De beste stedentripjes beleef ik in Lissabon, de hoofdstad van Portugal die ligt aan de Costa de Lisboa. Er is hier zo veel te zien en te doen; ik doorkruis met tram 28 het leuke buurtje Alfama, bezoek de mooiste kloosters of kastelen en dans tot de zon opkomt op Pink Street. Ik heb mijn favoriete bezienswaardigheden in Lissabon voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Verdwalen in de straatjes van Alfama

In mijn ‘top 10 Lissabon bezienswaardigheden’ staat de buurt Alfama met stip op één. En ik ben niet alleen, want deze wijk staat bekend als het mooiste stukje van Lissabon. Het is de oudste wijk van de stad en staat vol met mooie historische gebouwen die de grote aardbeving in 1755 overleefd hebben. Gelukkig maar! Van een schitterende kathedraal tot een indrukwekkend klooster en meerdere prachtige kerken. Ik kijk mijn ogen uit. En dan heb ik het nog niet eens over de tentjes met overheerlijk ijs, barretjes met gezellige terrasjes en natuurlijk authentieke bakkerswinkeltjes met échte Portugese Pastéis de Nata. Schuif aan bij één van mijn geheime restaurantjes in Lissabon en geniet!

Bovenaanzicht van de wijk Alfama in Lissabon

Foto: het prachtige uitzicht over de oude wijk Alfama

Een ritje met tram 28

Hoewel ik de steile straatjes één van de hoogtepunten van Lissabon vind, is het vermoeiend om ze allemaal te beklimmen. Zeker met mijn armen vol tasjes van een middagje shoppen… Gelukkig rijden er door heel de stad geweldige fotogenieke trammetjes. Een schattige, vintage tram in vrolijk geel die op en neer daalt door de smalle, pittoreske straatjes van Lissabon; het is een iconisch beeld wat je niet snel ergens anders tegenkomt. Vooral tram 28 is beroemd, deze tram brengt je langs de gezelligste wijken van de stad: Almafa, Graca en Baixa. Je kunt Lissabon niet verlaten voordat je een ritje met deze tram hebt gemaakt! Koop bij de chauffeur een kaartje voor €3 en blijf zo lang zitten als je maar wil. Dit is absoluut mijn favoriete manier om alle bezienswaardigheden in Lissabon te verkennen.

Wegdromen bij Castelo de São Jorge

Ik ben gek op kastelen. Als ik er doorheen loop droom ik weg en beeld ik me in dat ik een middeleeuwse prinses ben in een prachtige jurk. Niet gek dus dat ik me zo fijn voel bij Castelo de São Jorge, oftewel het kasteel van Sint-Joris. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van heel Lissabon met een hoogte van wel 110 meter. Je hebt er een uniek en adembenemend uitzicht over de stad. Geloof me, dit uitzicht is de klim helemaal waard! Het kasteel is één van de oudste gebouwen van Lissabon en heeft een rijke geschiedenis. Het stond er namelijk al eeuwen voor Christus, maar werd telkens na een aanval verbouwd en uitgebreid. Er hebben dan ook verschillende volkeren gewoond, van Keltische stammen tot Romeinen en Moren. In welke tijd zou ik met mijn prachtige jurk thuishoren?

Uitzicht over Lissabon vanuit Castelo de São Jorge

Foto: de stad van Lissabon bewaken vanuit Castelo de São Jorge

Lange nachten op Pink Street

Overdag slenter ik door de stad op zoek naar de allermooiste bezienswaardigheden en lekkerste Portugese gebakjes. Maar er zijn nog meer dingen te doen in Lissabon; een bruisend nachtleven bijvoorbeeld. Wanneer de zon wegzakt is het tijd voor een goed feestje. En laat Lissabon daar nu net het perfecte straatje voor hebben: Pink Street. Dankzij de – je raadt het al – knalroze straat is dit het meest opvallende uitgaansgebied van de stad. De officiële straatnaam is Rua Nova do Carvalho. Vroeger was dit de rosse buurt van de stad, ontmoetingsplaats voor zeemannen maar ook voor lokale criminelen en minder gewenste gasten. Om het tij te keren werd de straat roze geverfd, en dat heeft gewerkt. Nu is Pink Street the place to be voor de hipste barretjes van de stad, met de beste cocktails en gezellig feesten tot in de vroege uurtjes. Stiekem ben ik hier dan ook best vaak te vinden om het lokale leven mee te krijgen!

