Het eiland Elba voor de kust van Italië stond al langer op mijn bucketlist om te bezoeken. En niet zonder reden: het eiland voor de kust van Toscane is de plek waar Napoleon ooit in ballingschap zat. Dat belooft wat! Ik ben gek op plekken met een rijke geschiedenis. Jij ook? Dan mag Elba met zijn vele bezienswaardigheden niet ontbreken op jouw verlanglijstje.

Hoe kom je op Elba?

Elba is heel goed in één dag te bezoeken en is een absolute aanrader als je in Toscane bent. Toscane is sowieso een van mijn favoriete plekjes in Europa, wat een feest altijd. In Elba vind je echte authentieke dorpjes en er zijn ook nog eens veel sporen van Napoleon te vinden. De boottocht duurt nog geen uur vanaf Piombino. Met dat in gedachten en nieuwsgierig naar de verhalen van vroeger, ga ik in de vroege ochtendzon in mijn huurauto op weg naar de havenstad. Daar wacht al een boot op me die me naar het bijzondere, op veel plekken steile eiland brengt. Ik maak de oversteek met auto en al, om in alle vrijheid het hele eiland te ontdekken. Als de boot aanmeert in Portoferraio op Elba is het nog vroeg in de ochtend, het perfecte moment van de dag om het havenstadje te voet te ontdekken. De dauw is nog maar net verdampt en ik zet de klim in door de typische steile straatjes. Ze leiden me naar een prachtig uitzicht over de baai, de haven en de rest van het groene eiland. Ik kan niet wachten om de rest te ontdekken.

De haven van Italiaans dorpje Piombino

Foto: de haven van dorpje Piombino

Ontdek de vele sporen van Napoleon

Wist je dat er op Elba veel sporen zijn te vinden van Napoleon? Het eiland behoorde tot Oostenrijk toen Napoleon er in 1814 naartoe verbannen werd. Een straf? Ik denk van niet. Er staan nog twee riante villa’s én twee heuse paleizen van de man op het eiland. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat het eiland helemaal opbloeide. Tijdens mijn wandeling bezoek ik ook het oude kasteel, waar nog veel bezittingen van Napoleon bewaard zijn gebleven. Je vindt zijn sporen werkelijk overal. Wat een rijke historie heeft dit eiland!

Mijn favoriete bezienswaardigheden op Elba: de natuur in

Wat ik het allerleukst vind aan Elba is de prachtige natuur van het eiland. Om die te kunnen bewonderen, ga ik snorkelen in de heldere zee bij Pomonte om daar te genieten van de vele prachtige vissen in allerlei kleuren. Ook ligt er een machtig scheepswrak op de bodem dat daar in 1972 gezonken is. Deze mag je niet missen als je hier bent. Daarna geniet ik van een zonsessie op het strand om even bij te komen voordat ik weer verder ga. Want in de verte lokt de berg Capanne me met een prachtige hiketocht en spectaculaire uitzichten. Op naar de volgende bezienswaardigheden van Elba.

Uitkijkpunt op berg Capanne

Foto: hike door de natuur op berg Capanne

Hiken op Elba: zeker doen!

Ik rij naar het dorp Marciana, iets meer in het binnenland van het eiland. Vanaf daar hike ik de berg op. Bereid je maar voor op een flinke workout. Eenmaal boven kijk ik mijn ogen uit: vanaf hier kijk je uit over het hele eiland, adembenemend mooi: wauw! Ik neem het kabelbaantje (funivia) weer naar beneden om mijn benen wat rust te geven. Eenmaal beneden kom ik bij op het terras van La Porta met een échte Italiaanse cappuccino en probeer ik voor het eerst een schiaccia briaca. Hoe kan ik ook anders? De Italianen bekend om hun lekkere eten. Deze ‘dronken’ taart met rozijnen, noten en rode dessertwijn is een typische specialiteit van het eiland en is een absolute must als je op Elba bent.

Wat is er nog meer te doen op Elba?

