Als ik op Lesbos ben, hoef ik me nooit te vervelen. Dit grote Griekse eiland heeft namelijk zoveel mooie plekjes om te ontdekken! Elke keer als ik er ben, ontdek ik weer iets nieuws. Door de jaren heen heb ik mijn favoriete bezienswaardigheden van Lesbos verzameld waardoor je het eiland echt leert kennen. Deze deel ik maar al te graag met jullie!

1. Ontspannen in de warmwaterbronnen

Als ik zin heb om een dagje heerlijk te genieten, dan ga ik graag naar een van de warmwaterbronnen van het eiland. Lesbos is ontstaan vanuit twee vulkanen. Deze zijn niet meer actief, maar hebben wel gezorgd voor deze bijzondere natuurverschijnselen. Het schijnt dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben voor verschillende kwalen. In Eftalou, Polichnitos en Gera vind je een aantal van deze warmwaterbronnen. Vaak zijn er ook badhuizen die ontspannende behandelingen aanbieden. Dus als ik mijn activiteiten op Lesbos wil afwisselen met een beetje me-time, ben ik daar te vinden.

2. Proef lokale wijnen in Chidira

Mijn favoriete manier om een plaatsje te leren kennen, is door een lokale wijn te proeven. Op Lesbos groeit de zeldzame blauwe Chidiriotiko-druif. Al eeuwenlang is dit één van de belangrijkste wijndruiven van Griekenland. Na een druifluis-epidemie was de druif helaas uitgestorven, maar gelukkig is er inmiddels weer zo’n 60 hectare land beplant met struiken van deze druivensoort. Het grootste deel van deze druivenplanten staat in Chidira. Daar vind je ook een leuk wijnhuis, dat zich al sinds 1985 bezighoudt met de productie van wijn. Mythumnaeos produceert rode, witte en oranje wijnen uitsluitend van de Chidiriotiko-druif en is één van de bijzondere bezienswaardigheden op Lesbos. Natuurlijk mag je hier ook proeven!

3. Beklim de rots van Petra

Als ik na een klim van 114 treden dan eindelijk de top van de rots in Petra heb bereikt, voel ik me altijd heel voldaan. De 40 meter hoge rots splitst het dorpje in tweeën en geeft je een adembenemend uitzicht over het eiland, de zee en de gezellige oranje daken. Loop ook zeker even naar binnen bij Panagia Glikofilousa, het kerkje op de rots. Deze hoort bij mijn favoriete bezienswaardigheden van Lesbos en maakt je bezoekje nog extra bijzonder. Echt een authentiek droomplekje.

De rots van Petra met een kasteel op de top

Foto: de klim op de rots van Petra

4. Het vissersdorpje Kalloni

Als ik een hemelse visspecialiteit wil, weet ik precies wat te doen op Lesbos. Ik ga naar Kalloni. De baai van dit dorp heeft een hoog mineralengehalte, waardoor hier de gezondste sardines rondzwemmen. In het vissersdorpje weten ze precies hoe ze daar mee om moeten gaan. In augustus is er zelfs een sardines-feest. Deze visjes trekken niet alleen mensen aan, ook veel vogels komen graag op Lesbos. In het voor- en najaar zie je veel trekvogels. Het is voor mij niet vreemd meer om hier een flamingo of pelikaan te spotten. Zo bijzonder!

Bord met vis uit het vissersdorpje Kalloni

Foto: proef de vis in het dorpje Kalloni

5. Ouzo drinken in Plomari

Overheerlijke traditionele gerechten en bijzondere drankjes: tijdens mijn activiteiten op Lesbos vind ik het altijd leuk om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Ik kan het Griekse eiland dan ook niet verlaten zonder een bezoekje aan Plomari. Dit gezellige havendorpje wordt ook wel de ouzo-hoofdstad van Griekenland genoemd. Dus je raadt het al, ik drink hier altijd een fijn glaasje ouzo. Verschillende producenten maken het traditionele anijsdrankje naar eigen recept. Ik kan het zelf nooit laten om een flesje voor thuis mee te nemen!