Pink Street in Lissabon met paraplu's in de lucht

Foto: kijk ik door een roze bril of is het de Pink Street in Lissabon?!

Met de Santa Justa-lift naar het vervallen Carmoklooster

Wanneer een vriendin me vraagt wat te doen in Lissabon, vertel ik altijd over het Carmoklooster. In tegenstelling tot de historische gebouwen in Alfama is dit klooster wel grotendeels verwoest door de aardbeving in 1755, maar zelfs de ruïnes van dit schitterende klooster zijn indrukwekkend. Het overgrote deel heeft namelijk geen dak meer waardoor je tussen de imposante Gotische bogen door naar de helderblauwe lucht kijkt. Een uniek gezicht! Daar waar het dak nog intact is, vind je een museum met andere interessante historische schatten. De leukste manier om bij het klooster te komen is met de Elevador de Santa Justa. Deze 45-meter hoge Santa Justa-lift hoort bij het openbaar vervoer van de stad en verbindt het hoge en lage gedeelte van Lissabon. De lift is helemaal gemaakt van ijzer en glas in Gotische stijl; een prachtige bezienswaardigheid op zich!

De Santa Justa-lift van onderen bewonderd

Foto: de Santa Justa-lift brengt je naar de top van Lissabon

Wist je dat Lissabon ook een fijne vakantiebestemming in december is? Het zachtere winterweer is perfect om de bezienswaardigheden in Lissabon te ontdekken? Kies één van mijn favoriete adresjes in Portugal en laat je betoveren door deze schitterende stad!

De beste stedentripjes beleef ik in Lissabon, de hoofdstad van Portugal die ligt aan de Costa de Lisboa. Er is hier zo veel te zien en te doen; ik doorkruis met tram 28 het leuke buurtje Alfama, bezoek de mooiste kloosters of kastelen en dans tot de zon opkomt op Pink Street. Ik heb mijn favoriete bezienswaardigheden in Lissabon voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Verdwalen in de straatjes van Alfama

In mijn ‘top 10 Lissabon bezienswaardigheden’ staat de buurt Alfama met stip op één. En ik ben niet alleen, want deze wijk staat bekend als het mooiste stukje van Lissabon. Het is de oudste wijk van de stad en staat vol met mooie historische gebouwen die de grote aardbeving in 1755 overleefd hebben. Gelukkig maar! Van een schitterende kathedraal tot een indrukwekkend klooster en meerdere prachtige kerken. Ik kijk mijn ogen uit. En dan heb ik het nog niet eens over de tentjes met overheerlijk ijs, barretjes met gezellige terrasjes en natuurlijk authentieke bakkerswinkeltjes met échte Portugese Pastéis de Nata. Schuif aan bij één van mijn geheime restaurantjes in Lissabon en geniet!

Bovenaanzicht van de wijk Alfama in Lissabon

Foto: het prachtige uitzicht over de oude wijk Alfama

Een ritje met tram 28

Hoewel ik de steile straatjes één van de hoogtepunten van Lissabon vind, is het vermoeiend om ze allemaal te beklimmen. Zeker met mijn armen vol tasjes van een middagje shoppen… Gelukkig rijden er door heel de stad geweldige fotogenieke trammetjes. Een schattige, vintage tram in vrolijk geel die op en neer daalt door de smalle, pittoreske straatjes van Lissabon; het is een iconisch beeld wat je niet snel ergens anders tegenkomt. Vooral tram 28 is beroemd, deze tram brengt je langs de gezelligste wijken van de stad: Almafa, Graca en Baixa. Je kunt Lissabon niet verlaten voordat je een ritje met deze tram hebt gemaakt! Koop bij de chauffeur een kaartje voor €3 en blijf zo lang zitten als je maar wil. Dit is absoluut mijn favoriete manier om alle bezienswaardigheden in Lissabon te verkennen.

