Op het Griekse schiereiland Chalkidiki ben ik nooit klaar met ontdekken. Het meest gelukkig word ik van plekjes die ik bij toeval ontdek, zoals een dorpje dat opdoemt na het volgen van een kronkelweggetje of een taverna verscholen tussen twee rotsen. Wil je weten welke bezienswaardigheden op Chalkidiki je echt niet mag overslaan? Lees dan snel verder!

1. Verborgen strandjes

Een bezoekje aan Chalkidiki is voor mij niet compleet zonder een bezoekje aan één van de stranden. De verborgen, rustige strandjes zijn mijn favoriet. Op Chalkidiki kun je het beste de auto pakken en langs de kust smalle weggetjes inslaan, vaak kom je dan uit op de mooiste strandjes. Om je een beetje een richting te geven: bij de plaatsen Kavourotripes en Trani Ammouda heb je veel kans om een strandje te vinden die je (bijna) helemaal voor jezelf hebt! Een echte aanrader dus.

Chalkidiki strand Kavourotripes Portokali

2. Gezellige marktjes

Op heel Chalkidiki worden wekelijks marktjes georganiseerd. De grootste jaarlijkse openluchtmarkt is in Agios Mamas, deze begint vaak eind augustus tot begin september. Wat je daar zoal kunt vinden? Kleding, sieraden, schoenen, kruiden, speelgoed, snoep en handgemaakte pasta. Het liefste kies ik een plekje uit bij een kafenia (café) aan de rand van het marktplein. Luide marktlieden, honden die net een stukje gevallen brood meepikken, vrouwen die met de grootste zorg de beste pasta uitzoeken en  mannen die ongeduldig op de hoek staan te wachten: ik kijk mijn ogen uit!

Chalkidiki markt

3. Traditionele dorpjes

Op Chalkidiki zijn veel traditionele bergdorpjes te vinden waar ik graag op ontdekkingstocht ga in het traditionele Griekse dorpsleven. Parthenonas, Afytos en Arnea zijn allemaal dorpjes waar nog een sterk authentiek karakter hangt en waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan! Hier geniet ik van de ouderwetse kunst, oude tradities en proef ik van lokale delicatessen zoals sardientjes van de grill.

Chalkidiki Parthenonas

4. Interessante musea

Op Chalkidiki kan je ook prima terecht voor een geschiedenislesje in één van de musea. Bijvoorbeeld het Archeologische museum in Polyguros. Hier kun je archeologische vondsten bekijken die vroeger in het dagelijks leven door de lokale bevolking gebruikt werden, zoals gereedschap, kleding en sieraden. Ook het folklore museum in het dorpje Afytos en het museum in Arnaia zijn een bezoekje waard om hun interessante archeologische exposities.

Chalkidiki Olynthos

5. Authentieke tavernas

De beste manier om de Griekse keuken te ontdekken is het bestellen van een tafel vol Griekse tapas, ook wel bekend als mezedes. Deze kleine gerechtjes eet ik het liefst bij een authentieke taverna (een Grieks restaurantje). Eén van mijn favorieten is Gianikos in het dorpje Pailouri, waar de moeder van de familie traditionele Griekse gerechten klaarmaakt. Bij Tementzo Taverna in Afitos kom ik ook graag om te smullen van de vangst van de dag. Die wordt elke dag vers binnengebracht!

Chalkidiki restaurant

Meer bijzondere plekjes op Chalkidiki ontdekken?

Bekijk dan eens mijn adresjes op Chalkidiki en ga op avontuur!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Op het Griekse schiereiland Chalkidiki ben ik nooit klaar met ontdekken. Het meest gelukkig word ik van plekjes die ik bij toeval ontdek, zoals een dorpje dat opdoemt na het volgen van een kronkelweggetje of een taverna verscholen tussen twee rotsen. Wil je weten welke bezienswaardigheden op Chalkidiki je echt niet mag overslaan? Lees dan snel verder!

1. Verborgen strandjes

Een bezoekje aan Chalkidiki is voor mij niet compleet zonder een bezoekje aan één van de stranden. De verborgen, rustige strandjes zijn mijn favoriet. Op Chalkidiki kun je het beste de auto pakken en langs de kust smalle weggetjes inslaan, vaak kom je dan uit op de mooiste strandjes. Om je een beetje een richting te geven: bij de plaatsen Kavourotripes en Trani Ammouda heb je veel kans om een strandje te vinden die je (bijna) helemaal voor jezelf hebt! Een echte aanrader dus.

Chalkidiki strand Kavourotripes Portokali

2. Gezellige marktjes

Op heel Chalkidiki worden wekelijks marktjes georganiseerd. De grootste jaarlijkse openluchtmarkt is in Agios Mamas, deze begint vaak eind augustus tot begin september. Wat je daar zoal kunt vinden? Kleding, sieraden, schoenen, kruiden, speelgoed, snoep en handgemaakte pasta. Het liefste kies ik een plekje uit bij een kafenia (café) aan de rand van het marktplein. Luide marktlieden, honden die net een stukje gevallen brood meepikken, vrouwen die met de grootste zorg de beste pasta uitzoeken en  mannen die ongeduldig op de hoek staan te wachten: ik kijk mijn ogen uit!

Chalkidiki markt

3. Traditionele dorpjes

Op Chalkidiki zijn veel traditionele bergdorpjes te vinden waar ik graag op ontdekkingstocht ga in het traditionele Griekse dorpsleven. Parthenonas, Afytos en Arnea zijn allemaal dorpjes waar nog een sterk authentiek karakter hangt en waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan! Hier geniet ik van de ouderwetse kunst, oude tradities en proef ik van lokale delicatessen zoals sardientjes van de grill.

Chalkidiki Parthenonas

4. Interessante musea

Op Chalkidiki kan je ook prima terecht voor een geschiedenislesje in één van de musea. Bijvoorbeeld het Archeologische museum in Polyguros. Hier kun je archeologische vondsten bekijken die vroeger in het dagelijks leven door de lokale bevolking gebruikt werden, zoals gereedschap, kleding en sieraden. Ook het folklore museum in het dorpje Afytos en het museum in Arnaia zijn een bezoekje waard om hun interessante archeologische exposities.

Chalkidiki Olynthos

5. Authentieke tavernas

De beste manier om de Griekse keuken te ontdekken is het bestellen van een tafel vol Griekse tapas, ook wel bekend als mezedes. Deze kleine gerechtjes eet ik het liefst bij een authentieke taverna (een Grieks restaurantje). Eén van mijn favorieten is Gianikos in het dorpje Pailouri, waar de moeder van de familie traditionele Griekse gerechten klaarmaakt. Bij Tementzo Taverna in Afitos kom ik ook graag om te smullen van de vangst van de dag. Die wordt elke dag vers binnengebracht!

Chalkidiki restaurant

Meer bijzondere plekjes op Chalkidiki ontdekken?

Bekijk dan eens mijn adresjes op Chalkidiki en ga op avontuur!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

28 oktober, 2016|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter