Veel van mijn vrienden bezoeken de regio’s Costa Verde of Costa de Lisboa los van elkaar. Maar wist je dat je deze regio’s heel mooi kunt combineren op reis? Ik trok tijdens mijn laatste vakantie door beide regio’s en zag zo de mooiste plekken! Logeren deed ik bij het prachtige plekje Artvilla, net boven Lissabon en bij Rio Moments, net onder Porto. Wil jij deze bijzondere combinatiereis ook maken?

Ericeira: traditioneel vissersdorp

Witte huisjes, blauwe kozijnen, rode daken… Het dorpje Ericeira in Costa de Lisboa is zo’n traditioneel vissersdorpje met gekleurde huisjes afgewisseld met de nodige visrestaurantjes. Ik kijk verwonderd om me heen terwijl een geur van verse vis mijn neus binnendringt. Voor het restaurant Esplanada Furnas blijf ik even staan. Dit ziet er gezellig uit! Het tentje ligt aan de ruige kust van Ericeira. Ik stap naar binnen. “Olá!” Enthousiast word ik door de eigenaren ontvangen. “Kunnen we wat lekkers voor je maken?” Ik knik vol verwachting terwijl een ober met groot bord dat bedekt is met vis langs me loopt. “Graag!” Ik krijg een tafeltje aan het raam, met zicht op zee. Vanaf hier kijk ik eindeloos naar de wilde golven. Het houten interieur geeft me een eilandgevoel, alsof ik me op een oude boot bevind…

Wanneer ik naar buiten loop na een heerlijke lunch, zie ik verschillende surfers op het water. Ericeira is naast een vissersdorpje ook een echt surfplaatsje, vertelde de ober met zojuist. “Als je nog tijd over hebt, moet je het zeker eens proberen!” Die poging besluit ik te bewaren voor later deze week. Eerst maar eens verder op ontdekking…

Ericeira

Palácio Nacional da Pena: het wonder van Portugal

Ik vervolg mijn reis naar wat volgens verhalen het wonder van Portugal moet zijn. Een kleurrijk kasteel dat een mengeling is van verschillende stijlen. In een klein uurtje rijd ik over typisch Portugese weggetjes, met witte huisjes aan weerszijden, naar Palácio Nacional da Pena. Wanneer ik bijna gearriveerd ben, heb ik het kasteel ineens op mijn netvlies: een groot gevaarte bovenop een berg. De kleuren okergeel en bordeauxrood wisselen elkaar af. Sprookjesachtig… Ik heb haast ogen tekort en snap ineens waarom dit het wonder van Portugal wordt genoemd!

Rota dos Vinhos Verdes: de ‘groene’ wijnroute

Een paar jaar geleden liet ik me door een Portugese ober alles vertellen over de wijn van de Costa Verde: Vinho Verde. Ook wel de ‘groene’ wijn genoemd. Vandaag volg ik de Rota dos Vinhos Verdes, de wijnroute van de Vinho Verde. Ik ben benieuwd naar de oorsprong van deze bijzondere wijn. Bij het eerste wijnhuis dat opdoemt, besluit ik mijn auto weg te zetten en een praatje te houden met de eigenaren. Daar hoor ik dat de naam van de wijn – groene wijn – niet zozeer slaat op de kleur ervan, maar op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. “Wist je dat de Vinho Verde zelfs rood kan zijn?” vertelt vinoloog Maria me. Trots laat ze me haar wijnen proeven. Van lichtgroen tot rood. Allemaal anders, én allemaal lekker. De sprankeling in de wijn maakt het lekker fris!

Rio Moments: stijlvol logeren

Het is bijna jammer dat mijn reis eindigt in de Costa Verde, want Rio Moments is zo’n plek waar ik nooit meer weg wil… Samen met eigenaresse Cristina loop ik een rondje langs de sfeervolle kamers, het wellness centrum en het zwembad. Aan alles is te zien dat Cristina en haar man beiden architect zijn. Van de zachte vloerkleden tot de stijlvolle meubels en de sfeerverlichting: alles klopt! Hier zal ik mijn laatste dagen van deze bijzondere combinatiereis goed toeven.

Rio Moments

Ben jij al eens in één van de twee regio’s geweest?

