“Kijk eens naar links, Eliza.” Ik doe wat mijn goede Toscaanse vriend Leonardo me vraagt. Ik zie een eeuwenoude woning omringd door talloze wijngaarden. Zo’n woning waar de historie vanaf druipt. Kleine raampjes, rode dakpannen en een gevel van eeuwenoude stenen. “Zullen we?” stelt Leonardo voor.

Tijdens mijn vakantie in Italië bezoek ik mijn goede vriend Leonardo, die me mee op sleeptouw neemt door ‘zijn’ Toscane. Een wijnroute past volgens hem perfect in mijn reis. Chianti-wijn is misschien wel de bekendste wijn van Italië en dankt zijn naam aan het gelijknamige gebied. Leuk weetje: veel wijndorpjes die zich in Chianti bevinden, hebben deze streeknaam in hun plaatsnaam verwerkt. Dit zie je terug in de route die ik hieronder met je deel!

Stop 1: Panzano – Wijn proeven in een typisch Toscaans wijnhuis

We rijden een onverhard pad op. Een bordje met ‘degustazione’ wijst ons in de richting van onze eerste stop. We zetten onze rode Vespa voor een brede, donkerbruine deur. Er is niemand te zien op het terrein. Leonardo klopt aan. Even kijken we elkaar vertwijfeld aan. Is dit wel de bedoeling? Een fractie later opent een vrolijke oude dame de deur. “Ciao tutti! Entrare!” Ze gebaart ons naar binnen te komen, we volgen haar. Het interieur van de woning – donker, oud en typisch Toscaans – doet me wanen in een sprookjeswereld die ik vroeger zelf verzon. Een wereld die ik ken uit films en verhalen. Ineens is het mijn werkelijkheid. Geweldig!

De oude dame stelt zich voor als Bernadetta. “Ga zitten jongens. Ik zal jullie wat van ons landgoed laten proeven.” Ze zet drie flessen Chianti Classico op tafel. “Alle drie verschillend van smaak. Dat ligt aan het jaartal waarin de wijnen zijn gemaakt.” Onze wijnglazen zijn snel gevuld. Een fruitige, maar intense smaak is wat ik proef. “Lekker!” roep ik. Bernadette glimlacht. Ik zie een sprankeling in haar ogen. Leonardo en ik kopen allebei een flesje wijn.

Italie wijn Chianti

Stop 2: Radda in Chianti

We stappen weer op onze Vespa, Leonardo voorop. “Op van Panzano naar Radda in Chianti” roep ik na een blik op de kaart. Tien minuten later rijden we dit prachtige wijndorpje binnen. We parkeren onze scooter en wandelen een dorpspleintje op, het Palazzo San Niccolo, zo lees ik op een bordje. Om me heen zie ik hoge woningen met allemaal hun eigen kleur geel op de gevel. Het is een Middeleeuws juweeltje met smalle straatjes en stenen huizen. Tegenover ons zitten een man en vrouw op leeftijd op een bankje. Ze genieten van de zon, maar zijn ook druk in gesprek. Wilde handgebaren passeren de revue. Leonardo en ik kijken geamuseerd toe. “Terrasje, Eliza?” We ploffen neer op het enige terrasje van Radda in Chianti. En natuurlijk bestellen we een Chianti. Heerlijk, in de warmte van de Toscaanse zon.

Wijndorpjes Toscane, Greve in Chianti

Stop 3: Greve in Chianti

“Wat wil je nog zien vandaag?” vraagt Leonardo me. Ik vraag hem naar zijn aanbevelingen. “Laten we via het wijnhuis Le Fonti in Penzano in Chianti doorrijden naar het grotere Greve in Chianti. Greve in Chianti wordt vaak beschouwd als het knooppunt van de Chianti Classico-regio. In Greve in Chianti ken ik wel wat leuke restaurantjes waar we kunnen lunchen.” Ik knik tevreden. Wat is het heerlijk toeven hier tussen de vele kleine dorpjes en de wijngaarden…

Tip: wist je dat het adresje Fattoria Pagnana precies in het midden tussen Florence en de Chianti streek ligt?

Kortom: een reis naar Chianti is niet alleen een gastronomisch avontuur, maar ook een reis door de rijke geschiedenis en adembenemende landschappen van Toscane. Of je nu geniet van een glas wijn op een zonovergoten terras in Greve, door de middeleeuwse straatjes van Radda slentert of de kunstzinnige sfeer van Panzano opsnuift, elke plek heeft zijn eigen unieke charme. Ik raad je dan ook zeker aan om eens een onvergetelijke reis te maken door de mooiste wijndorpjes van Toscane. Wist je dat veel van mijn verblijven in Toscane zich op korte reisafstand van Chianti bevinden?

Wijnroute in de Chiantistreek

Ben jij al eens in de Chianti streek geweest?