6. Bezoek hoofdstad Mytilini en haar bezienswaardigheden

Mytilini is een ware parel. Wanneer ik vanaf het water aan kom varen, geniet ik zo van het mooie uitzicht over de authentieke haven. Deze plek is de hoofdstad en één van de oudste steden van Griekenland. De oude gebouwen en kleurrijke vissersbootjes in de haven zorgen voor een schilderachtig tafereel. Het is de plek om naartoe te gaan als je wat van de geschiedenis van Lesbos wilt zien. Er zijn veel bezienswaardigheden in Mytilini. Je vindt er bijvoorbeeld een burcht, verschillende musea, een kasteel en een antiek theater. Sluit je dag af met een diner in een heerlijk eettentje in de haven. Bekijk vast mijn lijstje de leukste restaurants op Lesbos

7. Wandel door het versteende woud van Lesbos

Als ik op vakantie ben, ga ik graag de natuur in om te wandelen. Wat dan te doen op Lesbos? Ik ga vaak naar het bijzondere Petrified Forest Park, het grootste versteende woud ter wereld. Miljoenen jaren geleden werd het woud gevormd door vulkanische activiteiten waardoor het nu bestaat uit versteende planten en bomen die de meest bijzondere kleuren hebben gekregen. Het park is in 1985 opgericht en sindsdien een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende wandelroutes, dus zo zie je iedere keer iets anders.

Het woeste landschap in het Petrified Forest Park

Foto: wandelen door de natuur van het Petrified Forest Park

8. Eet octopus in Skala Sykaminia

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia is één van mijn favoriete bezienswaardigheden op Lesbos. De kleurrijke bootjes steken zo leuk af tegen het witte kerkje, dat gebouwd is op een rots in de zee. Wat je zeker niet zal ontgaan in de haven zijn de lijnen vol met octopussen. Deze hangen hier om te drogen, zodat ze in de avond vers bereid kunnen worden in een van de tavernes. Ik raad het je zeker aan om deze lokale specialiteit te proberen!

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia

Foto: bezoek het pittoreske haventje van Skala Sykaminia

9. Bezoek het olijvenmuseum

Als ik aan Griekenland denk, denk ik aan olijven. Lesbos wordt ook wel het eiland van de olijven genoemd. De olie die hiervan gemaakt wordt, zorgt voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland. Er is geen plek dat zoveel olijfbomen heeft als dit Griekse eiland. Ik vind het heerlijk om mijn gerechten af te maken met een heerlijke Griekse olie. Om erachter te komen hoe deze olie wordt gemaakt, ben ik langs geweest bij het Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia-Paraskevi. Je leert er over de geschiedenis en proeft er de lekkerste olijfolie.

10. Snorkelen in Vatera

Het kilometerslange strand van Vatera is mijn ideale plekje om even te ontspannen. Op sommige stukken komen weinig mensen, waardoor het één van de rustigere stranden van Lesbos is. Het is heerlijk om hier te wandelen of natuurlijk lekker van de zon te genieten. En als ik zin heb in activiteiten in het water van Lesbos? Dan ga ik bij Vatera duiken of snorkelen. Door het heldere water zie je veel moois, zoals zee-egels, octopussen en kleurrijke vissen. Bij dit heerlijke plekje zijn ook veel leuke eettentjes om je dag goed af te sluiten. Echt een vakantiegevoel!

Een zeester die je kunt tegenkomen tijdens het snorkelen in de wateren van Vatera

Foto: snorkelen in de wateren van Vatera

Ben jij net zo enthousiast geworden als ik over dit prachtige eiland Lesbos? Boek dan een van mijn favoriete adresjes en ontdek alle bezienswaardigheden van Lesbos.

Als ik op Lesbos ben, hoef ik me nooit te vervelen. Dit grote Griekse eiland heeft namelijk zoveel mooie plekjes om te ontdekken! Elke keer als ik er ben, ontdek ik weer iets nieuws. Door de jaren heen heb ik mijn favoriete bezienswaardigheden van Lesbos verzameld waardoor je het eiland echt leert kennen. Deze deel ik maar al te graag met jullie!

