“Zo, dat was alles volgens mij”, puf ik terwijl ik in de brandende zon mijn laatste tas in de auto zet. Ik geef mijn vriendin Franca een stevige knuffel. “Wacht, ik heb nog iets voor je!”, roept Franca terwijl ze terug haar wijngaard in rent, haar rode jurk wapperend in de zomerwind. “Verlaat het eiland niet voordat jullie dit allemaal hebben geproefd”, lacht ze, terwijl ze mij een fleurig notitieboek overhandigt.

Ik blader door het boekje; iedere bladzijde beschrijft een unieke Siciliaanse delicatesse. Wat een lief cadeau! Ik omhels Franca voor de allerlaatste keer, zet mijn zonnebril op en stap in de auto bij mijn vriend Daniel, op weg om alles wat culinair Sicilië te bieden heeft te proeven.

Zoetzure Caponata in Modica

Als eerste bezoeken we de mooiste boerderij van het eiland: de Masseria Ciancio van Signora Gina in Modica. Madre Gina nodigt ons uit voor het diner. Ze gaat iets bijzonders maken. Voor het bord mijn tafel bereikt, vult mijn neus zich al met de kruidige geur van verse basilicum. Ja, dit is bella Italia! Gina serveert Caponata; een warme salade van aubergine. Zoet en zuur zijn perfect in balans.

“De smaak doet me een beetje denken aan Griekse Moussaka of Marokkaanse Zalook”, merk ik op. “Dat kan kloppen”, antwoordt Gina. “Sicilië is een smeltkroes van allerlei culturen en dat zie je het beste terug op onze borden. Veel gerechten bevatten Griekse, Arabische en Noord-Afrikaanse invloeden, ook Caponata. Sommigen maken het met olijven, anderen weer met ui of wortel, bijna elke Siciliaanse familie kent een eigen variant. Maar mijne is de allerbeste”, lacht Gina. En ik kan kan haar geen ongelijk geven.

Caponata

Het beste ijs ter wereld in Noto

“Wist je dat Noto bekend staat om het lekkerste ijs ter wereld”, vertelt de eigenaresse van mijn volgende verblijf, Casal Di Noto, ons. Terwijl ze dit vertelt, trek ik meteen mijn plan voor die middag: Daniel en ik gaan op jacht naar het beste ijsje. Op een idyllisch pleintje in Noto valt mijn oog op een schattige ijszaak. Hier doen we nog een leuke ontdekking. De ijsverkoper vertelt ons dat ze in Sicilië ijs in broodjes serveren. De hitte hier zorgt dat het ijs snel smelt, maar morsen doe je niet, want het brood absorbeert het ijs. Handig!

Op het gezellige terras valt mijn oog op een Siciliaans meisje in een lieve witte jurk, die net als ik van een ijsje smult. Haar uitdrukking vat precies wat ik op dat moment denk: dit is écht het allerlekkerste ijsje wat ik ooit heb geproefd.

sicilie brioche

Knapperige Aranchini in Palermo

Rijdend langs de adembenemende kust vanaf het adresje Cala Azzurra, zetten we koers naar de andere kant van het eiland, waar we de hoofdstad bezoeken. Palermo is als geen andere plek op het eiland. De stad is continu druk in beweging. Verschillende geuren, kleuren en geluiden wisselen elkaar in rap tempo af. Palermo staat bekend om haar streetfood, op vrijwel elke hoek van de straat vind je een kraampje.

We gaan op zoek naar dé specialiteit van de stad: Aranchini; gefrituurde rijst balletjes. Stoom stijgt omhoog van het loeihete balletje. Ik bijt voorzichtig: een super knapperig korstje en van binnen zacht en romig. Ik kan niet wachten om dit voor vrienden te maken bij de borrel.

