Toscane

Italië

Vakantie Toscane

Ik kijk mijn ogen uit terwijl ik over kronkelende wegen door een heuvelachtig, groen landschap rijd. Al vanaf de eerste keer dat ik een Chianti wijntje probeerde, wilde ik dolgraag de streek een keer ontdekken. Ik had al wel verwacht dat zo’n smaakvolle wijn uit een minstens even smaakvolle omgeving zou komen, maar dit. De glooiende heuvels met eindeloze wijngaarden, pittoreske bergdorpjes en uitnodigende boerderijen overtreffen al mijn verwachtingen. Een prachtig stukje Italië.

Meer over Toscane

Bezienswaardigheden in Toscane

In Florence beklom ik vierhonderd traptreden om de gigantische koepel van de Santa Maria del Fiore, ofwel de Duomo, van dichtbij te bekijken. In Siena proefde ik op het beroemde Piazza del Campo de allerlekkerste pizza die ik ooit gegeten heb. Ik zag de zon ondergaan over een okergeel landschap vol pijnbomen en cipressen. Toscane. Een van de allermooiste streken van Italië, waar cultuur, natuur en culinaire genoegens naadloos in elkaar overvloeien. Laat ik daar nou net verschrikkelijk van houden.

Eten en drinken in Toscane

Toscane is een waar paradijs voor liefhebbers van simpele gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van verse, pure ingrediënten. Witte bonen worden vaak verwerkt in de gerechten, maar ook brood is favoriet. Het ongezouten Toscaanse brood wordt op allerlei manieren gebruikt, bijvoorbeeld in tomatensoep, salades of besmeerd met een pasta van kippenlevers als antipasti. Pasta wordt hier vaak geserveerd met een saus met haas, oftewel con lepre. Visliefhebbers kunnen het beste kiezen voor caciucco, een stoofpotje van verschillende verse vis. Verder is de olijfolie van Toscane een van de allerbesten van de wereld, vandaar dat deze ook op veel verschillende manieren wordt gebruikt. Van de pecorino uit deze streek geniet ik onder het genot van een lekker glaasje rode wijn. Wil je de authentieke Toscaanse keuken ervaren? Dan kun je het beste verblijven in een agriturismo in Toscane. Dit is een boerenbedrijf, vaak producent van wijn, olijfolie of kaas, dat ook kamers beschikbaar heeft gesteld voor gasten.

Het weer in Toscane

In Toscane zijn de winters onvoorspelbaar en de zomer warm en droog. Tijdens de lente is Toscane al een prima zonbestemming, de temperaturen liggen dan rond de 20 graden. In de zomer kan dit oplopen tot 30 graden, met plaatselijk koudere temperaturen in hoger gelegen plekken.

close

De mooiste ontdekkingen in Toscane

Ver weg van de massa