Vaak vragen vrienden mij in welk land zij hun volgende vakantie moeten doorbrengen. Dat vind ik lastig, want ik ken inmiddels zoveel mooie landen… Maar als ik dan hoor hoeveel iemand van wijn houdt, gaat mijn keuze al snel naar Italië. Tussen de Italiaanse landschappen heb ik al zoveel prachtige wijngebieden ontdekt… Tijd om al dat moois met jullie te delen: dit zijn mijn favoriete wijnstreken in Italië!

Chianti

In het hart van Toscane ontdekte ik de wijnroute van Chianti. Deze Toscaanse wijn is misschien wel één van de beroemdste wijnen uit Italië. Tijdens mijn rondreis door de Chiantistreek leerde ik waarom… Eén van de wijnboeren vertelt me tijdens mijn bezoek over de historie van deze wijn. “Onze wijnhistorie gaat ver terug, Eliza. Al sinds de 13e eeuw wordt er Chianti-wijn gemaakt, op basis van de sangiovese-druif. De kwaliteit van deze druif is zo goed dat Chianti de hoogste kwalificering heeft in het Italiaanse wijnetiket: het Denominazione di Origine Controllata e Garantita.” Vol verwondering luister ik naar de verhalen van deze wijnboer. En het leuke is: iedereen kan deze wijnboeren ontmoeten. Op de wijnroute door de Chianti stellen veel wijnboeren hun deuren open!

Tip: het prachtige adresje Torre a Cona Wine Estate ligt middenin Toscane op slechts 40 minuten rijden van Chianti!

Italie wijn Chianti

Barolo

Nog een prachtige wijn die ik in Italië ontdekte, is de Barolo. Deze wijn vind je in Piëmonte en wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. In een lieflijk dorpje spreek ik er met enkele locals over. Ook hier is de trots op “hun” wijn groot. Zij vertellen me dat de Barolo bekend staat als een zeer krachtige rode wijn, met tal van tannines, zuren en intense aroma’s van kruiden, rozen en truffel. “En het lekkerste is deze wijn bij een stevig vleesgerecht!” Die avond eet ik samen met de drie heren een bord gevuld met heerlijk  zacht rood vlees, waarbij we onze glazen klinken met een goede Barolowijn.

Italie Barolo wijn

Soave

“Proef dit eens, Eliza. Het is één van de mooiste wijnen van Italië!” Ik grinnik, want deze uitspraak heb ik al vaker gehoord in andere Italiaanse wijnstreken. De trots van Italiaanse wijnboeren is mooi. Nieuwsgierig nip ik aan de Soave wijn die voor me staat. Ik moet bekennen: de smaak van de wijn is machtig mooi. En als ik Leonardo mag geloven, komt dat door de complexe mix van verschillende tonen, zoals acacia-, vlierbes- en amandelbloesem. “Die mix zorgt voor een unieke wijnsmaak, die we hier graag omschrijven als fruitig, gekonfijt, maar ook wat zoutig in de afdronk.” Samen met Leonardo ontdek ik die dag wat verschillende Soave-boeren in petto hebben. Mmm…

Italie wijn Soave

Puglia

Puglia: de regio van prachtige landschappen en witte trulli-huisjes. Maar ook de regio van wijn. Puglia is namelijk de tweede grootste wijnstreek van Italië. Toch is het een ander wijngebied dan de rest van in Italië. Dat komt volgens mijn goede vriend in Puglia door de warmte in deze Zuid-Italiaanse regio. “De zon bepaalt hier wat er in de fles komt”, meent hij. “Maar dat is dan vaak ook meteen hele goede wijn. Vooral de Primitivo uit Puglia wint steeds meer aan waardering van over de hele wereld. Steeds meer gaan de Italianen uit Puglia voor kwaliteit. Dat kun je proeven. Hier, Eliza. Neem een lekker glas!”

Neem ook eens een kijkje tussen mijn unieke plekjes in Puglia.

Italie wijn Puglia

Ken jij nog meer wijnstreken in Italië?

