“Eliza, we nemen dit pad hier, dan komen we bij een goede kennis van mij terecht”. Ik kijk naar links waar mijn Italiaanse vriend Alfonso naar toe wijst. Het is een klein zandpad dat is opgedoken tussen de weelderige olijfbomen. Alfonso heeft een passie voor olijfolie: de rijke geuren, de verschillende smaken en de bijzondere karaktereigenschappen. Hij weet er alles van. In mijn reis door Italië mocht een olijfolieproeverij niet ontbreken. Ik neem je mee met een van mijn bezoekjes aan de gastronomische route van Puglia!

140 kilometer aan olijfgaarden

Met ongeveer 60 miljoen olijfbomen is Puglia verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de olijfolie van Italië. Het mediterrane klimaat, de goudgele zon en de vitale grondeigenschappen maken het de beste olijfolie van het land, aldus Alfonso. Tijdens mijn vakantie in Puglia geeft hij mij een tour langs de gastronomische route Strada dell’Olio in de provincie Brindisi. De route van wel 140 kilometer lang brengt ons langs de vele olijfgaarden. In dit gebied heeft hij veel contacten met de olijfboeren. Iedere dag doen we een andere boerderij aan.

Puglia olijfolie proeven

Musea langs de route

Ons startpunt van de gastronomische route van Puglia: het Museo Diffuso “Castello d’Alceste in San Vito dei Normanni. In dit olijfoliemuseum ben ik alles te weten gekomen over de geschiedenis van het gebied, de productie van olijfolie en het vakmanschap dat gepaard gaat met eeuwenoude landbouwtradities. Het museum staat vol met interessante voorwerpen en werktuigen. Deze werden door de eeuwen heen gebruikt bij de productie van olijfolie.

Puglia olijfolie proeven

Olijfolie produceren op de boerderijen

Van de gemeenten Carovigno, Fasano, Ostuni, zijn we vandaag op weg naar San Michele Salentino. De olijfbomen staan fier overeind en creëren een warm onthaal op weg naar de oude boerderij. Aangekomen bij de boerderij met zijn eeuwenoude stenen, authentieke raampjes en typische ‘trullo’ torentjes worden we opgewacht door de eigenaar Leonardo. Ik krijg een vrolijke ‘Buongiorno’ en twee kussen op de wang. Hij gebaart ons om hem te volgen en brengt ons achterlangs de boerderij waar we mogen plaats nemen op de stoelen in de romantische achtertuin met een idyllisch uitzicht op de olijfgaarden.

Zijn vrouw Allegra staat al klaar met de fles wijn. De kurk wordt getrokken en een fris, Italiaans wijntje wordt voor ons ingeschonken. Ik neem plaats op een wit metalen, barok stoel in de schaduw en neem dit mooie beeld even in mij op. Leonardo vertelt ondertussen vol trots het verhaal van zijn boerderij, waar al vier generaties lang olijfolie wordt geproduceerd. “L’olio è la passione di famiglia”, zegt de boer. Ik neem een hap van mijn rustici (een typisch voorafje uit Puglia) en geniet van de Italiaanse gastvrijheid.

Puglia olijfolie proeven

Olijven plukken in eeuwenoude gaarden

Leonardo gaat voorop naar de olijfgaard waar we de eeuwenoude traditie van het olijven plukken mogen ervaren. Ik sta midden tussen de olijfbomen terwijl Leonardo zijn verhaal doet over het oogsten van deze groene vruchten. Het is magisch om deze traditionele pluk op het platteland te mogen meemaken met de lokale boeren. Onze weg vervolgt naar de oliekelder, hier maken we kennis met de soorten olijfolie die Leonardo vervaardigd. Iedere olie wordt geproefd, iedere smaak is geschikt voor een gerecht en iedere kleur wordt onder de loep gelegd.

Voor ik het weet, kijk ik uit over de olijfbomen waar de zon langzaam ondergaat. Alfonso kijkt mij aan, het is tijd om onze reis voort te zetten. Ditmaal richting huis. Ik pak mijn tas op zoek naar mijn portemonnee, ik wil niet weg zonder een fles olijfolie. Leonardo staat erop dat ik de fles van hem krijg. Achterop de scooter kijk ik nog een keer om, naar het zwaaiende echtpaar en gun mezelf nog een laatste blik op de olijfbomen van Puglia…

Puglia olijfolie proeven trulli

Benieuwd geraakt naar Puglia?

Hopelijk heb je enthousiast kunnen maken over de gastronomische route van Puglia vol met olijfgaarden. Bekijk ook zeker mijn ontdekkingen in Puglia. Heb jij nog tips voor ervaringen in dit Italiaanse gebied die je met mij wilt delen?

