Als ik denk aan de Cypriotische keuken loopt het water mij in de mond. Cyprus staat bekend om haar verse producten, maar ook om haar veelzijdigheid. Daardoor ontdek ik bij elk bezoek wel weer iets nieuws!  Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat nagerechten en zoetigheden in Cyprus een belangrijk onderdeel zijn van het menu. Mijn favoriet is daktyla. De naam (vrouwenvingers) van dit zoete nagerecht zou je misschien eerder bij Halloween verwachten, maar daar heeft het gelukkig niks mee te maken.

Toen ik een paar jaar geleden een bezoekje bracht aan mijn goede vriendin Alexandra op Cyprus, kwam de geur van amandelen en kaneel me vanuit de keuken tegemoet. Alexandra legde me uit dat haar oma daktyla aan het maken was, een populair nagerecht op Cyprus. Daktyla wordt gemaakt van deeg gevuld met een mix van amandelen, suiker en kaneel, gedoopt in een zoete stroop. “Als je er één eet, wil je er sowieso meer!” voegde Alexandra er met een knipoog aan toe. Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik een kijkje te nemen in de keuken. Daar was haar oma druk bezig met het uitrollen van het deeg. Ze begroette me met een grote glimlach en vroeg meteen of ik zin had om een handje te helpen. Ik wist niet hoe snel ik een schort aan moest doen! Iedere kans om een authentiek recept te leren (en te proeven), grijp ik met beide handen aan!

Niet lang daarna zaten we met zijn drieën aan de keukentafel, te smullen van onze zelfgemaakte daktyla. Betoverd door de unieke smaak, verlaat ik Cyprus sindsdien nooit zonder tenminste één keer deze lekkernij te hebben geproefd. Natuurlijk heb ik het recept van Alexandra haar oma gelijk opgeschreven. Omdat ik jou dit lekkere nagerecht niet wil onthouden, deel ik het graag! Laat je het weten als je het recept hebt uitgeprobeerd?

Ingrediënten

Voor 10 stuks.

Deeg:
-1 kilo bloem
-180 ml olijfolie
-Een snufje zout
-Een paar druppels citroensap
-480 ml water

Vulling:
-300 gram gemalen amandelen
-50 gram suiker
-1 theelepel kaneel
-1 eetlepel rozenwater

Stroop:
-1 kilo suiker
-0,75 liter water
-Sap van een halve citroen
-1 kaneelstokje
-2 of 3 kruidnagels

-Olie om te frituren

Bereidingswijze

Zeef de bloem en voeg de zout, olie, water en citroen er aan toe. Kneed alles gedurende 10 minuten goed zodat er een stevig deeg ontstaat. Dek het deeg af met een doeken laat het ongeveer een uur staan op een plek op kamertemperatuur.

Ondertussen maak je de vulling. Dit doe je door alle ingrediënten samen te mengen.

De stroop maak je door de suiker langzaam te verwarmen in een pan. Hierna voeg je het water, citroensap, kaneelstokje en kruidnagels eraan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes koken voor ongeveer 2-3 minuten. Zet hierna het gas uit en laat de stroop afkoelen.

De Daktyla zelf maak je door het deeg heel dun uit te rollen (1-2 mm dik) en er dan rechthoeken uit te snijden van ongeveer 8 bij 10 cm. Verdeel op elke rechthoek een theelepel van de vulling over het midden van het deeg en vouw het deeg over de lange zijde naar binnen zodat de vulling bedekt is . Duw daarna de uiteinden met een vork samen zodat ze goed vast zitten (en de “vingers” ontstaan).

Frituur hierna de daktyla in hete olie in de pan. Als ze goudbruin zijn ze goed. Hierna dip je ze in de afgekoelde stroop en daarna laat je ze opnieuw afkoelen. Je kunt er als garnering nog een beetje van de amandelvulling overheen gooien. Smullen maar!

