Mijn koffers inpakken vind ik de ultieme vakantie voorpret. Maar het blijft altijd een uitdaging om zowel licht te reizen en toch de juiste spullen mee te nemen. Vooral met de aangescherpte regels rondom reizen met handbagage. Met deze tips ben je sowieso goed voorbereid!

1. Wees op de hoogte van de handbagageregels

Iedere airline werkt met andere regels omtrent handbagage. Het is belangrijk om voorafgaand aan je vlucht goed te checken wat de regels zijn, zodat je op de luchthaven niet voor verrassingen komt te staan. Vooral als je enkel met handbagage reist! Op mijn FAQ heb ik de bagageregels van de luchtvaartmaatschappijen waarmee ik vlieg, gebundeld. Deze informatie wilt nog wel eens wijzigen, dus check dit altijd vlak voor de reis.

2. Investeer in een goede koffer

Reis je enkel met handbagage? Dan is het het waard om te investeren in een goede ‘cabin size’ koffer, een koffer speciaal ontworpen voor je handbagage. Kies een lichte variant, bijvoorbeeld van aluminium, zo houd je veel gewicht over voor je bagage. Deze hardschalen koffers zijn vaak lekker stevig en beschermen je waardevolle spullen.

Zoek ook naar een koffer met een zijvak. Het is mij al vaak genoeg gebeurd dat ik op het vliegveld nog mijn hele koffer moest openen om mijn laptop of boek eruit te vissen, dat maakt de vliegreis wel zo comfortabel mogelijk. Let bovendien op de wendbaarheid van je koffer; je draagt je handbagage koffer de hele tijd bij je dus zorg dat deze lekker rolt. Koffertjes met vier wielen hebben mijn voorkeur!

3. Wees streng voor jezelf

Hoe vaak ik ook reis, het gebeurt me toch altijd weer: ik neem overbodige spullen mee op reis. Ik pak kleding in die ik uiteindelijk niet draag of neem spullen mee die ik op vakantie geen enkele keer aanraak. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn, vooral bij het reizen met handbagage. Neem alleen het noodzakelijke mee. 

Mijn gouden tip: als je twijfelt over een kledingstuk, laat het dan thuis! Veel van de eigenaren van mijn adresjes voorzien hun gasten van handige producten, zoals een föhn. Welke producten er aanwezig zijn, vind je onder faciliteiten op de accommodatiepagina. Sommige adresjes beschikken ook over een wasmachine, zodat je je kleding halverwege de vakantie kunt opfrissen en nogmaals kunt dragen.

4. Let op vloeistoffen

Je weet vast al dat je in je handbagage maar een beperkte hoeveelheid vloeistof mag meenemen. Je mag maximaal 1 liter vloeistof meenemen, verspreid over flesjes en potjes van ieder maximaal 100 milliliter. De verpakkingen moet je bundelen in een doorzichtig, hersluitbaar zakje. Tegenwoordig kun je op veel plekken speciale reissetjes kopen, met flesjes en potjes in een ziplock-tasje op het juiste formaat. Zo kun je je favoriete producten toch meenemen.

Zorg dat je het zakje niet onderin je handbagagekoffer stopt, want je moet deze altijd bij de douane laten zien. Houd er rekening mee dat meer producten tot vloeistoffen worden gerekend dan je misschien verwacht. Lipgloss, mascara en gel worden ook gerekend als vloeistof.

5. Skip de badhanddoek

Bij al mijn adresjes is bed- en badlinnen inclusief. Badlakens vallen hier helaas niet onder. Ga je dus naar het strand, dan heb je een eigen handdoek nodig. Maar wat zijn deze dingen toch zwaar en onhandig! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lichtgewicht vervangers. Mijn favoriet is de hamamdoek: stijlvol en toch lekker zacht. Een andere optie is de microvezel handdoek. Deze handdoeken zijn licht, makkelijk op te rollen en drogen toch goed af!

Souvenirs

6. Laat je boeken thuis

Oh, wat vind ik dit moeilijk! Ik ben namelijk gek op lezen en breng een groot deel van mijn vakantie graag door in de zon met mijn neus in een boek. Maar wat nemen die dingen toch veel ruimte en gewicht in beslag. Stap daarom over op een e-reader, waarop je honderden boeken op kunt slaan. Een ander alternatief is het luisterboek, dat je kunt downloaden op je telefoon. Heb je meteen geen last meer van een slappe arm bij het reizen met handbagage of zonlicht in je ogen.

