Een bezoekje aan Griekenland is voor mij niet compleet zonder een glaasje ouzo. Wanneer ik deze Griekse drank proef, weet ik het weer echt zeker: ik ben in Griekenland, één van mijn favoriete landen op aarde! Op het eiland Lesbos besloot ik op onderzoek uit te gaan: waar vind ik eigenlijk de allerlekkerste ouzo? Ik ontdekte de perfecte plek om meer over ouzo te weten te komen. Een bezoek aan het ouzomuseum in Plomari is wat volgde…

Overal Ouzo

Als ik aankom bij het Plomari the Ouzo Barabyanni museum wordt ik door een jonge Griek het gebouw binnengelaten. “Kalimera!” roept hij. Een lach verschijnt op mijn gezicht en ik begroet hem ook. “Wat een leuk plekje!” Hij is de trotse eigenaar van het museum. Hij wijst mij de weg en wenst mij een smakelijk verblijf, dat moet wel lukken.

Vervolgens loop ik een fabriekshal binnen, ik zie interessant machines en voorwerpen. Het doet mij denken aan brouwerijen die ik eerder bezocht, maar toch is het anders. Authentieker. Alsof ik terug de tijd in ga. Sommige van de machines hebben een retro, donkerbruine look. De talloze potten en flessen maken dat historische gevoel af. En het feit dat het hier ruikt naar ouzo maakt misschien wel het grootste verschil met de brouwerijen!

Ouzo fabriek Lesbos

Hier geen massaproductie

Tijdens de rondleiding word ik bijgepraat door een vriendelijke man. Een echte Griek, zo zegt hij zelf. Hij vertelt mij alles over het ontstaan van de drank. “Je kent ouzo? Vanuit Nederland? Dan ben je eindelijk op de goede plek!” lacht hij. Alex is stellig: “Dat is massaproductie. Die ouzo lijkt niet op onze ouzo, de echte ouzo. Van die flessen in Nederland krijg ik altijd zo’n hoofdpijn!” Nu lach ik, daar moet ik hem gelijk in geven. “Hier, proef dit maar.” Ik neem een slokje van een pas geproduceerde ouzo. Alex heeft wederom gelijk: dit smaakt anders dan ik gewend ben, veel beter.

Ik volg hem naar een volgende ruimte waar ik talloze flessen zie staan. Allemaal verschillende soorten ouzo, vanuit het familiebedrijf Barbayanni. Ik besluit een paar flesjes mee te nemen als souvenir voor vrienden thuis. Mijn zoektocht is geslaagd! Wat is Lesbos toch een heerlijk eiland.

Ouzo

Al zin in een écht glaasje Ouzo gekregen?

Wil je zelf ook langs het Plomari museum? Informatie en tickets vind je op deze website.

Bekijk ook eens mijn adresjes op Lesbos in de omgeving van het museum! Zo is Appartementen Sea Sun een fijn plekje om hier het eiland te verkennen.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Een bezoekje aan Griekenland is voor mij niet compleet zonder een glaasje ouzo. Wanneer ik deze Griekse drank proef, weet ik het weer echt zeker: ik ben in Griekenland, één van mijn favoriete landen op aarde! Op het eiland Lesbos besloot ik op onderzoek uit te gaan: waar vind ik eigenlijk de allerlekkerste ouzo? Ik ontdekte de perfecte plek om meer over ouzo te weten te komen. Een bezoek aan het ouzomuseum in Plomari is wat volgde…

Overal Ouzo

Als ik aankom bij het Plomari the Ouzo Barabyanni museum wordt ik door een jonge Griek het gebouw binnengelaten. “Kalimera!” roept hij. Een lach verschijnt op mijn gezicht en ik begroet hem ook. “Wat een leuk plekje!” Hij is de trotse eigenaar van het museum. Hij wijst mij de weg en wenst mij een smakelijk verblijf, dat moet wel lukken.

Vervolgens loop ik een fabriekshal binnen, ik zie interessant machines en voorwerpen. Het doet mij denken aan brouwerijen die ik eerder bezocht, maar toch is het anders. Authentieker. Alsof ik terug de tijd in ga. Sommige van de machines hebben een retro, donkerbruine look. De talloze potten en flessen maken dat historische gevoel af. En het feit dat het hier ruikt naar ouzo maakt misschien wel het grootste verschil met de brouwerijen!

Ouzo fabriek Lesbos

Hier geen massaproductie

Tijdens de rondleiding word ik bijgepraat door een vriendelijke man. Een echte Griek, zo zegt hij zelf. Hij vertelt mij alles over het ontstaan van de drank. “Je kent ouzo? Vanuit Nederland? Dan ben je eindelijk op de goede plek!” lacht hij. Alex is stellig: “Dat is massaproductie. Die ouzo lijkt niet op onze ouzo, de echte ouzo. Van die flessen in Nederland krijg ik altijd zo’n hoofdpijn!” Nu lach ik, daar moet ik hem gelijk in geven. “Hier, proef dit maar.” Ik neem een slokje van een pas geproduceerde ouzo. Alex heeft wederom gelijk: dit smaakt anders dan ik gewend ben, veel beter.

Ik volg hem naar een volgende ruimte waar ik talloze flessen zie staan. Allemaal verschillende soorten ouzo, vanuit het familiebedrijf Barbayanni. Ik besluit een paar flesjes mee te nemen als souvenir voor vrienden thuis. Mijn zoektocht is geslaagd! Wat is Lesbos toch een heerlijk eiland.

Ouzo

Al zin in een écht glaasje Ouzo gekregen?

Wil je zelf ook langs het Plomari museum? Informatie en tickets vind je op deze website.

Bekijk ook eens mijn adresjes op Lesbos in de omgeving van het museum! Zo is Appartementen Sea Sun een fijn plekje om hier het eiland te verkennen.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

14 december, 2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.