Denk ik aan Portugal, dan denk ik al snel aan wijn! In dit heerlijke mediterrane land proefde ik tal van goede, lokale wijnen. Ik ontmoette te gekke wijnboeren die me hun verhalen vertelden. En altijd weer genoot ik, van die verhalen én van de intense smaken in dit land… Benieuwd naar mijn favoriete wijnstreken in Portugal?

Alentejo

Wijngaarden tot zover mijn oog reikt… Dat is waar ik aan denk als ik tegen vrienden begin te vertellen over de Portugese regio Alentejo. De keren dat ik er mijn vakantie doorbracht, ontdekte ik wat een fijne regio Alentejo is voor wijnliefhebbers als ik. Het bestaat voor maar liefst 13 duizend hectare aan wijngaarden.

De mooiste herinneringen heb ik aan mijn vakantie met goede vriend Manuel, die het wijngebied op zijn duimpje kent. Al rijdend langs wijngaarden vertelde hij me er alles over. Zo wist ik niet dat deze wijnregio maar liefst een derde van Portugal beslaat. En dat de wijnen uit Alentejo sinds 1988 een DOC keurmerk hebben. Begrijpen doe ik dat overigens wel, met zulke intense smaken!

Alentejo wijngaarden

Algarve

Diezelfde vakantie vertelt Manuel me dat in de Algarve veel wijn wordt verbouwd in de stijl van Alentejo. Er worden hier volgens hem veel dezelfde druivenrassen gebruikt, maar de zeebries van de Algarve geeft toch net een andere, zilte smaak aan de wijnen. “Tavira, Lagoa, Portimão en Lagos… Welke van de vier wijnstreken in de Algarve wil je bezoeken, Eliza?”, vraagt hij me. Ik lach en zeg dat ik me graag laat verrassen. Manuel rijdt me die dag naar de wijngaarden van Lagos, waar we bij twee wijnhuizen een tussenstop houden. Een enthousiaste wijnproducent laat hier zijn trots aan ons proeven. Leuk én lekker!

Bairrada

In het noorden van Portugal ligt nog een parel van een wijngebied: Bairrada. Ik weet nog hoe ik hier verwonderd door het landschap reed. Van de kust naar de bergen en weer terug. In de buurt van de het plaatsje Mealhada werd ik beloond met prachtige wijnranken in het vizier. In een knus wijnbarretje laat ik me vertellen dat de naam Bairrada afkomstig is van de grondsoort, een kalksteen. Diezelfde ober vertelt me hoe er in deze regio sublieme wijnen worden gemaakt, door boeren die dit van hun grootouders leerden. Ook de Bairrada-wijnen hebben een DOC-keurmerk weten te bemachtigen. Na mijn bezoek aan dit wijngebied wist ik: hier ga ik zeker nog terugkomen…

Douro

Tijdens mijn vakanties rondom de Douro-vallei, kom ik ogen tekort. Nergens eerder zag ik zo’n bijzonder wijnlandschap en het is dan ook één van mijn favoriete wijnstreken in Portugal. Dat komt vooral door de steile hellingen waarop wijngaarden hier zijn gebouwd. Het is mijn Portugese vriend Pedro die me kennis laat maken met de vallei én de bijhorende wijnen. Stevige wijnen, want van oorsprong staat de Douro-vallei bekend op de portwijnen die er gemaakt worden. “Maar het is steeds vaker rode en witte wijn die we hier verbouwen”, verzekert hij me. “En lékker!” Ik lach. De trots van een Portugees, ik ben er dol op…

Wijnstreken in Portugal

Vinho Verde

“Heb je wel eens groene wijn gedronken?” Ik staar mijn vriendin Maria aan. Ze lacht. Vinho Verde betekent letterlijk ‘groene wijn’. Toch bedoelen de Portugezen er iets anders mee, legt Maria uit. “Met Vinho Verde bedoelen de Portugezen jonge wijn. En dat zijn met name witte wijnen, mét DOC-keurmerk. Sterker nog: wist je dat Vinho Verde één van de grootste DOC-gebieden van Portugal is, Eliza?” Ze neemt me mee, naar de wijngaarden van haar oom. Ook hier liggen weer tal van prachtige verhalen én wijnen op me te wachten…

Wil jij deze wijnstreken in Portugal bezoeken?