Wegdromen bij Castelo de São Jorge

Ik ben gek op kastelen. Als ik er doorheen loop droom ik weg en beeld ik me in dat ik een middeleeuwse prinses ben in een prachtige jurk. Niet gek dus dat ik me zo fijn voel bij Castelo de São Jorge, oftewel het kasteel van Sint-Joris. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van heel Lissabon met een hoogte van wel 110 meter. Je hebt er een uniek en adembenemend uitzicht over de stad. Geloof me, dit uitzicht is de klim helemaal waard! Het kasteel is één van de oudste gebouwen van Lissabon en heeft een rijke geschiedenis. Het stond er namelijk al eeuwen voor Christus, maar werd telkens na een aanval verbouwd en uitgebreid. Er hebben dan ook verschillende volkeren gewoond, van Keltische stammen tot Romeinen en Moren. In welke tijd zou ik met mijn prachtige jurk thuishoren?

Uitzicht over Lissabon vanuit Castelo de São Jorge

Foto: de stad van Lissabon bewaken vanuit Castelo de São Jorge

Lange nachten op Pink Street

Overdag slenter ik door de stad op zoek naar de allermooiste bezienswaardigheden en lekkerste Portugese gebakjes. Maar er zijn nog meer dingen te doen in Lissabon; een bruisend nachtleven bijvoorbeeld. Wanneer de zon wegzakt is het tijd voor een goed feestje. En laat Lissabon daar nu net het perfecte straatje voor hebben: Pink Street. Dankzij de – je raadt het al – knalroze straat is dit het meest opvallende uitgaansgebied van de stad. De officiële straatnaam is Rua Nova do Carvalho. Vroeger was dit de rosse buurt van de stad, ontmoetingsplaats voor zeemannen maar ook voor lokale criminelen en minder gewenste gasten. Om het tij te keren werd de straat roze geverfd, en dat heeft gewerkt. Nu is Pink Street the place to be voor de hipste barretjes van de stad, met de beste cocktails en gezellig feesten tot in de vroege uurtjes. Stiekem ben ik hier dan ook best vaak te vinden om het lokale leven mee te krijgen!

Pink Street in Lissabon met paraplu's in de lucht

Foto: kijk ik door een roze bril of is het de Pink Street in Lissabon?!

Met de Santa Justa-lift naar het vervallen Carmoklooster

Wanneer een vriendin me vraagt wat te doen in Lissabon, vertel ik altijd over het Carmoklooster. In tegenstelling tot de historische gebouwen in Alfama is dit klooster wel grotendeels verwoest door de aardbeving in 1755, maar zelfs de ruïnes van dit schitterende klooster zijn indrukwekkend. Het overgrote deel heeft namelijk geen dak meer waardoor je tussen de imposante Gotische bogen door naar de helderblauwe lucht kijkt. Een uniek gezicht! Daar waar het dak nog intact is, vind je een museum met andere interessante historische schatten. De leukste manier om bij het klooster te komen is met de Elevador de Santa Justa. Deze 45-meter hoge Santa Justa-lift hoort bij het openbaar vervoer van de stad en verbindt het hoge en lage gedeelte van Lissabon. De lift is helemaal gemaakt van ijzer en glas in Gotische stijl; een prachtige bezienswaardigheid op zich!

De Santa Justa-lift van onderen bewonderd

Foto: de Santa Justa-lift brengt je naar de top van Lissabon

Wist je dat Lissabon ook een fijne vakantiebestemming in december is? Het zachtere winterweer is perfect om de bezienswaardigheden in Lissabon te ontdekken? Kies één van mijn favoriete adresjes in Portugal en laat je betoveren door deze schitterende stad!

20 februari, 2023|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.