Algarve

Portugal

Vakantie Algarve

Terwijl ik met mijn blote voeten in het zand langs de zee slenter, bedenk ik me hoe dit stukje Portugal mij elke keer weer verrast. Buiten een ongelofelijk stuk strand heeft de Algarve ook prachtige natuurgebieden en de meest vriendelijke bevolking die je je maar kunt voorstellen. Tijdens mijn eerste vakantie in Algarve raakte ik precies op deze plek aan de praat met een oud mannetje. Hij vroeg me of ik van vissoep hield en nodigde me gelijk uit om ’s avonds bij hem en zijn vrouw te komen eten. Deze onvergetelijke avond was gevuld met gezelligheid en de beste vissoep die ik ooit heb gegeten. Ik denk dat mijn liefde voor het ontdekken van unieke plekjes hier is begonnen. Ik snap ook best dat zelfs Portugezen vaak voor de Algarve kiezen als kleinschalige vakantiebestemming in een mooie quinta of vakantiehuis. Ik zou het zelf ook wel weten!

Meer over Algarve

Bezienswaardigheden op vakantie in Algarve

Het ontdekken van vele strandjes gedurende mijn rondreis naar de Algarve is een dag invulling op zich, maar zeker de moeite waard! De kusten zijn namelijk uniek door de rotsformaties en grotten en kan je het beste op zee bezichtigen. Een vakantie aan zee is hier dan ook echt prachtig. De volgende dag verlaat ik mijn bed & breakfast en ga ik het land verder verkennen. Als ik ’s ochtends mijn wandelschoenen aantrek en besluit dat het tijd is voor een stevige wandeling, ga ik naar Serra de Monchique. In deze heuvels loop ik in de schaduw van de kurkeiken en eucalyptusbomen en geniet ik van prachtige uitzichten over de Algarve.

’s Avonds ga ik in een van de charmante steden of dorpjes op zoek naar een lokaal restaurantje om de dag van mijn fly & drive vakantie in de Algarve goed af te sluiten. In de karakteristieke steden Faro of Sagres kun je ook een goede indruk opdoen van de rijke geschiedenis van de Algarve. Daarnaast is Tavira een van mijn favoriete stadjes om te bezoeken, met name het stukje langs de rivier. Over de rivier loopt nog een oude Romeinse brug, welke de twee gedeeltes van de stad verbindt.

Culinaire reis door Algarve

De beste manier om in de Algarve de lokale keuken te ontdekken is eten met de lokale bevolking. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld ook de heerlijke vissoep. In de Algarve wordt veel gebruik gemaakt van de zon, zee en aarde. Hier kun je genieten van visgerechten zoals bacalao (gezouten vis) maar ook arroz de peixe. Dit is een visgerecht met rijst, echt heerlijk. En wat je ook niet mag missen zijn de ‘bolinhos de amendoa’, handgemaakte amandelgebakjes die je vaak op de dessertkaart tegen komt. Hoewel het gebakje Pastel de Nata vooral in Costa de Lisboa te vinden is, kun je deze ook hier eten! Mijn laatste tip is een aquardente (brandend water), als je durft! Of ga voor aardbeien brandewijn. Genoeg keuze dus voor een culinaire ervaring tijdens je reis in de Algarve.

Veel liefs uit het authentieke Algarve

Het mediterrane klimaat wordt hier beïnvloed door de oceaan, dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur aangenamer en milder is. In de periode van november tot en met maart valt hier de meeste regen en kan het in de avonduren frisser worden. Een extra trui in de koffer is dan zeker gewenst mocht je de winterzon opzoeken. Voor een warme zonvakantie kun je beter de zomermaanden bekijken. Het gemiddelde aantal zonuren in de Algarve staat op ongeveer 3000, wat een van de hoogste cijfers van Europa is. In het binnenland is het warmer en droger, omdat hier de zeewind niet aanwezig is. Dan kun je natuurlijk een adresje met een zwembad nemen om af en toe een verkoelende duik te nemen.

close

De mooiste ontdekkingen in Algarve

Ver weg van de massa

Video Algarve

Deze video weerspiegelt mijn liefde voor Portugal. Ik maakte hem een tijdje terug tijdens mijn bezoek aan de Algarve. Elke keer geniet ik weer van de witte bergdorpjes met smalle straatjes, de fijne zandstranden en de lokale marktjes met verse producten kunt kopen. Het leukste vind ik de goedlachse Portugezen die je graag op sleeptouw nemen. Dat is de charme van Zuid-Portugal! Kijk je met mij mee?

Video Algarve