7. Teveel souvenirs gekocht? Boek bagage bij!

Ook al zijn mijn intenties om licht te reizen aan het begin volop aanwezig, tijdens mijn vakantie verdwijnen ze soms als sneeuw voor de zon. Op de Zuid-Europese marktjes vol lekkernijen en hebbedingen is het moeilijk niets te kopen. Als je koffer aan het einde van de vakantie toch overloopt, dan is het bij mij vaak nog mogelijk om ruimbagage bij te boeken. De opties verschillen per luchtvaartmaatschappij.

Vlieg je met Transavia, dan kun je tot uiterlijk 4 uur voor aanvang van de vlucht via de selfservice-pagina op de website van Transavia kilo’s bijboeken. De betaling moet worden voldaan per creditcard.

8. Personaliseer je handbagage

Ook al houd je je aan alle bagageregels, op drukke momenten in het hoogseizoen kunnen de vakken voor handbagage in het vliegtuig vol raken. Dan kan het voorkomen dat jouw koffertje toch het ruim in moet (als je koffer qua formaat onder je stoel past, mag hij vaak wel mee). Wees hierop voorbereid, door een gekleurde band of kofferlabel mee te nemen. Zo zorg je in ieder geval dat je je koffer op de band terug kan vinden.

Wat zijn jouw tips voor reizen met handbagage?

Als je nog andere tips hebt, deel ze dan zeker met mij hieronder! Heb je verder nog vragen over reizen met handbagage? Twijfel niet en neem contact op met mijn collega’s via info@elizawashere.nl of 010-2700820.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Mijn koffers inpakken vind ik de ultieme vakantie voorpret. Maar het blijft altijd een uitdaging om zowel licht te reizen en toch de juiste spullen mee te nemen. Vooral met de aangescherpte regels rondom reizen met handbagage. Met deze tips ben je sowieso goed voorbereid!

1. Wees op de hoogte van de handbagageregels

Iedere airline werkt met andere regels omtrent handbagage. Het is belangrijk om voorafgaand aan je vlucht goed te checken wat de regels zijn, zodat je op de luchthaven niet voor verrassingen komt te staan. Vooral als je enkel met handbagage reist! Op mijn FAQ heb ik de bagageregels van de luchtvaartmaatschappijen waarmee ik vlieg, gebundeld. Deze informatie wilt nog wel eens wijzigen, dus check dit altijd vlak voor de reis.

2. Investeer in een goede koffer

Reis je enkel met handbagage? Dan is het het waard om te investeren in een goede ‘cabin size’ koffer, een koffer speciaal ontworpen voor je handbagage. Kies een lichte variant, bijvoorbeeld van aluminium, zo houd je veel gewicht over voor je bagage. Deze hardschalen koffers zijn vaak lekker stevig en beschermen je waardevolle spullen.

Zoek ook naar een koffer met een zijvak. Het is mij al vaak genoeg gebeurd dat ik op het vliegveld nog mijn hele koffer moest openen om mijn laptop of boek eruit te vissen, dat maakt de vliegreis wel zo comfortabel mogelijk. Let bovendien op de wendbaarheid van je koffer; je draagt je handbagage koffer de hele tijd bij je dus zorg dat deze lekker rolt. Koffertjes met vier wielen hebben mijn voorkeur!

3. Wees streng voor jezelf

Hoe vaak ik ook reis, het gebeurt me toch altijd weer: ik neem overbodige spullen mee op reis. Ik pak kleding in die ik uiteindelijk niet draag of neem spullen mee die ik op vakantie geen enkele keer aanraak. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn, vooral bij het reizen met handbagage. Neem alleen het noodzakelijke mee. 

Mijn gouden tip: als je twijfelt over een kledingstuk, laat het dan thuis! Veel van de eigenaren van mijn adresjes voorzien hun gasten van handige producten, zoals een föhn. Welke producten er aanwezig zijn, vind je onder faciliteiten op de accommodatiepagina. Sommige adresjes beschikken ook over een wasmachine, zodat je je kleding halverwege de vakantie kunt opfrissen en nogmaals kunt dragen.