Met een goed glas wijn maak je mij al snel blij en na een bezoekje aan deze wijnstreken in Portugal ging ik met een content gevoel naar huis. Kun jij ook niet wachten om af te reizen naar deze regio’s? Bekijk dan snel mijn adresjes in Portugal.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Denk ik aan Portugal, dan denk ik al snel aan wijn! In dit heerlijke mediterrane land proefde ik tal van goede, lokale wijnen. Ik ontmoette te gekke wijnboeren die me hun verhalen vertelden. En altijd weer genoot ik, van die verhalen én van de intense smaken in dit land… Benieuwd naar mijn favoriete wijnstreken in Portugal?

Alentejo

Wijngaarden tot zover mijn oog reikt… Dat is waar ik aan denk als ik tegen vrienden begin te vertellen over de Portugese regio Alentejo. De keren dat ik er mijn vakantie doorbracht, ontdekte ik wat een fijne regio Alentejo is voor wijnliefhebbers als ik. Het bestaat voor maar liefst 13 duizend hectare aan wijngaarden.

De mooiste herinneringen heb ik aan mijn vakantie met goede vriend Manuel, die het wijngebied op zijn duimpje kent. Al rijdend langs wijngaarden vertelde hij me er alles over. Zo wist ik niet dat deze wijnregio maar liefst een derde van Portugal beslaat. En dat de wijnen uit Alentejo sinds 1988 een DOC keurmerk hebben. Begrijpen doe ik dat overigens wel, met zulke intense smaken!

Alentejo wijngaarden

Algarve

Diezelfde vakantie vertelt Manuel me dat in de Algarve veel wijn wordt verbouwd in de stijl van Alentejo. Er worden hier volgens hem veel dezelfde druivenrassen gebruikt, maar de zeebries van de Algarve geeft toch net een andere, zilte smaak aan de wijnen. “Tavira, Lagoa, Portimão en Lagos… Welke van de vier wijnstreken in de Algarve wil je bezoeken, Eliza?”, vraagt hij me. Ik lach en zeg dat ik me graag laat verrassen. Manuel rijdt me die dag naar de wijngaarden van Lagos, waar we bij twee wijnhuizen een tussenstop houden. Een enthousiaste wijnproducent laat hier zijn trots aan ons proeven. Leuk én lekker!

Bairrada

In het noorden van Portugal ligt nog een parel van een wijngebied: Bairrada. Ik weet nog hoe ik hier verwonderd door het landschap reed. Van de kust naar de bergen en weer terug. In de buurt van de het plaatsje Mealhada werd ik beloond met prachtige wijnranken in het vizier. In een knus wijnbarretje laat ik me vertellen dat de naam Bairrada afkomstig is van de grondsoort, een kalksteen. Diezelfde ober vertelt me hoe er in deze regio sublieme wijnen worden gemaakt, door boeren die dit van hun grootouders leerden. Ook de Bairrada-wijnen hebben een DOC-keurmerk weten te bemachtigen. Na mijn bezoek aan dit wijngebied wist ik: hier ga ik zeker nog terugkomen…

Douro

Tijdens mijn vakanties rondom de Douro-vallei, kom ik ogen tekort. Nergens eerder zag ik zo’n bijzonder wijnlandschap en het is dan ook één van mijn favoriete wijnstreken in Portugal. Dat komt vooral door de steile hellingen waarop wijngaarden hier zijn gebouwd. Het is mijn Portugese vriend Pedro die me kennis laat maken met de vallei én de bijhorende wijnen. Stevige wijnen, want van oorsprong staat de Douro-vallei bekend op de portwijnen die er gemaakt worden. “Maar het is steeds vaker rode en witte wijn die we hier verbouwen”, verzekert hij me. “En lékker!” Ik lach. De trots van een Portugees, ik ben er dol op…

Wijnstreken in Portugal

Vinho Verde

“Heb je wel eens groene wijn gedronken?” Ik staar mijn vriendin Maria aan. Ze lacht. Vinho Verde betekent letterlijk ‘groene wijn’. Toch bedoelen de Portugezen er iets anders mee, legt Maria uit. “Met Vinho Verde bedoelen de Portugezen jonge wijn. En dat zijn met name witte wijnen, mét DOC-keurmerk. Sterker nog: wist je dat Vinho Verde één van de grootste DOC-gebieden van Portugal is, Eliza?” Ze neemt me mee, naar de wijngaarden van haar oom. Ook hier liggen weer tal van prachtige verhalen én wijnen op me te wachten…

Wil jij deze wijnstreken in Portugal bezoeken?

Met een goed glas wijn maak je mij al snel blij en na een bezoekje aan deze wijnstreken in Portugal ging ik met een content gevoel naar huis. Kun jij ook niet wachten om af te reizen naar deze regio’s? Bekijk dan snel mijn adresjes in Portugal.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

24 februari, 2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.