Als je op een Italiaans eiland bent, dan moet je natuurlijk meer dan één dorpje bezoeken. Daarom breng ik ook nog een bezoek aan het pittoreske dorpje Capoliveri, naar het zuidwesten van het eiland. Ik rij door het binnenland, over groene heuvels en langs eindeloze wijngaarden. Ik draai het raampje open, voel de wind in mijn haren en ruik de duizenden bloemen die zorgen voor uitzichten die voor altijd in mijn geheugen gegrift staan. Eenmaal in Capoliveri aangekomen loop ik langs de schattige winkeltjes waarin talloze lokale producten liggen te wachten. Ik koop een paar flessen biologische, lokale wijn om eenmaal thuis nog even terug te kunnen gaan naar dit magische eiland.

Een terrasje in dorp Capoliveri

Foto: ontdek het pittoreske dorpje Capoliveri

Sensationeel: een roadtrip langs de kust

Als ik ben uitgewinkeld, stap ik in de auto voor een korte rondreis langs de rotsachtige kustgebieden van het eiland. De adembenemende uitzichten dwingen me zo nu en dan om even te stoppen en te genieten van het uitzicht op de glinsterende zee. Ik rij door tot mijn eindpunt: het strand Sansone, bij Portoferraio, waar ik ook de boot weer terug moet nemen. Ik zoek bij Sansone nog even een hoog punt op om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Hier kijk je je ogen uit: de zon in de verte, de zee daaronder en de zeevogels die ertussenin spelen met de wind. Achter mij het prachtige binnenland en beneden de zonnende, genietende mensen op het paradijselijke strand. Mooier dan dit wordt het niet. De dag vliegt om en voor ik het doorheb is het alweer tijd om de boot terug te halen. Ik weet het al: ik moet nog een keer terugkomen om de andere bezienswaardigheden van Elba te bewonderen.

Ga jij binnenkort naar Elba? Blijf dan een paar nachten en vergeet niet om je snorkelset en wandelschoenen in te pakken. Er zijn namelijk genoeg bezienswaardigheden op Elba. Ga jij op vakantie naar Italië? Bekijk dan voor inspiratie al mijn pareltjes in Italië.

Het eiland Elba voor de kust van Italië stond al langer op mijn bucketlist om te bezoeken. En niet zonder reden: het eiland voor de kust van Toscane is de plek waar Napoleon ooit in ballingschap zat. Dat belooft wat! Ik ben gek op plekken met een rijke geschiedenis. Jij ook? Dan mag Elba met zijn vele bezienswaardigheden niet ontbreken op jouw verlanglijstje.

Hoe kom je op Elba?

Elba is heel goed in één dag te bezoeken en is een absolute aanrader als je in Toscane bent. Toscane is sowieso een van mijn favoriete plekjes in Europa, wat een feest altijd. In Elba vind je echte authentieke dorpjes en er zijn ook nog eens veel sporen van Napoleon te vinden. De boottocht duurt nog geen uur vanaf Piombino. Met dat in gedachten en nieuwsgierig naar de verhalen van vroeger, ga ik in de vroege ochtendzon in mijn huurauto op weg naar de havenstad. Daar wacht al een boot op me die me naar het bijzondere, op veel plekken steile eiland brengt. Ik maak de oversteek met auto en al, om in alle vrijheid het hele eiland te ontdekken. Als de boot aanmeert in Portoferraio op Elba is het nog vroeg in de ochtend, het perfecte moment van de dag om het havenstadje te voet te ontdekken. De dauw is nog maar net verdampt en ik zet de klim in door de typische steile straatjes. Ze leiden me naar een prachtig uitzicht over de baai, de haven en de rest van het groene eiland. Ik kan niet wachten om de rest te ontdekken.

De haven van Italiaans dorpje Piombino

Foto: de haven van dorpje Piombino

Ontdek de vele sporen van Napoleon

Wist je dat er op Elba veel sporen zijn te vinden van Napoleon? Het eiland behoorde tot Oostenrijk toen Napoleon er in 1814 naartoe verbannen werd. Een straf? Ik denk van niet. Er staan nog twee riante villa’s én twee heuse paleizen van de man op het eiland. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat het eiland helemaal opbloeide. Tijdens mijn wandeling bezoek ik ook het oude kasteel, waar nog veel bezittingen van Napoleon bewaard zijn gebleven. Je vindt zijn sporen werkelijk overal. Wat een rijke historie heeft dit eiland!