Laat mij dan in de comments weten welke wijnstreken in Italië dit zijn en wie weet ga ik ze een keer bezoeken!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Vaak vragen vrienden mij in welk land zij hun volgende vakantie moeten doorbrengen. Dat vind ik lastig, want ik ken inmiddels zoveel mooie landen… Maar als ik dan hoor hoeveel iemand van wijn houdt, gaat mijn keuze al snel naar Italië. Tussen de Italiaanse landschappen heb ik al zoveel prachtige wijngebieden ontdekt… Tijd om al dat moois met jullie te delen: dit zijn mijn favoriete wijnstreken in Italië!

Chianti

In het hart van Toscane ontdekte ik de wijnroute van Chianti. Deze Toscaanse wijn is misschien wel één van de beroemdste wijnen uit Italië. Tijdens mijn rondreis door de Chiantistreek leerde ik waarom… Eén van de wijnboeren vertelt me tijdens mijn bezoek over de historie van deze wijn. “Onze wijnhistorie gaat ver terug, Eliza. Al sinds de 13e eeuw wordt er Chianti-wijn gemaakt, op basis van de sangiovese-druif. De kwaliteit van deze druif is zo goed dat Chianti de hoogste kwalificering heeft in het Italiaanse wijnetiket: het Denominazione di Origine Controllata e Garantita.” Vol verwondering luister ik naar de verhalen van deze wijnboer. En het leuke is: iedereen kan deze wijnboeren ontmoeten. Op de wijnroute door de Chianti stellen veel wijnboeren hun deuren open!

Tip: het prachtige adresje Torre a Cona Wine Estate ligt middenin Toscane op slechts 40 minuten rijden van Chianti!

Italie wijn Chianti

Barolo

Nog een prachtige wijn die ik in Italië ontdekte, is de Barolo. Deze wijn vind je in Piëmonte en wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. In een lieflijk dorpje spreek ik er met enkele locals over. Ook hier is de trots op “hun” wijn groot. Zij vertellen me dat de Barolo bekend staat als een zeer krachtige rode wijn, met tal van tannines, zuren en intense aroma’s van kruiden, rozen en truffel. “En het lekkerste is deze wijn bij een stevig vleesgerecht!” Die avond eet ik samen met de drie heren een bord gevuld met heerlijk  zacht rood vlees, waarbij we onze glazen klinken met een goede Barolowijn.

Italie Barolo wijn

Soave

“Proef dit eens, Eliza. Het is één van de mooiste wijnen van Italië!” Ik grinnik, want deze uitspraak heb ik al vaker gehoord in andere Italiaanse wijnstreken. De trots van Italiaanse wijnboeren is mooi. Nieuwsgierig nip ik aan de Soave wijn die voor me staat. Ik moet bekennen: de smaak van de wijn is machtig mooi. En als ik Leonardo mag geloven, komt dat door de complexe mix van verschillende tonen, zoals acacia-, vlierbes- en amandelbloesem. “Die mix zorgt voor een unieke wijnsmaak, die we hier graag omschrijven als fruitig, gekonfijt, maar ook wat zoutig in de afdronk.” Samen met Leonardo ontdek ik die dag wat verschillende Soave-boeren in petto hebben. Mmm…

Italie wijn Soave

Puglia

Puglia: de regio van prachtige landschappen en witte trulli-huisjes. Maar ook de regio van wijn. Puglia is namelijk de tweede grootste wijnstreek van Italië. Toch is het een ander wijngebied dan de rest van in Italië. Dat komt volgens mijn goede vriend in Puglia door de warmte in deze Zuid-Italiaanse regio. “De zon bepaalt hier wat er in de fles komt”, meent hij. “Maar dat is dan vaak ook meteen hele goede wijn. Vooral de Primitivo uit Puglia wint steeds meer aan waardering van over de hele wereld. Steeds meer gaan de Italianen uit Puglia voor kwaliteit. Dat kun je proeven. Hier, Eliza. Neem een lekker glas!”

Neem ook eens een kijkje tussen mijn unieke plekjes in Puglia.

Italie wijn Puglia

Ken jij nog meer wijnstreken in Italië?

Laat mij dan in de comments weten welke wijnstreken in Italië dit zijn en wie weet ga ik ze een keer bezoeken!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

16 januari, 2024|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.