“Nee, geen eieren zoeken Eliza!” Mijn goede vriendin Sofia lacht. Het eerste wat ik hoorde toen ik werd uitgenodigd om Pasen te vieren in Griekenland, was dat het feest hier compleet anders is dan in Nederland. Sofia wilde me graag eens kennis laten maken met de Griekse tradities. “Pasen wordt hier nog écht goed gevierd Eliza, zoals kerst of oud en nieuw in Nederland. Inclusief vuurwerk!”

Zo gezegd, zo gedaan. De dag voor Pasen landt mijn vliegtuig ik op Kreta, waar Sofia op me wacht. In de auto op weg naar de woning van haar moeder, Ellotis Villas, vertelt ze me wat er te wachten staat deze paasdagen. “Vanavond gaan we naar de kerk. De paasmis is iets wat je niet kunt missen in Griekenland. Het is de aftrap van het feest, op spectaculaire wijze.” Eenmaal bij Sofia thuis open ik mijn koffer. “Wat zal ik aantrekken naar de mis, Sofia?” Ze kijkt mee. “Dit! Deze lange, zwarte jurk is prachtig. Bij de mis ziet iedereen er netjes uit. Een beetje zoals met kerst.”

Ellotis Villas

Hristos Anesti: fijne Pasen!

Omringd door tientallen Grieken zit ik in de kerk. Jong en oud door elkaar. Het voelt bijzonder deze traditie hier te mogen meemaken! Na een zit van twee uur, die voorbij leek te vliegen, stappen we met z’n allen naar buiten. “Hristos Anesti!” zegt Sofia me terwijl ze me op beide wangen kust. Daarna volgen vele andere Grieken haar op. “Het is onze manier om elkaar een mooie Pasen te wensen” legt Sofia uit. We lopen richting zee. “Nu moet je je ogen goed openhouden Eliza.” Niet veel later, wanneer de klok twaalf uur slaat, hoor ik een eerste knal. In de lucht verschijnen prachtige kleuren. Rood, blauw, geel… Ik kijk mijn ogen uit, het is misschien wel het mooiste vuurwerk dat ik ooit zag. Samen met de familie van Sofia komen we die avond samen. Veel van hen nuttigen nog een stevige maaltijd. Hoewel Sofia en ik niet bepaald veel trek meer hebben, besluiten we toch aan te schuiven. Het is maar één keer per jaar Pasen!

Kreta Pasen vuurwerk

Pasen: een gelukzalig gevoel na 40 dagen vasten

Heerlijk uitgeslapen word ik op Eerste Paasdag wakker op Kreta. In de woonkamer hoor ik gerommel. Wanneer ik ga kijken zie ik Sofia en haar moeder druk in de weer met tafels en stoelen. “Goedemorgen Eliza! Al klaar voor de grote dag?” Eerste Paasdag staat in Griekenland in het teken van feesten met de hele familie, veel eten en traditionele Griekse dans. Sofia en haar moeder zorgen traditioneel voor de aankleding van het feest, haar man en de andere mannelijke familieleden het vlees bereiden. Eindelijk kan het weer, na 40 dagen vasten! “Veel Grieken eten tot Pasen 40 dagen geen vlees, melkproducten en alcohol.”

Die middag snap ik precies wat ze bedoelde met de Griekse tradities op Eerste Paasdag. De tafels staan vol met Grieks vlees, salades met feta kaas en broden. Er wordt ouzo en raki gedronken en al snel wordt de muziek ingezet. “Kom, dans met mij de Kalamatiano, Eliza!” Ik heb geen idee wat ik moet doen, maar ik doe Sofia en alle andere dansende vrouwen na. Mijn armen gespreid in de lucht, mijn benen bewegend op het ritme van de muziek… Ja, dit is mijn meest bijzondere paasfeest ooit.

