Madeira

Portugal

Vakantie Madeira

In heel Europa is er geen plek zoals het lente eiland Madeira. Weelderig begroeide bergen, ruige kliffen en onvergetelijke uitzichten zorgen ervoor dat ik soms niet eens kan geloven dat ik hier in Portugal ben. Op vakantie in Madeira bezoek ik de hoofdstad Funchal waar ik urenlang kan ronddwalen door de smalle straatjes met kleine winkeltjes. Dit was ook de plek waar ik tijdens mijn rondreis ontdekte dat Madeira naast mooie natuur ook nog iets anders heeft: een onvergetelijke keuken. Dwalend door de authentieke straatjes van de stad, beeld ik me in wat deze gebouwen allemaal wel niet hebben meegemaakt. Ze zijn immers meer dan 500 jaar oud!

Meer over Madeira

Bezienswaardigheden op vakantie op Madeira

Madeira, een eilandje ten zuidwesten van Portugal, is beroemd vanwege de vele bloemen die er bloeien en vanwege de ‘levadas’. Dit zijn eindeloze wandelpaden waarop je heel wat uurtjes kunt lopen om tijdens een kleinschalige vakantie op Madeira het hele eiland te kunnen verkennen. Het eiland ligt een stukje van het vasteland vandaan, maar net als Noord-Portugal, de Algarve en Costa de Lisboa is ook Madeira een prachtig stukje Portugal. Zelf houd ik erg van de prachtige noordkust met haar ruige kliffen en watervallen, die de inwoners van Madeira ook wel ‘bruidsluiers’ noemen. Mijn reis in Madeira is pas compleet als ik het mooiste uitzicht van dit eiland heb gevonden. Die heb je vanaf Pico Ruivo. Je moet wel even een klim afleggen van 2 kilometer om hiervan te kunnen genieten, maar de vergezichten zijn het dubbel en dwars waard. Op een heldere dag kijk je helemaal tot Sao Laurenco. Op deze bergtop ben je letterlijk in de wolken!

Culinaire reis door Madeira

Net als ieder plekje heeft ook Madeira zijn lokale gerechten met overheerlijke smaken. Mijn culinaire ervaring tijdens mijn vakantie in Madeira begint in de hoofdstad Funchal. Hier bestel ik graag Espetada: een typisch Madeirees gerecht. Het zijn spiesen van rundvlees, die klaargemaakt worden met laurier. Niet te verwarren met epeda, zwarte zwaardvis. Deze vis wordt ook veel gegeten op Madeira. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet echt aantrekkelijk is voor hij is klaargemaakt, is de smaak des te meer een aangename verassing. Mijn favoriet is Espada met banaan, een unieke maar heerlijke smaakcombinatie van vis en tropisch fruit. Natuurlijk hoort daar ook een slokje lokale wijn bij. Proost!

Veel liefs uit het authentieke Madeira

Het klimaat van Madeira is warm met af en toe een natte periode. Goed om te weten is dat het eiland een microklimaat heeft, waardoor de temperatuur overdag kan stijgen en dalen en afhankelijk van de locatie waar je op dat moment bent. Door de grote hoogteverschillen varieert het klimaat ook erg, zo kan het op de toppen van de bergen vriezen terwijl dit aan de kust nooit gebeurt. De hoofdstad Funchal is droger en zonniger dan de rest van Madeira. Eigenlijk is de temperatuur op dit lente eiland altijd aangenaam, alleen in de zomer kan er soms wind van Afrika naar Madeira waaien waardoor de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Bij een strandvakantie is een duik in het zeewater of in het zwembad bij de quinta dan zeker geen straf.

Gemiddeld is het hier in de zomer rond de 23 graden en in de winter rond de 15. Ik geef je als tip mee om in de winter een trui mee te nemen in de koffer, dat maakt buiten zitten net iets behaaglijker. De actieve reiziger kan hier tijdens zijn reis op Madeira heerlijk wandelen of als je wilt relaxen tijdens je zonvakantie kan dat natuurlijk ook!

Autorijden op Madeira

Madeira is bergachtig, wat soms zorgt voor uitdagende autoritten tijdens jouw fly & drive vakantie. De snelwegen op Madeira zijn recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, wat het gemakkelijk maakt om je over het eiland te bewegen. De binnenwegen kunnen soms wel steil of smal zijn. De wegen zijn in de meeste gevallen beveiligd met vangrails. Dit maakt de afdalingen wat minder uitdagend.

Tip: Als jij bij mij een vliegreis boekt is er altijd een huurauto van de kleinste categorie inclusief. Als je een auto met een sterkere motor wilt reserveren, zodat je makkelijker de steile wegen op komt, is dat ook mogelijk. In de boekingsstappen kan je, tegen een meerprijs, de auto upgraden.

close

De mooiste ontdekkingen op Madeira

Ver weg van de massa