Bij Kreta hebben veel mensen een beeld van massatoerisme. Als ik eerlijk ben, had ik dat zelf ook wel een beetje toen ik verhalen hoorde over de drukke badplaatsen zoals Chersonissos. Maar Kreta zou niet een van mijn favoriete Griekse eilanden zijn, als je er niet makkelijk aan de massa en drukte zou kunnen ontsnappen. Je moet natuurlijk wel weten waar je dan wél moet zijn en dat geheim deel ik graag met je!

Toerisme Kreta

Toen ik voor de eerste keer over de smalle bergweggetjes van Kreta reed, ontdekte ik dat een groot deel van Kreta in geen enkel opzicht doet denken aan een massatoerismebestemming. Met kleine dorpjes waar de Griekse vrouwtjes op straat hun kleren uithangen en waar je nog de traditionele Griekse cultuur kunt opsnuiven, zijn er voldoende mogelijkheden om de andere kant van Kreta te ontdekken. In het noorden ontdekte ik veel ongerepte plekjes, zoals het strand van Marathi, het bergdorpje Bali en het dorpje Plaka waar je de beste vistavernas vindt. Maar ik kwam er al snel achter dat in het zuiden van Kreta ook genoeg mooie plekjes verstopt liggen.

Kreta strand Marathi

Het zuiden van Kreta

Tussen het noorden en het zuiden van Kreta liggen 3 bergketens van meer dan 2500 meter hoog die zorgen voor een natuurlijke barrière. Er zijn maar een paar wegen die deze bergen doorkruisen, waarmee je van het noorden naar het zuiden van het eiland kunt reizen. Omdat de kliffen over de zee hangen en de bergen steil uit de zee rijzen, is hier weinig plaats voor bebouwing. Toen ik een paar jaar geleden over één van die wegen richting het zuiden reed  kwam ik alleen maar kleine bergdorpjes, kleinschalige hotelletjes en tavernas tegen. Het zuiden van Kreta is dé plek om te genieten van de ouderwetse Griekse gastvrijheid waar de Grieken al jaren bekend om staan.

Sfakia

Tijdens mijn ontdekkingstocht door het zuiden van Kreta belandde ik in Sfakia, een authentiek gebied  in het zuidwesten met hoge bergen en een ruige kustlijn. De oude Kretenzische cultuur is hier nog goed vertegenwoordigd en de meeste dorpelingen leven nog steeds als herder, visser of olijfboer. Ook is de bekende Samaria kloof hier gelegen. Er is geen doorgaande wegverbinding, wat ook weer bijdraagt aan de rust. De verschillende dorpjes zijn per veerboot te bereiken (of voor de actievelingen onder ons: te voet).

Kreta Sfakia

Authentieke bergdorpjes

Over de zuidelijke bergen liggen kleine traditionele dorpjes verspreid, waar je onder andere de beste Griekse olijfolie en honing kunt kopen. In het dorpje Azogires verdween mijn besef van tijd toen ik door de authentieke straatjes slenterde. Ik kwam er achter dat het menu van de restaurantjes iedere dag verandert, omdat het afhankelijk is van de visvangst van die dag. Bij Alfa Kafenion, gelegen aan de hoofdweg van Azogires, hebben ze naast lekker eten ook een huisgeit die in en uit het café loopt. Zeker een bezoekje waard!

Wil jij ook op reis naar het onontdekte Kreta? Bekijk dan mijn website voor de mooiste plekjes!

Bij Kreta hebben veel mensen een beeld van massatoerisme. Als ik eerlijk ben, had ik dat zelf ook wel een beetje toen ik verhalen hoorde over de drukke badplaatsen zoals Chersonissos. Maar Kreta zou niet een van mijn favoriete Griekse eilanden zijn, als je er niet makkelijk aan de massa en drukte zou kunnen ontsnappen. Je moet natuurlijk wel weten waar je dan wél moet zijn en dat geheim deel ik graag met je!

Toerisme Kreta

Toen ik voor de eerste keer over de smalle bergweggetjes van Kreta reed, ontdekte ik dat een groot deel van Kreta in geen enkel opzicht doet denken aan een massatoerismebestemming. Met kleine dorpjes waar de Griekse vrouwtjes op straat hun kleren uithangen en waar je nog de traditionele Griekse cultuur kunt opsnuiven, zijn er voldoende mogelijkheden om de andere kant van Kreta te ontdekken. In het noorden ontdekte ik veel ongerepte plekjes, zoals het strand van Marathi, het bergdorpje Bali en het dorpje Plaka waar je de beste vistavernas vindt. Maar ik kwam er al snel achter dat in het zuiden van Kreta ook genoeg mooie plekjes verstopt liggen.

Kreta strand Marathi

Het zuiden van Kreta

Tussen het noorden en het zuiden van Kreta liggen 3 bergketens van meer dan 2500 meter hoog die zorgen voor een natuurlijke barrière. Er zijn maar een paar wegen die deze bergen doorkruisen, waarmee je van het noorden naar het zuiden van het eiland kunt reizen. Omdat de kliffen over de zee hangen en de bergen steil uit de zee rijzen, is hier weinig plaats voor bebouwing. Toen ik een paar jaar geleden over één van die wegen richting het zuiden reed  kwam ik alleen maar kleine bergdorpjes, kleinschalige hotelletjes en tavernas tegen. Het zuiden van Kreta is dé plek om te genieten van de ouderwetse Griekse gastvrijheid waar de Grieken al jaren bekend om staan.

Sfakia

Tijdens mijn ontdekkingstocht door het zuiden van Kreta belandde ik in Sfakia, een authentiek gebied  in het zuidwesten met hoge bergen en een ruige kustlijn. De oude Kretenzische cultuur is hier nog goed vertegenwoordigd en de meeste dorpelingen leven nog steeds als herder, visser of olijfboer. Ook is de bekende Samaria kloof hier gelegen. Er is geen doorgaande wegverbinding, wat ook weer bijdraagt aan de rust. De verschillende dorpjes zijn per veerboot te bereiken (of voor de actievelingen onder ons: te voet).

Kreta Sfakia

Authentieke bergdorpjes

Over de zuidelijke bergen liggen kleine traditionele dorpjes verspreid, waar je onder andere de beste Griekse olijfolie en honing kunt kopen. In het dorpje Azogires verdween mijn besef van tijd toen ik door de authentieke straatjes slenterde. Ik kwam er achter dat het menu van de restaurantjes iedere dag verandert, omdat het afhankelijk is van de visvangst van die dag. Bij Alfa Kafenion, gelegen aan de hoofdweg van Azogires, hebben ze naast lekker eten ook een huisgeit die in en uit het café loopt. Zeker een bezoekje waard!

Wil jij ook op reis naar het onontdekte Kreta? Bekijk dan mijn website voor de mooiste plekjes!

15 juli, 2016|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.