildpadden

Op het strand van Dafni had ik al even een glimp van ze opgevangen: de Caretta Caretta schildpadden. Later kwam ik er achter dat je deze zeeschildpadden bij de Kefaloniaanse hoofdstad Argostoli goed kunt bewonderen als ze naar de haven komen om de visrestjes van de vissersbootjes op te peuzelen. Wat een bijzonder gezicht! Een goede vriend vertelde mij dat Dafni onderdeel uitmaakt van het Nationale Marinepark en dat dit speciaal is gecreëerd om de schildpaddensoort te beschermen. Als je geluk hebt, kun je hier de jonge schildpadjes uit hun ei zien kruipen!

Zakynthos Caretta

Turtle Island

“Marathonissi is een bijzonder eiland vlak voor de kust van Zakynthos. Hier komen de Caretta Caretta schildpadden elk jaar terug om hun eieren te leggen. Er wonen geen mensen en er niets wat de schildpadden kan storen. Je vindt er dus rust en natuur.” Meer hoefde mijn vriendin Giota niet te vertellen. Als je net als ik verliefd bent geworden op de zeeschildpadden en daarnaast geen genoeg kunt krijgen van het mooie blauwe water van Zakynthos, huur dan een bootje en vaar daarmee naar turtle island. Hier kun je rondvaren terwijl de schilpadden onder je bootje door zwemmen, of als je geluk hebt zwemmen ze een eindje met je mee.

Het beste kun je even de motor op de laagste stand zetten en al dobberend langs de kustlijn de schildpadden nog beter bekijken. Een bootje huren bij het nabijgelegen Keri Beach kost rond de 80 euro per dag, afhankelijk van hoe goed je kunt afdingen.

Zakynthos Turtle Island

Taverne Sunset

Op Zakynthos heb je veel mooie plekjes waar je kunt genieten van de mooie zonsondergang, maar mijn favoriet blijft Taverne Sunset. Het is gelegen aan de westkust bij het plaatsje Kampi. Hier kun je vanaf je tafeltje bij een 200 meter hoge klif genieten van het uitzicht. Je kijkt je ogen uit! Bestel wat mezedes, geniet van het eten en neem ondertussen de oranje kleurende lucht in je op. Is de zon eenmaal onder? Bestel een ouzo en proost op het leven. De Griekse vlag wappert er fier!

Zakynthos Taverne Sunset

Zakynthos-stad

Mijn vriend Argus nam mij een keer mee naar Zakynthos-stad. Hij vertelde over de aardbeving die jaren geleden een groot deel Zakynthos-stad verwoestte, hoe zijn ouders het ouderlijk huis moesten opbouwen maar ook hoeveel hij van de ‘nieuwe’ stad houdt. De mengelmoes van nieuwe gebouwen in klassieke stijl en oude gebouwen geven de stad een extra speciaal tintje. 

Trots liet hij zien hoe hard de Grieken hebben gewerkt aan de hoofdstad. We wandelen door de brede straten en langs kerken met indrukwekkende klokkentorens. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Alsof er niets is gebeurd. Voorzichtig vraag ik Argus er naar. ‘De kerken en grote gebouwen zijn weer in oude staat hersteld naar oude bouwplannen. De stad heeft daardoor haar authentieke sfeer behouden’.

Bij het Venetiaanse kastro op de heuvel strani heb ik mooi uitzicht over de hele stad en de haven, in de verte zie ik zelfs Argassi liggen. Hij neemt mij mee naar pittoreske pleintjes zoals Agios Markos met vele musea en kerken. Even later lopen we over het Solomosplein. Mijn oog valt meteen op het Byzantijns Museum, een opvallend gebouw met dertien bogen. Argus vertelt mij dat in het museum een indrukwekkende collectie te vinden is van kunstwerken uit de 19de eeuw. En dat in de Openbare Bibliotheek, aan de andere kant van het plein, meer dan 50.000 boeken te vinden zijn.

Zakynthos Panagia

Benieuwd naar mijn favoriete plekjes op Zakynthos?

Bekijk dan eens mijn adresjes op Zakynthos in de buurt van deze activiteiten!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

09 september, 2016|2 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Mieke 22 september, 2016 at 9:19 am - Reply

    Dafni beach, heerlijk. Als je daar naartoe gaat, schuif dan zeker een smakelijk hapje naar binnen bij Bel Mare. Een aanrader!

    • Eliza 23 september, 2016 at 8:08 am - Reply

      Hoi Mieke, bedankt voor de tip! Dat ga ik zeker een keer proberen! Liefs, Eliza