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

“Eliza, we nemen dit pad hier, dan komen we bij een goede kennis van mij terecht”. Ik kijk naar links waar mijn Italiaanse vriend Alfonso naar toe wijst. Het is een klein zandpad dat is opgedoken tussen de weelderige olijfbomen. Alfonso heeft een passie voor olijfolie: de rijke geuren, de verschillende smaken en de bijzondere karaktereigenschappen. Hij weet er alles van. In mijn reis door Italië mocht een olijfolieproeverij niet ontbreken. Ik neem je mee met een van mijn bezoekjes aan de gastronomische route van Puglia!

140 kilometer aan olijfgaarden

Met ongeveer 60 miljoen olijfbomen is Puglia verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de olijfolie van Italië. Het mediterrane klimaat, de goudgele zon en de vitale grondeigenschappen maken het de beste olijfolie van het land, aldus Alfonso. Tijdens mijn vakantie in Puglia geeft hij mij een tour langs de gastronomische route Strada dell’Olio in de provincie Brindisi. De route van wel 140 kilometer lang brengt ons langs de vele olijfgaarden. In dit gebied heeft hij veel contacten met de olijfboeren. Iedere dag doen we een andere boerderij aan.

Puglia olijfolie proeven

Musea langs de route

Ons startpunt van de gastronomische route van Puglia: het Museo Diffuso “Castello d’Alceste in San Vito dei Normanni. In dit olijfoliemuseum ben ik alles te weten gekomen over de geschiedenis van het gebied, de productie van olijfolie en het vakmanschap dat gepaard gaat met eeuwenoude landbouwtradities. Het museum staat vol met interessante voorwerpen en werktuigen. Deze werden door de eeuwen heen gebruikt bij de productie van olijfolie.

Puglia olijfolie proeven

Olijfolie produceren op de boerderijen

Van de gemeenten Carovigno, Fasano, Ostuni, zijn we vandaag op weg naar San Michele Salentino. De olijfbomen staan fier overeind en creëren een warm onthaal op weg naar de oude boerderij. Aangekomen bij de boerderij met zijn eeuwenoude stenen, authentieke raampjes en typische ‘trullo’ torentjes worden we opgewacht door de eigenaar Leonardo. Ik krijg een vrolijke ‘Buongiorno’ en twee kussen op de wang. Hij gebaart ons om hem te volgen en brengt ons achterlangs de boerderij waar we mogen plaats nemen op de stoelen in de romantische achtertuin met een idyllisch uitzicht op de olijfgaarden.

Zijn vrouw Allegra staat al klaar met de fles wijn. De kurk wordt getrokken en een fris, Italiaans wijntje wordt voor ons ingeschonken. Ik neem plaats op een wit metalen, barok stoel in de schaduw en neem dit mooie beeld even in mij op. Leonardo vertelt ondertussen vol trots het verhaal van zijn boerderij, waar al vier generaties lang olijfolie wordt geproduceerd. “L’olio è la passione di famiglia”, zegt de boer. Ik neem een hap van mijn rustici (een typisch voorafje uit Puglia) en geniet van de Italiaanse gastvrijheid.

Puglia olijfolie proeven

Olijven plukken in eeuwenoude gaarden

Leonardo gaat voorop naar de olijfgaard waar we de eeuwenoude traditie van het olijven plukken mogen ervaren. Ik sta midden tussen de olijfbomen terwijl Leonardo zijn verhaal doet over het oogsten van deze groene vruchten. Het is magisch om deze traditionele pluk op het platteland te mogen meemaken met de lokale boeren. Onze weg vervolgt naar de oliekelder, hier maken we kennis met de soorten olijfolie die Leonardo vervaardigd. Iedere olie wordt geproefd, iedere smaak is geschikt voor een gerecht en iedere kleur wordt onder de loep gelegd.

Voor ik het weet, kijk ik uit over de olijfbomen waar de zon langzaam ondergaat. Alfonso kijkt mij aan, het is tijd om onze reis voort te zetten. Ditmaal richting huis. Ik pak mijn tas op zoek naar mijn portemonnee, ik wil niet weg zonder een fles olijfolie. Leonardo staat erop dat ik de fles van hem krijg. Achterop de scooter kijk ik nog een keer om, naar het zwaaiende echtpaar en gun mezelf nog een laatste blik op de olijfbomen van Puglia…

Puglia olijfolie proeven trulli

Benieuwd geraakt naar Puglia?

Hopelijk heb je enthousiast kunnen maken over de gastronomische route van Puglia vol met olijfgaarden. Bekijk ook zeker mijn ontdekkingen in Puglia. Heb jij nog tips voor ervaringen in dit Italiaanse gebied die je met mij wilt delen?

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

24 mei, 2019|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. angela 27 mei, 2019 at 4:44 pm - Reply

    Lecce!
    Zeker bezoeken!
    En als je er meerdere dagen verblijft, zeker een dagje strand in Portocesario meepakken!
    B&B tip ; Little Dolce


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.