“Nee, geen eieren zoeken Eliza!” Mijn goede vriendin Sofia lacht. Het eerste wat ik hoorde toen ik werd uitgenodigd om Pasen te vieren in Griekenland, was dat het feest hier compleet anders is dan in Nederland. Sofia wilde me graag eens kennis laten maken met de Griekse tradities. “Pasen wordt hier nog écht goed gevierd Eliza, zoals kerst of oud en nieuw in Nederland. Inclusief vuurwerk!”

Zo gezegd, zo gedaan. De dag voor Pasen landt mijn vliegtuig ik op Kreta, waar Sofia op me wacht. In de auto op weg naar de woning van haar moeder, Ellotis Villas, vertelt ze me wat er te wachten staat deze paasdagen. “Vanavond gaan we naar de kerk. De paasmis is iets wat je niet kunt missen in Griekenland. Het is de aftrap van het feest, op spectaculaire wijze.” Eenmaal bij Sofia thuis open ik mijn koffer. “Wat zal ik aantrekken naar de mis, Sofia?” Ze kijkt mee. “Dit! Deze lange, zwarte jurk is prachtig. Bij de mis ziet iedereen er netjes uit. Een beetje zoals met kerst.”

Ellotis Villas

Hristos Anesti: fijne Pasen!

Omringd door tientallen Grieken zit ik in de kerk. Jong en oud door elkaar. Het voelt bijzonder deze traditie hier te mogen meemaken! Na een zit van twee uur, die voorbij leek te vliegen, stappen we met z’n allen naar buiten. “Hristos Anesti!” zegt Sofia me terwijl ze me op beide wangen kust. Daarna volgen vele andere Grieken haar op. “Het is onze manier om elkaar een mooie Pasen te wensen” legt Sofia uit. We lopen richting zee. “Nu moet je je ogen goed openhouden Eliza.” Niet veel later, wanneer de klok twaalf uur slaat, hoor ik een eerste knal. In de lucht verschijnen prachtige kleuren. Rood, blauw, geel… Ik kijk mijn ogen uit, het is misschien wel het mooiste vuurwerk dat ik ooit zag. Samen met de familie van Sofia komen we die avond samen. Veel van hen nuttigen nog een stevige maaltijd. Hoewel Sofia en ik niet bepaald veel trek meer hebben, besluiten we toch aan te schuiven. Het is maar één keer per jaar Pasen!

Kreta Pasen vuurwerk

Pasen: een gelukzalig gevoel na 40 dagen vasten

Heerlijk uitgeslapen word ik op Eerste Paasdag wakker op Kreta. In de woonkamer hoor ik gerommel. Wanneer ik ga kijken zie ik Sofia en haar moeder druk in de weer met tafels en stoelen. “Goedemorgen Eliza! Al klaar voor de grote dag?” Eerste Paasdag staat in Griekenland in het teken van feesten met de hele familie, veel eten en traditionele Griekse dans. Sofia en haar moeder zorgen traditioneel voor de aankleding van het feest, haar man en de andere mannelijke familieleden het vlees bereiden. Eindelijk kan het weer, na 40 dagen vasten! “Veel Grieken eten tot Pasen 40 dagen geen vlees, melkproducten en alcohol.”

Die middag snap ik precies wat ze bedoelde met de Griekse tradities op Eerste Paasdag. De tafels staan vol met Grieks vlees, salades met feta kaas en broden. Er wordt ouzo en raki gedronken en al snel wordt de muziek ingezet. “Kom, dans met mij de Kalamatiano, Eliza!” Ik heb geen idee wat ik moet doen, maar ik doe Sofia en alle andere dansende vrouwen na. Mijn armen gespreid in de lucht, mijn benen bewegend op het ritme van de muziek… Ja, dit is mijn meest bijzondere paasfeest ooit.

14 april, 2017|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Anneke Fikse 16 april, 2017 at 3:50 pm - Reply

    Wij hebben ook prachtige herinneringen aan het Griekse paasfeest. Valt helaas meestal buiten onze schoolvakanties. We hoorden iedereen hele dag groeten Christo anesti wat betekent Jezus is opgestaan. Voor ons mooi!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.