Olijfolie, ik ben er dol op! Altijd wanneer ik op reis ben in mediterrane landen zoek ik naar een lekkere lokale olijfolie. Heel soms kom ik echte pareltjes tegen. Bijvoorbeeld ook in Griekenland, bij het plekje La Sapienza. Toen eigenaar Giorgos mij vroeg of ik een half jaar later terug wilde keren om te helpen bij de oogst van de olie, twijfelde ik geen moment.

Het is een zachte oktoberochtend op het schiereiland Peloponnesos wanneer ik mijn deur open. Een fris windje waait langs mijn wangen terwijl een waterig zonnetje aan de hemel schijnt. Ik hoor de zee in de verte ruisen. Het perfecte moment om mijn handen uit de mouwen te steken! Ik kleed mij om en loop naar de ontbijtruimte van La Sapienza. Daar wacht een stevig ontbijt met heerlijke lokale producten op mij. Een goede start van deze werkdag.

Griekse Olijfolie zonder blaadjes

Samen met een handjevol andere gasten loop ik in mijn kaplaarzen richting een busje dat ons naar de olijfvelden van La Sapienza brengt, 3,5 kilometer verderop. Ondertussen kletst eigenaar Giorgos eindeloos over deze jaarlijkse traditie. “Ooit was er een plukker die vergat de blaadjes van de olijven af te trekken. Daar kwamen we iets te laat achter en zo hadden we ineens een wel erg natuurlijke olijfolie” lacht hij. We lachen met Giorgos mee. “Dus vergeet het niet: de blaadjes eraf!”

Peloponnesos olijven plukken

Aangekomen op het olijvenveld beginnen we enthousiast met het leegschrapen van de bomen. Dat doen we met de harkjes die we hebben gekregen van Giorgos. Al snel merk ik dat het best soepel gaat, op een paar hoge takken na. Zo’n drie uur achtereen heb ik dolle pret met Giorgos en zijn gasten. We vertellen de leukste anekdotes over onze eerdere reizen terwijl de groene en zwarte bolletjes in de netten op de grond vallen.

Dan besluit Giorgos dat het tijd is voor een lekkere lunch. Met een glaasje ouzo op tafel proosten we op wat we al hebben gedaan deze ochtend. Grote schalen met Griekse salades volgen, met verse olijven van het eigen land en zelf gemaakte tapenade. Wat een heerlijke lunch! Zo hou ik dit werk de komende dagen nog wel even vol…

Peloponnesos olijven plukken

Ook olijven plukken in Griekenland bij La Sapienza?

Wil jij dit avontuur ook eens beleven? Dat kan! Eigenaar Giorgos ontvangt dolgraag gasten die meehelpen in de oogst. Meehelpen is heel simpel: je boekt eind september of begin oktober jouw reis en laat Giorgos weten dat je beschikbaar bent. Niets is verplicht natuurlijk, meehelpen in de pluk is geheel vrijblijvend!

Wil je meer te weten komen over het Griekse Peloponnesos? Bekijk mijn adresjes in Peloponnesos, hier heb ik nog meer leuke plekjes om te vertoeven!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Olijfolie, ik ben er dol op! Altijd wanneer ik op reis ben in mediterrane landen zoek ik naar een lekkere lokale olijfolie. Heel soms kom ik echte pareltjes tegen. Bijvoorbeeld ook in Griekenland, bij het plekje La Sapienza. Toen eigenaar Giorgos mij vroeg of ik een half jaar later terug wilde keren om te helpen bij de oogst van de olie, twijfelde ik geen moment.

Het is een zachte oktoberochtend op het schiereiland Peloponnesos wanneer ik mijn deur open. Een fris windje waait langs mijn wangen terwijl een waterig zonnetje aan de hemel schijnt. Ik hoor de zee in de verte ruisen. Het perfecte moment om mijn handen uit de mouwen te steken! Ik kleed mij om en loop naar de ontbijtruimte van La Sapienza. Daar wacht een stevig ontbijt met heerlijke lokale producten op mij. Een goede start van deze werkdag.

Griekse Olijfolie zonder blaadjes

Samen met een handjevol andere gasten loop ik in mijn kaplaarzen richting een busje dat ons naar de olijfvelden van La Sapienza brengt, 3,5 kilometer verderop. Ondertussen kletst eigenaar Giorgos eindeloos over deze jaarlijkse traditie. “Ooit was er een plukker die vergat de blaadjes van de olijven af te trekken. Daar kwamen we iets te laat achter en zo hadden we ineens een wel erg natuurlijke olijfolie” lacht hij. We lachen met Giorgos mee. “Dus vergeet het niet: de blaadjes eraf!”

Peloponnesos olijven plukken

Aangekomen op het olijvenveld beginnen we enthousiast met het leegschrapen van de bomen. Dat doen we met de harkjes die we hebben gekregen van Giorgos. Al snel merk ik dat het best soepel gaat, op een paar hoge takken na. Zo’n drie uur achtereen heb ik dolle pret met Giorgos en zijn gasten. We vertellen de leukste anekdotes over onze eerdere reizen terwijl de groene en zwarte bolletjes in de netten op de grond vallen.

Dan besluit Giorgos dat het tijd is voor een lekkere lunch. Met een glaasje ouzo op tafel proosten we op wat we al hebben gedaan deze ochtend. Grote schalen met Griekse salades volgen, met verse olijven van het eigen land en zelf gemaakte tapenade. Wat een heerlijke lunch! Zo hou ik dit werk de komende dagen nog wel even vol…

Peloponnesos olijven plukken

Ook olijven plukken in Griekenland bij La Sapienza?

Wil jij dit avontuur ook eens beleven? Dat kan! Eigenaar Giorgos ontvangt dolgraag gasten die meehelpen in de oogst. Meehelpen is heel simpel: je boekt eind september of begin oktober jouw reis en laat Giorgos weten dat je beschikbaar bent. Niets is verplicht natuurlijk, meehelpen in de pluk is geheel vrijblijvend!

Wil je meer te weten komen over het Griekse Peloponnesos? Bekijk mijn adresjes in Peloponnesos, hier heb ik nog meer leuke plekjes om te vertoeven!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

25 april, 2022|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.