Wanneer ik op Lesbos ben, verveel ik mij nooit. Dit grote Griekse eiland heeft zoveel te bieden, dat ik er nooit genoeg van krijg. Elke keer wanneer ik het eiland bezoek, ontdek ik weer iets nieuws. Door de jaren heen heb ik mijn favoriete uitstapjes verzameld waardoor je echt de authenticiteit van het eiland ontdekt. Deze deel ik maar al te graag met jullie!

1. Ontspannen in de warmwaterbronnen

Wanneer ik zin heb om een dagje heerlijk te genieten, dan ga ik graag naar een van de warmwaterbronnen van het eiland. Lesbos is ontstaan vanuit twee volkanen. Deze zijn niet meer actief, maar hebben ervoor gezorgd dat je deze bijzondere natuurverschijnselen hier vindt. Het schijnt dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben op verschillende kwalen. In Eftalou, Polichnitos en Gera vind je een aantal van deze plekken. Vaak zijn er een ook badhuizen die ontspannende behandelingen aanbieden.

Lesbos Polichnitos

2. Proef lokale wijnen in Chidira

Mijn favoriete manier om een plaatsje te leren kennen, is door middel van een lokale wijn. Op Lesbos groeit de zeldzame blauwe Chidiriotiko druif. Al eeuwenlang is dit een van de belangrijkste wijndruiven van Griekenland. Na een druifluis epidemie was de druif helaas uitgestorven, maar gelukkig is er inmiddels zo’n 60 hectare land beplant met struiken van dit druivensoort. Het grootste deel van deze druivenplanten staat in Chidira. Daar vind je ook een leuk wijnhuis, dat zich al sinds 1985 bezighoudt met de productie van wijn. Mythumnaeos produceert rode, witte en oranje wijnen uitsluitend van deze druif. En natuurlijk mag je hier ook proeven!

Druiven

3. Beklim de rots van Petra

Wanneer ik na een klim van 114 treden dan eindelijk de top van de rots in Petra heb bereikt, voel ik me altijd heel voldaan. De 40 meter hoge rots splits het dorpje in tweeën en geeft je een prachtig uitzicht over het eiland, de zee en de gezellige oranje daken. Bezoek ook zeker Panagia Glikofilousa, het kerkje. Dit maakt het bezoekje nog extra bijzonder.

Lesbos Petra kerk

4. Het vissersdorpje Kalloni

Voor een hemelse visspecialiteit weet ik precies waar ik moet zijn. De baai van Kalonni heeft een hoog mineralen gehalte, dat er voor zorgt dat hier de gezondste sardines rondzwemmen. In het vissersdorpje weten ze precies hoe ze daar mee om moeten gaan. In augustus is er zelfs een sardines feest! Deze visjes trekken niet alleen mensen aan, ook veel vogels maken graag uitstapjes op Lesbos. In het voor- en najaar zijn er veel trekvogels te zien. Het is dan ook niet vreemd om hier een flamingo of een pelikaan te spotten.

Lesbos Skala Kallonis

5. Ouzo drinken in Plomari

Heerlijke traditionele gerechten en bijzondere drankjes, tijdens mijn uitstapjes op Lesbos vind ik het altijd leuk om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Ik kan het Griekse eiland dan ook niet verlaten zonder Plomari bezocht te hebben en genoten te hebben van een heerlijk glas ouzo. Dit dorpje wordt ook wel de ouzo hoofdstad van Griekenland genoemd. Verschillende producten maken het traditionele anijsdrankje naar eigen recept. Plomari is een gezellig havendorpje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens al de uitstapjes op Lesbos. Ik kan het zelf nooit laten om een flesje voor thuis mee te nemen!

Lesbos Plomari

6. Bezoek de eeuwenoude hoofdstad Mytilini

Mytilini is een ware parel. Wanneer ik vanaf het water aan kom varen, geniet ik zo van het mooie uitzicht over de authentieke haven. Deze plek is de hoofdstad en tevens één van de oudste steden van Griekenland. De oude gebouwen en kleurrijke vissersbootjes in de haven zorgen ervoor dat het een schilderachtige tafereel is. Het is de plek om naartoe te gaan als je wat van de geschiedenis van Lesbos wilt zien. Je vindt er bijvoorbeeld een burcht, verschillende musea, een kasteel en een antiek theater. Sla ook zeker niet de gezellige eettentjes in de haven over!

