Vol trots vertelt mijn vriendin Isabella me over Umbrië, de regio waar ze geboren is en opgroeide. Het groene hart van Italië, noemt ze het zelf graag. En ik kan haar geen ongelijk geven: nu we hier samen rijden is groen de kleur die ons achtervolgt. In positieve zin, dat wel…

Castelluccio, een oude parel die herstel verdient

Een van de mooiste plekken in Umbrië, was volgens Isabella jarenlang Castelluccio. Dit dorpje in de Apennijnen ligt écht middenin een groen landschap, op 1.450 meter hoogte. Helaas werd het 13e eeuwse dorpje in 2016 getroffen door een hevige aardbeving. Veel van het dorp werd verwoest, tot veel verdriet van de lokale bevolking. Toch neemt Isabella me mee. “Inmiddels kun je de Piano Grande weer bezoeken, Eliza.” Ze doelt daarmee op de immense bloemenvelden vlak voor het dorp. Te midden van de Piano Grande neemt Isabella me mee naar een paardenranch en besluiten we het gebied verder per paard te ontdekken. Ze drukt me op het hart dit te delen. “Zo steunen we de Castelluccio-boeren die zware tijden hebben door de aardbeving”, verzekert ze me.

Piano Grande Castelluccio

Het meer Lago Trasimeno

Het meer Lago Trasimeno is ook iets waarover Isabella met trots in haar stem vertelt. “Kom, ik neem je mee naar Castiglione del Lago.” Het blijkt een eeuwenoud dorpje direct geleden aan het meer. De stadsmuur die Castiglione del Lago zorgt voor een indrukwekkend entree en het fort dat hoog boven het dorp ligt, is meteen ook iets dat mijn aandacht trekt. Samen met Isabella slenter ik door de smalle straatjes van Castiglione del Lago, betreden lieflijke boetiekjes en ploffen op een terras neer voor een verse pasta aan het meer.

De magische stad Orvieto

Umbrie is een stad vol magische plekjes, verzekert Isabella me. Haar favoriete stad? “Orvieto!” We zetten koers naar Orvieto en eenmaal daar begrijp ik haar keuze al snel. Orvieto zit vol met historische bouwwerken. Met de Duomo als waar hoogtepunt. “Deze kathedraal gebouwd tussen de dertiende en zestiende eeuw, Eliza.” Ik kijk mijn ogen uit naar de schilderingen van Luca Signorelli en de vele mozaieken afbeeldingen. Prachtig…

Umbrie Orvieto

Spoleto en de brug Ponte delle Torri

Nog zo’n indrukwekkend bouwwerk in Umbrië is de brug Ponte delle Torri, gelegen in de stad Spoleto. De brug is gebouwd op 80 meter hoogte en heeft een lengte van 230 meter. Samen met Isabella betreed ik de brug en kijk mijn ogen uit. Alweer zo’n mooie plek… Die middag bezoeken we in Spoleto het Romeinse theater, de vele kastelen en de schattige straatjes met zijn terrasjes en restaurantjes.

Het prachtige dorpje Trevi

Olijfbomen, overal… Het is het eerste wat ik zie als Isabella en in richting het dorpje Trevi rijden. Het charmante bergdorpje, gelegen op 412 meter hoogte, blijkt dan ook echt een olijfwalhalla te zijn. In de omgeving van Trevi wordt DOP olijfolie (Denominazione d’origine Protetta), geproduceerd, wat als het ware een kwaliteitskeurmerk is voor olijfolie van zeer hoge kwaliteit. Dat moeten natuurlijk geproefd worden! In het lieflijke dorpje zetten we koers naar het plein Piazza Mazzini, waar we een terrasje opzoeken en een verse pasta bestellen met, jawel, olijfolie van héél dichtbij…

