Lazio

Italië

Vakantie Lazio

Deze unieke streek in Italië heeft Rome als stralend middelpunt. En hoewel ik nog wel iets langer in Rome zou kunnen blijven, trok ik toch verder Lazio in, want er is nog zoveel te zien. Vandaag verken ik het glooiende landschap op de fiets; langs wijngaarden, door bossen en langs helderblauwe meren. Ga in Lazio terug in de tijd en bezoek middeleeuwse dorpjes die de top van rotsen sieren of indrukwekkende Romeinse villa’s. Lazio is één groot levend schilderij waar ik me geen moment hoef te vervelen.

Meer over Lazio

Bezienswaardigheden op vakantie in Lazio

Rome is zo’n stad die iedereen eens in zijn leven moet hebben bezocht. Aan het Colosseum, de Sixtijnse Kapel en mijn fietstochtjes door het park van Villa Borghese denk ik altijd met een warm gevoel terug. Hoewel ik verliefd ben op Rome, is het toch een beetje jammer dat ze al de aandacht opeist. De hele regio kent een rijke geschiedenis die je overal terug kunt zien. Ik bezocht de oude Romeinse haven in Ostia Antica, de authentieke villa’s van de stad Tivoli en struinde door de kronkelende straatjes van middeleeuwse dorpjes. Ik zou niet kunnen kiezen welk dorpje ik het mooiste vind; het sprookjesachtige Ninfa dat werd omgetoverd tot een botanische tuin of het door bergen omringde Orvino, waar eindeloze trappetjes leiden tot een indrukwekkend kasteel. Ook natuurliefhebbers zullen Lazio in hun hart sluiten. In de prehistorie werd Lazio gekenmerkt door vulkanische activiteit. De lava maakte de grond vruchtbaar, wat je goed ziet wanneer je door het landschap rijdt; Lazio is een groen lappendeken van wijngaarden en olijfbomen. Ook zorgde het voor de vele meren, waarvan het Bolsena kratermeer de grootste is. In het natuurpark Circeo vond ik de mooiste strandjes. Ook een aanrader: neem vanuit Formia de veerboot naar het vulkanische eilandje Ponza en kijk je ogen uit!

Culinaire reizen door Lazio

Ik sluit mijn ogen, zodat ik de heerlijke geuren in de lucht nog beter kan opnemen; ik ruik ziltige olijven, gebrande noten en verse kazen. Op de gezellige, authentieke marktjes van Lazio vind je de meest heerlijke streekproducten. De lava die in het verleden het landschap bedekte maakte de grond uiterst vruchtbaar, waardoor olijf-, fruit- en notenbomen hier maar al te graag groeien. Deze producten staan dan ook aan de basis van veel traditionele gerechten uit de streek. De locals van Lazio zijn ook gek op de artisjok, die je op vele manieren terug zult proeven. Aan de kust at ik de meest verse vis en zeevruchten. Spaghetti a vongole is mijn favoriet! En wist je dat de bekende spaghetti a la cabonara met losgeklopt ei, buikspek, Pecorino en Parmezaanse kaas, in Lazio is geboren? Nergens is de ‘spaghetti van de kolenbrander’ zo lekker als hier. Ook genoot ik hier van heerlijke wijnen. De traditionele witte Frascati, de trots van Rome, is zeker weten mijn favoriet!

Zonnige groetjes uit authentiek Lazio

In de zomermaanden kan het in de streek erg warm worden, warmer dan in het hoger gelegen Toscane. Vooral in Rome stijgt de temperatuur met regelmaat boven de 30 graden uit en wordt de lucht erg benauwd. Aan de kust brengt het zeebriesje dan verkoeling. Onder de locals is de kust populair voor een strandvakantie. In de periode van juni tot en met augustus kan het daarom wat drukker zijn. De winters zijn zacht, maar het weer is dan wel meer wisselvallig. De meeste regen valt in november. De beste tijd voor een vakantie naar Lazio is de lente, van april tot en met juni. Ook kun je hier in september en oktober heerlijk nazomeren.

close

De mooiste ontdekkingen in Lazio

Ver weg van de massa