Mijn favoriete bezienswaardigheden op Elba: de natuur in

Wat ik het allerleukst vind aan Elba is de prachtige natuur van het eiland. Om die te kunnen bewonderen, ga ik snorkelen in de heldere zee bij Pomonte om daar te genieten van de vele prachtige vissen in allerlei kleuren. Ook ligt er een machtig scheepswrak op de bodem dat daar in 1972 gezonken is. Deze mag je niet missen als je hier bent. Daarna geniet ik van een zonsessie op het strand om even bij te komen voordat ik weer verder ga. Want in de verte lokt de berg Capanne me met een prachtige hiketocht en spectaculaire uitzichten. Op naar de volgende bezienswaardigheden van Elba.

Uitkijkpunt op berg Capanne

Foto: hike door de natuur op berg Capanne

Hiken op Elba: zeker doen!

Ik rij naar het dorp Marciana, iets meer in het binnenland van het eiland. Vanaf daar hike ik de berg op. Bereid je maar voor op een flinke workout. Eenmaal boven kijk ik mijn ogen uit: vanaf hier kijk je uit over het hele eiland, adembenemend mooi: wauw! Ik neem het kabelbaantje (funivia) weer naar beneden om mijn benen wat rust te geven. Eenmaal beneden kom ik bij op het terras van La Porta met een échte Italiaanse cappuccino en probeer ik voor het eerst een schiaccia briaca. Hoe kan ik ook anders? De Italianen bekend om hun lekkere eten. Deze ‘dronken’ taart met rozijnen, noten en rode dessertwijn is een typische specialiteit van het eiland en is een absolute must als je op Elba bent.

Wat is er nog meer te doen op Elba?

Als je op een Italiaans eiland bent, dan moet je natuurlijk meer dan één dorpje bezoeken. Daarom breng ik ook nog een bezoek aan het pittoreske dorpje Capoliveri, naar het zuidwesten van het eiland. Ik rij door het binnenland, over groene heuvels en langs eindeloze wijngaarden. Ik draai het raampje open, voel de wind in mijn haren en ruik de duizenden bloemen die zorgen voor uitzichten die voor altijd in mijn geheugen gegrift staan. Eenmaal in Capoliveri aangekomen loop ik langs de schattige winkeltjes waarin talloze lokale producten liggen te wachten. Ik koop een paar flessen biologische, lokale wijn om eenmaal thuis nog even terug te kunnen gaan naar dit magische eiland.

Een terrasje in dorp Capoliveri

Foto: ontdek het pittoreske dorpje Capoliveri

Sensationeel: een roadtrip langs de kust

Als ik ben uitgewinkeld, stap ik in de auto voor een korte rondreis langs de rotsachtige kustgebieden van het eiland. De adembenemende uitzichten dwingen me zo nu en dan om even te stoppen en te genieten van het uitzicht op de glinsterende zee. Ik rij door tot mijn eindpunt: het strand Sansone, bij Portoferraio, waar ik ook de boot weer terug moet nemen. Ik zoek bij Sansone nog even een hoog punt op om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Hier kijk je je ogen uit: de zon in de verte, de zee daaronder en de zeevogels die ertussenin spelen met de wind. Achter mij het prachtige binnenland en beneden de zonnende, genietende mensen op het paradijselijke strand. Mooier dan dit wordt het niet. De dag vliegt om en voor ik het doorheb is het alweer tijd om de boot terug te halen. Ik weet het al: ik moet nog een keer terugkomen om de andere bezienswaardigheden van Elba te bewonderen.

Ga jij binnenkort naar Elba? Blijf dan een paar nachten en vergeet niet om je snorkelset en wandelschoenen in te pakken. Er zijn namelijk genoeg bezienswaardigheden op Elba. Ga jij op vakantie naar Italië? Bekijk dan voor inspiratie al mijn pareltjes in Italië.

08 november, 2022|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Eliza 07 maart, 2022 at 11:39 am - Reply

  Hi Denise, aaah wegdromen kan soms ook al heel lekker zijn! Naar Toscane voor je werk is sowieso al een klein cadeautje 🙂 Liefs, Eliza

 2. Hans 09 december, 2023 at 4:03 pm - Reply

  Prachtig eiland! Nu helemaal in de belangstelling vanwege de film Napoleon

  • Marketing 12 december, 2023 at 1:24 pm - Reply

   Prachtig! En de film ook 🙂 fijn dat dit eiland op deze manier onder de aandacht gebracht kan worden. Liefs, Eliza


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.