1. Ontspannen in de warmwaterbronnen

Als ik zin heb om een dagje heerlijk te genieten, dan ga ik graag naar een van de warmwaterbronnen van het eiland. Lesbos is ontstaan vanuit twee vulkanen. Deze zijn niet meer actief, maar hebben wel gezorgd voor deze bijzondere natuurverschijnselen. Het schijnt dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben voor verschillende kwalen. In Eftalou, Polichnitos en Gera vind je een aantal van deze warmwaterbronnen. Vaak zijn er ook badhuizen die ontspannende behandelingen aanbieden. Dus als ik mijn activiteiten op Lesbos wil afwisselen met een beetje me-time, ben ik daar te vinden.

2. Proef lokale wijnen in Chidira

Mijn favoriete manier om een plaatsje te leren kennen, is door een lokale wijn te proeven. Op Lesbos groeit de zeldzame blauwe Chidiriotiko-druif. Al eeuwenlang is dit één van de belangrijkste wijndruiven van Griekenland. Na een druifluis-epidemie was de druif helaas uitgestorven, maar gelukkig is er inmiddels weer zo’n 60 hectare land beplant met struiken van deze druivensoort. Het grootste deel van deze druivenplanten staat in Chidira. Daar vind je ook een leuk wijnhuis, dat zich al sinds 1985 bezighoudt met de productie van wijn. Mythumnaeos produceert rode, witte en oranje wijnen uitsluitend van de Chidiriotiko-druif en is één van de bijzondere bezienswaardigheden op Lesbos. Natuurlijk mag je hier ook proeven!

3. Beklim de rots van Petra

Als ik na een klim van 114 treden dan eindelijk de top van de rots in Petra heb bereikt, voel ik me altijd heel voldaan. De 40 meter hoge rots splitst het dorpje in tweeën en geeft je een adembenemend uitzicht over het eiland, de zee en de gezellige oranje daken. Loop ook zeker even naar binnen bij Panagia Glikofilousa, het kerkje op de rots. Deze hoort bij mijn favoriete bezienswaardigheden van Lesbos en maakt je bezoekje nog extra bijzonder. Echt een authentiek droomplekje.

De rots van Petra met een kasteel op de top

Foto: de klim op de rots van Petra

4. Het vissersdorpje Kalloni

Als ik een hemelse visspecialiteit wil, weet ik precies wat te doen op Lesbos. Ik ga naar Kalloni. De baai van dit dorp heeft een hoog mineralengehalte, waardoor hier de gezondste sardines rondzwemmen. In het vissersdorpje weten ze precies hoe ze daar mee om moeten gaan. In augustus is er zelfs een sardines-feest. Deze visjes trekken niet alleen mensen aan, ook veel vogels komen graag op Lesbos. In het voor- en najaar zie je veel trekvogels. Het is voor mij niet vreemd meer om hier een flamingo of pelikaan te spotten. Zo bijzonder!

Bord met vis uit het vissersdorpje Kalloni

Foto: proef de vis in het dorpje Kalloni

5. Ouzo drinken in Plomari

Overheerlijke traditionele gerechten en bijzondere drankjes: tijdens mijn activiteiten op Lesbos vind ik het altijd leuk om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Ik kan het Griekse eiland dan ook niet verlaten zonder een bezoekje aan Plomari. Dit gezellige havendorpje wordt ook wel de ouzo-hoofdstad van Griekenland genoemd. Dus je raadt het al, ik drink hier altijd een fijn glaasje ouzo. Verschillende producenten maken het traditionele anijsdrankje naar eigen recept. Ik kan het zelf nooit laten om een flesje voor thuis mee te nemen!

