Het wit glinstert haast in mijn ogen. Zoveel wit op één plek zag ik niet vaak. Ik wandel door het stadje Ostuni in Puglia, in mijn gedachten verzonken. Ik kan bijna alleen maar denken aan hoe prachtig wit dit dorpje is. Het is alsof ik me in een doolhof bevind… Alle kronkelende straatjes en steegjes lijken op elkaar, maar zijn toch steeds weer anders. De één steil omhoog, de ander versierd met bloembakken en weer een ander met groene luiken.

De beroemde trulli van Puglia

Eerder vandaag verliet ik mijn trullo bij Il Palmento. Ook al zo’n bijzonder fenomeen in deze zuidelijke regio van Italië: kleine, witte torentjes. Huisjes die tekenend zijn voor de regio Puglia. Dankzij mijn goede vriend Mario werd ik getipt om eens in zo’n trulli te logeren. Had ik dat maar eerder geweten… Wat een ervaring! Het oude, ronde huisje voelde als mijn eigen grotje. En dat alles onder de Italiaanse zon.

Ostuni: het witte stadje met een rijke geschiedenis

Vanmorgen vertrok ik richting het stadje Ostuni, dat volgens Mario al net zo bijzonder is. Nu ik hier loop, kan ik alleen nog maar met open mond om me heen kijken. Het lijkt wel een levendig sprookje. Vlak voor de monumentale kathedraal blijf ik even stilstaan. In het bouwwerk zie ik een mix van Romaanse, Gotische en Venetiaanse stijlen. Erg indrukwekkend! Op een bordje lees ik dat de geschiedenis van dit stadje teruggaat naar de prehistorie. Het is zelfs bezet geweest door de Grieken, Saracenen, Moren en de Normandiërs. Anno nu is het écht van de Italianen. Inwoners van Ostuni moeten er ook wel wat voor overhebben hier te wonen: ze zijn verplicht hun woning elk jaar opnieuw wit te kalken.

La Sommità Relais: slapen in het wit

Op een terrasje van kijk ik nogmaals om me heen. Het blijft indrukwekkend, al dat wit. De ober ziet mijn verwondering. “Wat dacht je van logeren in zo’n wit huisje?” zegt hij glimlachend. Ik kijk hem verbaasd aan. “Hier?” Hij stelt het adresje Masseria Selvaggi voor om te overnachten. “Wauw, graag!” roep ik. Die middag installeer ik me in ‘mijn’ witte huisje in Ostuni.

Ben jij wel eens in Puglia geweest?

Het wit glinstert haast in mijn ogen. Zoveel wit op één plek zag ik niet vaak. Ik wandel door het stadje Ostuni in Puglia, in mijn gedachten verzonken. Ik kan bijna alleen maar denken aan hoe prachtig wit dit dorpje is. Het is alsof ik me in een doolhof bevind… Alle kronkelende straatjes en steegjes lijken op elkaar, maar zijn toch steeds weer anders. De één steil omhoog, de ander versierd met bloembakken en weer een ander met groene luiken.

De beroemde trulli van Puglia

Eerder vandaag verliet ik mijn trullo bij Il Palmento. Ook al zo’n bijzonder fenomeen in deze zuidelijke regio van Italië: kleine, witte torentjes. Huisjes die tekenend zijn voor de regio Puglia. Dankzij mijn goede vriend Mario werd ik getipt om eens in zo’n trulli te logeren. Had ik dat maar eerder geweten… Wat een ervaring! Het oude, ronde huisje voelde als mijn eigen grotje. En dat alles onder de Italiaanse zon.

Ostuni: het witte stadje met een rijke geschiedenis

Vanmorgen vertrok ik richting het stadje Ostuni, dat volgens Mario al net zo bijzonder is. Nu ik hier loop, kan ik alleen nog maar met open mond om me heen kijken. Het lijkt wel een levendig sprookje. Vlak voor de monumentale kathedraal blijf ik even stilstaan. In het bouwwerk zie ik een mix van Romaanse, Gotische en Venetiaanse stijlen. Erg indrukwekkend! Op een bordje lees ik dat de geschiedenis van dit stadje teruggaat naar de prehistorie. Het is zelfs bezet geweest door de Grieken, Saracenen, Moren en de Normandiërs. Anno nu is het écht van de Italianen. Inwoners van Ostuni moeten er ook wel wat voor overhebben hier te wonen: ze zijn verplicht hun woning elk jaar opnieuw wit te kalken.

La Sommità Relais: slapen in het wit

Op een terrasje van kijk ik nogmaals om me heen. Het blijft indrukwekkend, al dat wit. De ober ziet mijn verwondering. “Wat dacht je van logeren in zo’n wit huisje?” zegt hij glimlachend. Ik kijk hem verbaasd aan. “Hier?” Hij stelt het adresje Masseria Selvaggi voor om te overnachten. “Wauw, graag!” roep ik. Die middag installeer ik me in ‘mijn’ witte huisje in Ostuni.

Ben jij wel eens in Puglia geweest?

31 mei, 2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.