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Tip van Eliza!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Als ik denk aan de Cypriotische keuken loopt het water mij in de mond. Cyprus staat bekend om haar verse producten, maar ook om haar veelzijdigheid. Daardoor ontdek ik bij elk bezoek wel weer iets nieuws!  Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat nagerechten en zoetigheden in Cyprus een belangrijk onderdeel zijn van het menu. Mijn favoriet is daktyla. De naam (vrouwenvingers) van dit zoete nagerecht zou je misschien eerder bij Halloween verwachten, maar daar heeft het gelukkig niks mee te maken.

Toen ik een paar jaar geleden een bezoekje bracht aan mijn goede vriendin Alexandra op Cyprus, kwam de geur van amandelen en kaneel me vanuit de keuken tegemoet. Alexandra legde me uit dat haar oma daktyla aan het maken was, een populair nagerecht op Cyprus. Daktyla wordt gemaakt van deeg gevuld met een mix van amandelen, suiker en kaneel, gedoopt in een zoete stroop. “Als je er één eet, wil je er sowieso meer!” voegde Alexandra er met een knipoog aan toe. Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik een kijkje te nemen in de keuken. Daar was haar oma druk bezig met het uitrollen van het deeg. Ze begroette me met een grote glimlach en vroeg meteen of ik zin had om een handje te helpen. Ik wist niet hoe snel ik een schort aan moest doen! Iedere kans om een authentiek recept te leren (en te proeven), grijp ik met beide handen aan!

Niet lang daarna zaten we met zijn drieën aan de keukentafel, te smullen van onze zelfgemaakte daktyla. Betoverd door de unieke smaak, verlaat ik Cyprus sindsdien nooit zonder tenminste één keer deze lekkernij te hebben geproefd. Natuurlijk heb ik het recept van Alexandra haar oma gelijk opgeschreven. Omdat ik jou dit lekkere nagerecht niet wil onthouden, deel ik het graag! Laat je het weten als je het recept hebt uitgeprobeerd?

Ingrediënten

Voor 10 stuks.

Deeg:
-1 kilo bloem
-180 ml olijfolie
-Een snufje zout
-Een paar druppels citroensap
-480 ml water

Vulling:
-300 gram gemalen amandelen
-50 gram suiker
-1 theelepel kaneel
-1 eetlepel rozenwater

Stroop:
-1 kilo suiker
-0,75 liter water
-Sap van een halve citroen
-1 kaneelstokje
-2 of 3 kruidnagels

-Olie om te frituren

Bereidingswijze

Zeef de bloem en voeg de zout, olie, water en citroen er aan toe. Kneed alles gedurende 10 minuten goed zodat er een stevig deeg ontstaat. Dek het deeg af met een doeken laat het ongeveer een uur staan op een plek op kamertemperatuur.

Ondertussen maak je de vulling. Dit doe je door alle ingrediënten samen te mengen.

De stroop maak je door de suiker langzaam te verwarmen in een pan. Hierna voeg je het water, citroensap, kaneelstokje en kruidnagels eraan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes koken voor ongeveer 2-3 minuten. Zet hierna het gas uit en laat de stroop afkoelen.

De Daktyla zelf maak je door het deeg heel dun uit te rollen (1-2 mm dik) en er dan rechthoeken uit te snijden van ongeveer 8 bij 10 cm. Verdeel op elke rechthoek een theelepel van de vulling over het midden van het deeg en vouw het deeg over de lange zijde naar binnen zodat de vulling bedekt is . Duw daarna de uiteinden met een vork samen zodat ze goed vast zitten (en de “vingers” ontstaan).

Frituur hierna de daktyla in hete olie in de pan. Als ze goudbruin zijn ze goed. Hierna dip je ze in de afgekoelde stroop en daarna laat je ze opnieuw afkoelen. Je kunt er als garnering nog een beetje van de amandelvulling overheen gooien. Smullen maar!

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Tip van Eliza!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

21 oktober, 2016|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.