Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit over glooiende groene heuvels en oneindige wijngaarden. Het zonnetje is nog niet zo lang geleden tevoorschijn gekomen, de nevel hangt nog in flarden over de heuvels en het gras is door ochtenddauw omvangen. De Costa Verde in het noorden van Portugal doet haar naam eer aan: het is er inderdaad groen en heuvelachtig maar vooral: heel erg mooi.

Costa Verde

Als ik voorheen aan het noorden van Portugal dacht, dacht ik aan de stad Porto en de bekende portwijn. Maar de Costa Verde heeft zoveel meer te bieden. Oude tradities, kleurrijke markten en uitgestrekte stranden: ook dat vind je hier volop. De rivier de Douro slingert overal als een rode draad doorheen, langs uitgestrekte valleien en wijngaarden waar de meest smaakvolle wijn wordt gemaakt.

Wandelen in de Costa Verde

Olga, de eigenaresse van Quinta do Olival, gaf me de tip om er eens op uit te trekken op het platteland. “Daar kun je mooie wandelingen of fietstochten maken langs de oude wegen, graanschuren en weilanden met paarden.” Maar ook een wandeling door het nationale park Peneda-Gerês staat nog op mijn planning. Het is het enige nationale park van Portugal en de weelderige natuur met rivieren en watervallen lijkt me de ideale plek voor een wandeling. Volgens Olga zijn er in dit gebied langs de rivieren verschillende plekjes speciaal ingericht als picknickplaatsen. Ik kan niet wachten om daar neer te strijken met mijn picknickmand en kleedje..

De stad Porto

Hoewel ik erg onder de indruk ben van de natuur van de Costa Verde, heb ik ook de stad Porto op een andere manier leren kennen. Het verleden en het heden komen hier samen, zo worden de oude monumenten afgewisseld door eigentijdse gebouwen. De iconische stalen bruggen, balkonnetjes met bloemen, kleurrijke gevels en middeleeuwse steegjes maken de stad gezellig. Maar het leukste van alles vind ik nog wel dat ik, al dwalend door de smalle steegjes, telkens weer iets nieuws ontdek. Een authentiek winkeltje, typisch Portugese bakker of een traditioneel café: Porto is een schatkist aan ontdekkingen!

Wijnstreek Costa Verde

Natuurlijk kan het proeven van de echte portwijn niet ontbreken als ik een bezoekje breng aan de Costa Verde. De eerste keer dat ik langs de oevers van de rivier de Douro liep, zag ik ze al liggen: de porthuizen. Maar tijdens mijn autoritjes door het binnenland kwam ik erachter dat er ook aan wijngaarden geen gebrek is. Naast de portwijn wordt hier ook de bekende “groene wijn” gemaakt: een wijn die zijn naam niet dankt aan een groene kleur, maar aan het gebruik van jonge druiven. In de verschillende quinta’s die verspreid zijn over de regio kun je de wijnen van het huis proeven of aanschaffen. Een smaakvoller aandenken aan je vakantie kan ik me niet bedenken.

Ben jij al wel eens in de Costa Verde geweest? Wat is jouw favoriete plekje?

Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit over glooiende groene heuvels en oneindige wijngaarden. Het zonnetje is nog niet zo lang geleden tevoorschijn gekomen, de nevel hangt nog in flarden over de heuvels en het gras is door ochtenddauw omvangen. De Costa Verde in het noorden van Portugal doet haar naam eer aan: het is er inderdaad groen en heuvelachtig maar vooral: heel erg mooi.

Costa Verde

Als ik voorheen aan het noorden van Portugal dacht, dacht ik aan de stad Porto en de bekende portwijn. Maar de Costa Verde heeft zoveel meer te bieden. Oude tradities, kleurrijke markten en uitgestrekte stranden: ook dat vind je hier volop. De rivier de Douro slingert overal als een rode draad doorheen, langs uitgestrekte valleien en wijngaarden waar de meest smaakvolle wijn wordt gemaakt.

Wandelen in de Costa Verde

Olga, de eigenaresse van Quinta do Olival, gaf me de tip om er eens op uit te trekken op het platteland. “Daar kun je mooie wandelingen of fietstochten maken langs de oude wegen, graanschuren en weilanden met paarden.” Maar ook een wandeling door het nationale park Peneda-Gerês staat nog op mijn planning. Het is het enige nationale park van Portugal en de weelderige natuur met rivieren en watervallen lijkt me de ideale plek voor een wandeling. Volgens Olga zijn er in dit gebied langs de rivieren verschillende plekjes speciaal ingericht als picknickplaatsen. Ik kan niet wachten om daar neer te strijken met mijn picknickmand en kleedje..

De stad Porto

Hoewel ik erg onder de indruk ben van de natuur van de Costa Verde, heb ik ook de stad Porto op een andere manier leren kennen. Het verleden en het heden komen hier samen, zo worden de oude monumenten afgewisseld door eigentijdse gebouwen. De iconische stalen bruggen, balkonnetjes met bloemen, kleurrijke gevels en middeleeuwse steegjes maken de stad gezellig. Maar het leukste van alles vind ik nog wel dat ik, al dwalend door de smalle steegjes, telkens weer iets nieuws ontdek. Een authentiek winkeltje, typisch Portugese bakker of een traditioneel café: Porto is een schatkist aan ontdekkingen!

Wijnstreek Costa Verde

Natuurlijk kan het proeven van de echte portwijn niet ontbreken als ik een bezoekje breng aan de Costa Verde. De eerste keer dat ik langs de oevers van de rivier de Douro liep, zag ik ze al liggen: de porthuizen. Maar tijdens mijn autoritjes door het binnenland kwam ik erachter dat er ook aan wijngaarden geen gebrek is. Naast de portwijn wordt hier ook de bekende “groene wijn” gemaakt: een wijn die zijn naam niet dankt aan een groene kleur, maar aan het gebruik van jonge druiven. In de verschillende quinta’s die verspreid zijn over de regio kun je de wijnen van het huis proeven of aanschaffen. Een smaakvoller aandenken aan je vakantie kan ik me niet bedenken.

Ben jij al wel eens in de Costa Verde geweest? Wat is jouw favoriete plekje?

02 december, 2016|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. intan 03 december, 2016 at 2:24 am - Reply

    Great post!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.