4. Let op vloeistoffen

Je weet vast al dat je in je handbagage maar een beperkte hoeveelheid vloeistof mag meenemen. Je mag maximaal 1 liter vloeistof meenemen, verspreid over flesjes en potjes van ieder maximaal 100 milliliter. De verpakkingen moet je bundelen in een doorzichtig, hersluitbaar zakje. Tegenwoordig kun je op veel plekken speciale reissetjes kopen, met flesjes en potjes in een ziplock-tasje op het juiste formaat. Zo kun je je favoriete producten toch meenemen.

Zorg dat je het zakje niet onderin je handbagagekoffer stopt, want je moet deze altijd bij de douane laten zien. Houd er rekening mee dat meer producten tot vloeistoffen worden gerekend dan je misschien verwacht. Lipgloss, mascara en gel worden ook gerekend als vloeistof.

5. Skip de badhanddoek

Bij al mijn adresjes is bed- en badlinnen inclusief. Badlakens vallen hier helaas niet onder. Ga je dus naar het strand, dan heb je een eigen handdoek nodig. Maar wat zijn deze dingen toch zwaar en onhandig! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lichtgewicht vervangers. Mijn favoriet is de hamamdoek: stijlvol en toch lekker zacht. Een andere optie is de microvezel handdoek. Deze handdoeken zijn licht, makkelijk op te rollen en drogen toch goed af!

Souvenirs

6. Laat je boeken thuis

Oh, wat vind ik dit moeilijk! Ik ben namelijk gek op lezen en breng een groot deel van mijn vakantie graag door in de zon met mijn neus in een boek. Maar wat nemen die dingen toch veel ruimte en gewicht in beslag. Stap daarom over op een e-reader, waarop je honderden boeken op kunt slaan. Een ander alternatief is het luisterboek, dat je kunt downloaden op je telefoon. Heb je meteen geen last meer van een slappe arm bij het reizen met handbagage of zonlicht in je ogen.

7. Teveel souvenirs gekocht? Boek bagage bij!

Ook al zijn mijn intenties om licht te reizen aan het begin volop aanwezig, tijdens mijn vakantie verdwijnen ze soms als sneeuw voor de zon. Op de Zuid-Europese marktjes vol lekkernijen en hebbedingen is het moeilijk niets te kopen. Als je koffer aan het einde van de vakantie toch overloopt, dan is het bij mij vaak nog mogelijk om ruimbagage bij te boeken. De opties verschillen per luchtvaartmaatschappij.

Vlieg je met Transavia, dan kun je tot uiterlijk 4 uur voor aanvang van de vlucht via de selfservice-pagina op de website van Transavia kilo’s bijboeken. De betaling moet worden voldaan per creditcard.

8. Personaliseer je handbagage

Ook al houd je je aan alle bagageregels, op drukke momenten in het hoogseizoen kunnen de vakken voor handbagage in het vliegtuig vol raken. Dan kan het voorkomen dat jouw koffertje toch het ruim in moet (als je koffer qua formaat onder je stoel past, mag hij vaak wel mee). Wees hierop voorbereid, door een gekleurde band of kofferlabel mee te nemen. Zo zorg je in ieder geval dat je je koffer op de band terug kan vinden.

Wat zijn jouw tips voor reizen met handbagage?

Als je nog andere tips hebt, deel ze dan zeker met mij hieronder! Heb je verder nog vragen over reizen met handbagage? Twijfel niet en neem contact op met mijn collega’s via info@elizawashere.nl of 010-2700820.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

13 juni, 2018|4 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. ruben 29 juni, 2018 at 9:47 am - Reply

  Handige tips wel vind ik het vaak vervelend van al die regeltjes waarom niet 1 maat en gewicht voor alle luchtvaart vliegmaatschappijen. Ik kijk vaak altijd even op https://handbagage-afmeting.nl voor de regeltjes.

 2. John 20 juli, 2019 at 1:22 pm - Reply

  Ik blijf het toch een paradoxaal iets vinden, “hand”bagage met wieltjes…

 3. Johan 22 september, 2019 at 2:31 pm - Reply

  Het oprollen van kleding is echt een aanrader. Sinds ik dat doe heb ik gewoon meer ruimte over voor andere dingen. Zonde om je ruimte niet optimaal te benutten 🙂
  Groeten Johan

 4. Marijke 16 oktober, 2019 at 9:13 am - Reply

  Stop je Powerbank en losse batterijen ook altijd in je handbagage, dit mag NIET in de ruimbagage!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.