Umbrie restaurant

Uniek overnachten in Umbrië

Ook in Umbrië ontdekte ik tal van unieke adresjes, ver weg van de massa. Benieuwd naar de plekjes die ik ontdekte? Je vindt ze hier!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Vol trots vertelt mijn vriendin Isabella me over Umbrië, de regio waar ze geboren is en opgroeide. Het groene hart van Italië, noemt ze het zelf graag. En ik kan haar geen ongelijk geven: nu we hier samen rijden is groen de kleur die ons achtervolgt. In positieve zin, dat wel…

Castelluccio, een oude parel die herstel verdient

Een van de mooiste plekken in Umbrië, was volgens Isabella jarenlang Castelluccio. Dit dorpje in de Apennijnen ligt écht middenin een groen landschap, op 1.450 meter hoogte. Helaas werd het 13e eeuwse dorpje in 2016 getroffen door een hevige aardbeving. Veel van het dorp werd verwoest, tot veel verdriet van de lokale bevolking. Toch neemt Isabella me mee. “Inmiddels kun je de Piano Grande weer bezoeken, Eliza.” Ze doelt daarmee op de immense bloemenvelden vlak voor het dorp. Te midden van de Piano Grande neemt Isabella me mee naar een paardenranch en besluiten we het gebied verder per paard te ontdekken. Ze drukt me op het hart dit te delen. “Zo steunen we de Castelluccio-boeren die zware tijden hebben door de aardbeving”, verzekert ze me.

Piano Grande Castelluccio

Het meer Lago Trasimeno

Het meer Lago Trasimeno is ook iets waarover Isabella met trots in haar stem vertelt. “Kom, ik neem je mee naar Castiglione del Lago.” Het blijkt een eeuwenoud dorpje direct geleden aan het meer. De stadsmuur die Castiglione del Lago zorgt voor een indrukwekkend entree en het fort dat hoog boven het dorp ligt, is meteen ook iets dat mijn aandacht trekt. Samen met Isabella slenter ik door de smalle straatjes van Castiglione del Lago, betreden lieflijke boetiekjes en ploffen op een terras neer voor een verse pasta aan het meer.

De magische stad Orvieto

Umbrie is een stad vol magische plekjes, verzekert Isabella me. Haar favoriete stad? “Orvieto!” We zetten koers naar Orvieto en eenmaal daar begrijp ik haar keuze al snel. Orvieto zit vol met historische bouwwerken. Met de Duomo als waar hoogtepunt. “Deze kathedraal gebouwd tussen de dertiende en zestiende eeuw, Eliza.” Ik kijk mijn ogen uit naar de schilderingen van Luca Signorelli en de vele mozaieken afbeeldingen. Prachtig…

Umbrie Orvieto

Spoleto en de brug Ponte delle Torri

Nog zo’n indrukwekkend bouwwerk in Umbrië is de brug Ponte delle Torri, gelegen in de stad Spoleto. De brug is gebouwd op 80 meter hoogte en heeft een lengte van 230 meter. Samen met Isabella betreed ik de brug en kijk mijn ogen uit. Alweer zo’n mooie plek… Die middag bezoeken we in Spoleto het Romeinse theater, de vele kastelen en de schattige straatjes met zijn terrasjes en restaurantjes.

Het prachtige dorpje Trevi

Olijfbomen, overal… Het is het eerste wat ik zie als Isabella en in richting het dorpje Trevi rijden. Het charmante bergdorpje, gelegen op 412 meter hoogte, blijkt dan ook echt een olijfwalhalla te zijn. In de omgeving van Trevi wordt DOP olijfolie (Denominazione d’origine Protetta), geproduceerd, wat als het ware een kwaliteitskeurmerk is voor olijfolie van zeer hoge kwaliteit. Dat moeten natuurlijk geproefd worden! In het lieflijke dorpje zetten we koers naar het plein Piazza Mazzini, waar we een terrasje opzoeken en een verse pasta bestellen met, jawel, olijfolie van héél dichtbij…

Umbrie restaurant

Uniek overnachten in Umbrië

Ook in Umbrië ontdekte ik tal van unieke adresjes, ver weg van de massa. Benieuwd naar de plekjes die ik ontdekte? Je vindt ze hier!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

09 december, 2021|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.