Madeira

Portugal

Vakantie Madeira

In heel Europa is er geen plek zoals Madeira. Weelderig begroeide bergen, ruige kliffen en onvergetelijke uitzichten zorgen ervoor dat ik soms niet eens kan geloven dat ik hier in Portugal ben. In hoofdstad Funchal kan ik urenlang ronddwalen door de smalle straatjes met kleine winkeltjes. Dit was ook de plek waar ik ontdekte dat Madeira naast mooie natuur ook nog iets anders heeft: een onvergetelijke keuken. Dwalend door de oude straatjes van de stad, beeld ik me in wat deze gebouwen allemaal wel niet hebben meegemaakt. Ze zijn immers meer dan 500 jaar oud!

Meer over Madeira

Bezienswaardigheden op Madeira

Madeira, ten zuid-westen van Portugal, is beroemd vanwege de vele bloemen die er bloeien. En vanwege de ‘levadas’, eindeloze wandelpaden waarop je heel wat uurtjes kunt lopen om het eiland te verkennen. Zelf houd ik erg van de prachtige noordkust met haar ruige kliffen en watervallen, die de inwoners van Madeira ook wel ‘bruidsluiers’ noemen. Het mooiste uitzicht van Madeira heb je vanaf Pico Ruivo. Je moet wel even een klim afleggen van 2 kilometer om hiervan te kunnen genieten, maar de vergezichten zijn het dubbel en dwars waard. Op een heldere dag kijk je helemaal tot Sao Laurenco. Op deze bergtop ben je letterlijk in de wolken!

Eten en drinken op Madeira

In de hoofdstad Funchal bestel ik graag Espada: een typisch Madeirees gerecht. Het zijn spiesen van rundvlees, die klaargemaakt worden met laurier. Niet te verwarren met epeda, zwarte zwaardvis. Deze vis wordt ook veel gegeten op Madeira. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet echt aantrekkelijk is voor hij is klaargemaakt, is de smaak des te meer een aangename verassing. Mijn favoriet is Espada met banaan, een heerlijke smaakcombinatie van vis en tropisch fruit. Natuurlijk hoort daar ook een slokje lokale wijn bij. Proost!

Het weer op Madeira

Het klimaat van Madeira is warm en van tijd tot tijd kan hier veel regen vallen. Door de grote hoogteverschillen varieert het klimaat vrij erg, zo kan het op de toppen van de bergen vriezen terwijl dit aan de kust nooit gebeurt. De hoofdstad Funchal is droger en zonniger dan de rest van Madeira. Eigenlijk is de temperatuur hier altijd aangenaam, alleen in de zomer kan er soms wind van Afrika naar Madeira waaien waardoor de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Gemiddeld is het hier in de zomer rond de 23 graden en in de winter rond de 15. Ik geef je als tip mee om in de winter een trui mee te nemen in de koffer, dat maakt buiten zitten net iets behaaglijker. De combinatie van droogte, warmte en wind hebben er helaas voor gezorgd dat in augustus 2016 het prachtige Madeira getroffen is door hevige bosbranden. Het is indrukwekkend om te zien hoe dicht het vuur bij Funchal gekomen is en wat de branden hebben achtergelaten; verbrande huizen, waar middenin een zwart landschap een prachtig wit huisje met een oranje dak staat. De brand heeft sommige bewoners er niet van weerhouden te vechten voor hun land, huis en leven. De schoonheid van Madeira bestaat nog steeds en is nog net zo mooi als voorheen.

Autorijden op Madeira

Madeira is bergachtig, wat soms zorgt voor uitdagende autoritten. De snelwegen op Madeira zijn recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, wat het gemakkelijk maakt om je over het eiland te bewegen. De binnenwegen kunnen soms wel steil of smal zijn. De wegen zijn in de meeste gevallen beveiligd met vangrails. Dit maakt de afdalingen wat minder uitdagend.

Tip: Als jij bij mij een vliegreis boekt is er altijd een huurauto van de kleinste categorie inclusief. Als je een auto met een sterkere motor wilt reserveren, zodat je makkelijker de steile wegen op komt, is dat ook mogelijk. In de boekingsstappen, tegen een meerprijs, kan je de auto upgraden.

close

De mooiste ontdekkingen op Madeira

Ver weg van de massa