Liefs,
Eliza

“Kijk eens naar links, Eliza.” Ik doe wat mijn goede Toscaanse vriend Leonardo me vraagt. Ik zie een eeuwenoude woning omringd door talloze wijngaarden. Zo’n woning waar de historie vanaf druipt. Kleine raampjes, rode dakpannen en een gevel van eeuwenoude stenen. “Zullen we?” stelt Leonardo voor.

Tijdens mijn vakantie in Italië bezoek ik mijn goede vriend Leonardo, die me mee op sleeptouw neemt door ‘zijn’ Toscane. Een wijnroute past volgens hem perfect in mijn reis. Chianti-wijn is misschien wel de bekendste wijn van Italië en dankt zijn naam aan het gelijknamige gebied. Leuk weetje: veel wijndorpjes die zich in Chianti bevinden, hebben deze streeknaam in hun plaatsnaam verwerkt. Dit zie je terug in de route die ik hieronder met je deel!

Stop 1: Panzano – Wijn proeven in een typisch Toscaans wijnhuis

We rijden een onverhard pad op. Een bordje met ‘degustazione’ wijst ons in de richting van onze eerste stop. We zetten onze rode Vespa voor een brede, donkerbruine deur. Er is niemand te zien op het terrein. Leonardo klopt aan. Even kijken we elkaar vertwijfeld aan. Is dit wel de bedoeling? Een fractie later opent een vrolijke oude dame de deur. “Ciao tutti! Entrare!” Ze gebaart ons naar binnen te komen, we volgen haar. Het interieur van de woning – donker, oud en typisch Toscaans – doet me wanen in een sprookjeswereld die ik vroeger zelf verzon. Een wereld die ik ken uit films en verhalen. Ineens is het mijn werkelijkheid. Geweldig!

De oude dame stelt zich voor als Bernadetta. “Ga zitten jongens. Ik zal jullie wat van ons landgoed laten proeven.” Ze zet drie flessen Chianti Classico op tafel. “Alle drie verschillend van smaak. Dat ligt aan het jaartal waarin de wijnen zijn gemaakt.” Onze wijnglazen zijn snel gevuld. Een fruitige, maar intense smaak is wat ik proef. “Lekker!” roep ik. Bernadette glimlacht. Ik zie een sprankeling in haar ogen. Leonardo en ik kopen allebei een flesje wijn.

Italie wijn Chianti

Stop 2: Radda in Chianti

We stappen weer op onze Vespa, Leonardo voorop. “Op van Panzano naar Radda in Chianti” roep ik na een blik op de kaart. Tien minuten later rijden we dit prachtige wijndorpje binnen. We parkeren onze scooter en wandelen een dorpspleintje op, het Palazzo San Niccolo, zo lees ik op een bordje. Om me heen zie ik hoge woningen met allemaal hun eigen kleur geel op de gevel. Het is een Middeleeuws juweeltje met smalle straatjes en stenen huizen. Tegenover ons zitten een man en vrouw op leeftijd op een bankje. Ze genieten van de zon, maar zijn ook druk in gesprek. Wilde handgebaren passeren de revue. Leonardo en ik kijken geamuseerd toe. “Terrasje, Eliza?” We ploffen neer op het enige terrasje van Radda in Chianti. En natuurlijk bestellen we een Chianti. Heerlijk, in de warmte van de Toscaanse zon.

Wijndorpjes Toscane, Greve in Chianti

Stop 3: Greve in Chianti

“Wat wil je nog zien vandaag?” vraagt Leonardo me. Ik vraag hem naar zijn aanbevelingen. “Laten we via het wijnhuis Le Fonti in Penzano in Chianti doorrijden naar het grotere Greve in Chianti. Greve in Chianti wordt vaak beschouwd als het knooppunt van de Chianti Classico-regio. In Greve in Chianti ken ik wel wat leuke restaurantjes waar we kunnen lunchen.” Ik knik tevreden. Wat is het heerlijk toeven hier tussen de vele kleine dorpjes en de wijngaarden…

Tip: wist je dat het adresje Fattoria Pagnana precies in het midden tussen Florence en de Chianti streek ligt?

Kortom: een reis naar Chianti is niet alleen een gastronomisch avontuur, maar ook een reis door de rijke geschiedenis en adembenemende landschappen van Toscane. Of je nu geniet van een glas wijn op een zonovergoten terras in Greve, door de middeleeuwse straatjes van Radda slentert of de kunstzinnige sfeer van Panzano opsnuift, elke plek heeft zijn eigen unieke charme. Ik raad je dan ook zeker aan om eens een onvergetelijke reis te maken door de mooiste wijndorpjes van Toscane. Wist je dat veel van mijn verblijven in Toscane zich op korte reisafstand van Chianti bevinden?

Wijnroute in de Chiantistreek

Ben jij al eens in de Chianti streek geweest?

Liefs,
Eliza

19 december, 2023|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.