Aranchini

Wat is het lekkerste wat jij op Sicilië hebt gegeten? Laat me weten wat ik nog zeker moet proeven!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

“Zo, dat was alles volgens mij”, puf ik terwijl ik in de brandende zon mijn laatste tas in de auto zet. Ik geef mijn vriendin Franca een stevige knuffel. “Wacht, ik heb nog iets voor je!”, roept Franca terwijl ze terug haar wijngaard in rent, haar rode jurk wapperend in de zomerwind. “Verlaat het eiland niet voordat jullie dit allemaal hebben geproefd”, lacht ze, terwijl ze mij een fleurig notitieboek overhandigt.

Ik blader door het boekje; iedere bladzijde beschrijft een unieke Siciliaanse delicatesse. Wat een lief cadeau! Ik omhels Franca voor de allerlaatste keer, zet mijn zonnebril op en stap in de auto bij mijn vriend Daniel, op weg om alles wat culinair Sicilië te bieden heeft te proeven.

Zoetzure Caponata in Modica

Als eerste bezoeken we de mooiste boerderij van het eiland: de Masseria Ciancio van Signora Gina in Modica. Madre Gina nodigt ons uit voor het diner. Ze gaat iets bijzonders maken. Voor het bord mijn tafel bereikt, vult mijn neus zich al met de kruidige geur van verse basilicum. Ja, dit is bella Italia! Gina serveert Caponata; een warme salade van aubergine. Zoet en zuur zijn perfect in balans.

“De smaak doet me een beetje denken aan Griekse Moussaka of Marokkaanse Zalook”, merk ik op. “Dat kan kloppen”, antwoordt Gina. “Sicilië is een smeltkroes van allerlei culturen en dat zie je het beste terug op onze borden. Veel gerechten bevatten Griekse, Arabische en Noord-Afrikaanse invloeden, ook Caponata. Sommigen maken het met olijven, anderen weer met ui of wortel, bijna elke Siciliaanse familie kent een eigen variant. Maar mijne is de allerbeste”, lacht Gina. En ik kan kan haar geen ongelijk geven.

Caponata

Het beste ijs ter wereld in Noto

“Wist je dat Noto bekend staat om het lekkerste ijs ter wereld”, vertelt de eigenaresse van mijn volgende verblijf, Casal Di Noto, ons. Terwijl ze dit vertelt, trek ik meteen mijn plan voor die middag: Daniel en ik gaan op jacht naar het beste ijsje. Op een idyllisch pleintje in Noto valt mijn oog op een schattige ijszaak. Hier doen we nog een leuke ontdekking. De ijsverkoper vertelt ons dat ze in Sicilië ijs in broodjes serveren. De hitte hier zorgt dat het ijs snel smelt, maar morsen doe je niet, want het brood absorbeert het ijs. Handig!

Op het gezellige terras valt mijn oog op een Siciliaans meisje in een lieve witte jurk, die net als ik van een ijsje smult. Haar uitdrukking vat precies wat ik op dat moment denk: dit is écht het allerlekkerste ijsje wat ik ooit heb geproefd.

sicilie brioche

Knapperige Aranchini in Palermo

Rijdend langs de adembenemende kust vanaf het adresje Cala Azzurra, zetten we koers naar de andere kant van het eiland, waar we de hoofdstad bezoeken. Palermo is als geen andere plek op het eiland. De stad is continu druk in beweging. Verschillende geuren, kleuren en geluiden wisselen elkaar in rap tempo af. Palermo staat bekend om haar streetfood, op vrijwel elke hoek van de straat vind je een kraampje.

We gaan op zoek naar dé specialiteit van de stad: Aranchini; gefrituurde rijst balletjes. Stoom stijgt omhoog van het loeihete balletje. Ik bijt voorzichtig: een super knapperig korstje en van binnen zacht en romig. Ik kan niet wachten om dit voor vrienden te maken bij de borrel.

Aranchini

Wat is het lekkerste wat jij op Sicilië hebt gegeten? Laat me weten wat ik nog zeker moet proeven!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

22 maart, 2018|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

  1. Jeroen 31 mei, 2018 at 12:26 pm - Reply

    Cannaloni in Trapani!


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.