Veel van mijn vrienden bezoeken de regio’s Costa Verde of Costa de Lisboa los van elkaar. Maar wist je dat je deze regio’s heel mooi kunt combineren op reis? Ik trok tijdens mijn laatste vakantie door beide regio’s en zag zo de mooiste plekken! Logeren deed ik bij het prachtige plekje Artvilla, net boven Lissabon en bij Rio Moments, net onder Porto. Wil jij deze bijzondere combinatiereis ook maken?

Ericeira: traditioneel vissersdorp

Witte huisjes, blauwe kozijnen, rode daken… Het dorpje Ericeira in Costa de Lisboa is zo’n traditioneel vissersdorpje met gekleurde huisjes afgewisseld met de nodige visrestaurantjes. Ik kijk verwonderd om me heen terwijl een geur van verse vis mijn neus binnendringt. Voor het restaurant Esplanada Furnas blijf ik even staan. Dit ziet er gezellig uit! Het tentje ligt aan de ruige kust van Ericeira. Ik stap naar binnen. “Olá!” Enthousiast word ik door de eigenaren ontvangen. “Kunnen we wat lekkers voor je maken?” Ik knik vol verwachting terwijl een ober met groot bord dat bedekt is met vis langs me loopt. “Graag!” Ik krijg een tafeltje aan het raam, met zicht op zee. Vanaf hier kijk ik eindeloos naar de wilde golven. Het houten interieur geeft me een eilandgevoel, alsof ik me op een oude boot bevind…

Wanneer ik naar buiten loop na een heerlijke lunch, zie ik verschillende surfers op het water. Ericeira is naast een vissersdorpje ook een echt surfplaatsje, vertelde de ober met zojuist. “Als je nog tijd over hebt, moet je het zeker eens proberen!” Die poging besluit ik te bewaren voor later deze week. Eerst maar eens verder op ontdekking…

Ericeira

Palácio Nacional da Pena: het wonder van Portugal

Ik vervolg mijn reis naar wat volgens verhalen het wonder van Portugal moet zijn. Een kleurrijk kasteel dat een mengeling is van verschillende stijlen. In een klein uurtje rijd ik over typisch Portugese weggetjes, met witte huisjes aan weerszijden, naar Palácio Nacional da Pena. Wanneer ik bijna gearriveerd ben, heb ik het kasteel ineens op mijn netvlies: een groot gevaarte bovenop een berg. De kleuren okergeel en bordeauxrood wisselen elkaar af. Sprookjesachtig… Ik heb haast ogen tekort en snap ineens waarom dit het wonder van Portugal wordt genoemd!

Rota dos Vinhos Verdes: de ‘groene’ wijnroute

Een paar jaar geleden liet ik me door een Portugese ober alles vertellen over de wijn van de Costa Verde: Vinho Verde. Ook wel de ‘groene’ wijn genoemd. Vandaag volg ik de Rota dos Vinhos Verdes, de wijnroute van de Vinho Verde. Ik ben benieuwd naar de oorsprong van deze bijzondere wijn. Bij het eerste wijnhuis dat opdoemt, besluit ik mijn auto weg te zetten en een praatje te houden met de eigenaren. Daar hoor ik dat de naam van de wijn – groene wijn – niet zozeer slaat op de kleur ervan, maar op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. “Wist je dat de Vinho Verde zelfs rood kan zijn?” vertelt vinoloog Maria me. Trots laat ze me haar wijnen proeven. Van lichtgroen tot rood. Allemaal anders, én allemaal lekker. De sprankeling in de wijn maakt het lekker fris!

Rio Moments: stijlvol logeren

Het is bijna jammer dat mijn reis eindigt in de Costa Verde, want Rio Moments is zo’n plek waar ik nooit meer weg wil… Samen met eigenaresse Cristina loop ik een rondje langs de sfeervolle kamers, het wellness centrum en het zwembad. Aan alles is te zien dat Cristina en haar man beiden architect zijn. Van de zachte vloerkleden tot de stijlvolle meubels en de sfeerverlichting: alles klopt! Hier zal ik mijn laatste dagen van deze bijzondere combinatiereis goed toeven.

Rio Moments

Ben jij al eens in één van de twee regio’s geweest?

26 mei, 2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.