6. Bezoek hoofdstad Mytilini en haar bezienswaardigheden

Mytilini is een ware parel. Wanneer ik vanaf het water aan kom varen, geniet ik zo van het mooie uitzicht over de authentieke haven. Deze plek is de hoofdstad en één van de oudste steden van Griekenland. De oude gebouwen en kleurrijke vissersbootjes in de haven zorgen voor een schilderachtig tafereel. Het is de plek om naartoe te gaan als je wat van de geschiedenis van Lesbos wilt zien. Er zijn veel bezienswaardigheden in Mytilini. Je vindt er bijvoorbeeld een burcht, verschillende musea, een kasteel en een antiek theater. Sluit je dag af met een diner in een heerlijk eettentje in de haven. Bekijk vast mijn lijstje de leukste restaurants op Lesbos

7. Wandel door het versteende woud van Lesbos

Als ik op vakantie ben, ga ik graag de natuur in om te wandelen. Wat dan te doen op Lesbos? Ik ga vaak naar het bijzondere Petrified Forest Park, het grootste versteende woud ter wereld. Miljoenen jaren geleden werd het woud gevormd door vulkanische activiteiten waardoor het nu bestaat uit versteende planten en bomen die de meest bijzondere kleuren hebben gekregen. Het park is in 1985 opgericht en sindsdien een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende wandelroutes, dus zo zie je iedere keer iets anders.

Het woeste landschap in het Petrified Forest Park

Foto: wandelen door de natuur van het Petrified Forest Park

8. Eet octopus in Skala Sykaminia

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia is één van mijn favoriete bezienswaardigheden op Lesbos. De kleurrijke bootjes steken zo leuk af tegen het witte kerkje, dat gebouwd is op een rots in de zee. Wat je zeker niet zal ontgaan in de haven zijn de lijnen vol met octopussen. Deze hangen hier om te drogen, zodat ze in de avond vers bereid kunnen worden in een van de tavernes. Ik raad het je zeker aan om deze lokale specialiteit te proberen!

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia

Foto: bezoek het pittoreske haventje van Skala Sykaminia

9. Bezoek het olijvenmuseum

Als ik aan Griekenland denk, denk ik aan olijven. Lesbos wordt ook wel het eiland van de olijven genoemd. De olie die hiervan gemaakt wordt, zorgt voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland. Er is geen plek dat zoveel olijfbomen heeft als dit Griekse eiland. Ik vind het heerlijk om mijn gerechten af te maken met een heerlijke Griekse olie. Om erachter te komen hoe deze olie wordt gemaakt, ben ik langs geweest bij het Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia-Paraskevi. Je leert er over de geschiedenis en proeft er de lekkerste olijfolie.

10. Snorkelen in Vatera

Het kilometerslange strand van Vatera is mijn ideale plekje om even te ontspannen. Op sommige stukken komen weinig mensen, waardoor het één van de rustigere stranden van Lesbos is. Het is heerlijk om hier te wandelen of natuurlijk lekker van de zon te genieten. En als ik zin heb in activiteiten in het water van Lesbos? Dan ga ik bij Vatera duiken of snorkelen. Door het heldere water zie je veel moois, zoals zee-egels, octopussen en kleurrijke vissen. Bij dit heerlijke plekje zijn ook veel leuke eettentjes om je dag goed af te sluiten. Echt een vakantiegevoel!

Een zeester die je kunt tegenkomen tijdens het snorkelen in de wateren van Vatera

Foto: snorkelen in de wateren van Vatera

Ben jij net zo enthousiast geworden als ik over dit prachtige eiland Lesbos? Boek dan een van mijn favoriete adresjes en ontdek alle bezienswaardigheden van Lesbos.

22 november, 2022|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Yndhi 23 juni, 2019 at 12:30 pm - Reply

  Lesbos is inderdaad (ook) een echte aanrader!

 2. Hilde 06 september, 2019 at 11:41 am - Reply

  Ik ben aan het voorbereiden op onze vakantie in Lesbos. Het lukt me maar niet om een adres te vinden van de warmwaterbronnen. Is het Eftalou, Polichnitos en Gera op jouw foto? En heeft iemand hier ook een adres om in Google Maps in te voeren? Dan kan ik nu bekijken of het vanuit ons verblijf goed te doen is met de auto. Alvast bedankt!

  • Eliza 19 september, 2019 at 11:15 am - Reply

   Hi Hilde, op de foto zie je links de warmwaterbronnen van Polichnitos, als je in Google Maps “Polichnitos Hot Springs” invoert, kan hij ze als het goed is vinden. De rechterfoto is op Eftalou beach, dit is ook goed in te voeren op Google Maps. Veel plezier! Liefs, Eliza


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.