Lesbos Mytilene

7. Wandel door het versteende woud van Lesbos

Wanneer ik op vakantie ben, bewonder ik graag de natuur door te gaan wandelen. En op Lesbos doe ik dit vaak door het bijzondere Petrified Forest Park, het grootste versteende woud ter wereld. Miljoenen jaren geleden werd het woud gevormd door vulkanische activiteiten waardoor het nu bestaat uit versteende planten en bomen die de meest bijzonere kleuren hebben gekregen. Het park is in 1985 opgericht en sindsdien een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende wandelroutes, dus aanschouw ik iedere keer iets anders. Het park was tijdelijk gesloten, maar is sinds de zomer van 2019 weer open!

Lesbos Sigri

8. Eet octopus in Skala Sykaminia

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia is één van mijn favoriete uitstapjes op Lesbos. De kleurrijke bootjes steken zo leuk af tegen het witte kerkje, dat gebouwd is op een rots in de zee. Wat je zeker niet zal ontgaan in de haven, zijn de lijnen vol met octopussen. Deze hangen hier om te drogen, zodat ze in de avond vers bereid kunnen worden in een van de tavernes. Het is een absolute aanrader om deze lokale specialiteit te proberen!

Lesbos haven octopus

9. Bezoek het olijvenmuseum

Wanneer ik aan Griekenland denk, denk ik aan olijven. Lesbos wordt ook wel het eiland van de olijven genoemd. De olie die hiervan gemaakt wordt, zorgt voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland. Er is geen plek dat zoveel olijfbomen heeft als dit Griekse eiland. Ik vind het heerlijk om mijn gerechten af te maken met een heerlijke Griekse olie. Om erachter te komen hoe deze olie wordt gemaakt, ben ik langs geweest bij het Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia-Paraskevi. Je leert er over de geschiedenis en kunt ook de lekkerste olijfolie proeven.

Lesbos olijven museum

10. Snorkelen in Vatera

Het kilometer lange strand van Vatera is mijn ideale plekje om even te ontspannen. Het strand is heerlijk om over te wandelen of natuurlijk lekker om van de zon te genieten. Daarnaast kun je er fantastisch duiken en snorkelen! Het heldere water zorgt ervoor dat er veel moois te zien, zoals zee-egels, octopussen en kleurrijke vissen. Na een dagje hier vertoeven kun je je avond spenderen bij de vele leuke eettentjes.

Lesbos Vatera strand snorkelen

Beleef jij binnenkort een van mijn favoriete uitstapjes op Lesbos?

Ben jij net zo enthousiast geworden over dit prachtige eiland, als dat ik dat ben? Bekijk dan mijn adresjes op Lesbos. Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen op de Griekse eilanden?

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Wanneer ik op Lesbos ben, verveel ik mij nooit. Dit grote Griekse eiland heeft zoveel te bieden, dat ik er nooit genoeg van krijg. Elke keer wanneer ik het eiland bezoek, ontdek ik weer iets nieuws. Door de jaren heen heb ik mijn favoriete uitstapjes verzameld waardoor je echt de authenticiteit van het eiland ontdekt. Deze deel ik maar al te graag met jullie!

1. Ontspannen in de warmwaterbronnen

Wanneer ik zin heb om een dagje heerlijk te genieten, dan ga ik graag naar een van de warmwaterbronnen van het eiland. Lesbos is ontstaan vanuit twee volkanen. Deze zijn niet meer actief, maar hebben ervoor gezorgd dat je deze bijzondere natuurverschijnselen hier vindt. Het schijnt dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben op verschillende kwalen. In Eftalou, Polichnitos en Gera vind je een aantal van deze plekken. Vaak zijn er een ook badhuizen die ontspannende behandelingen aanbieden.

Lesbos Polichnitos

2. Proef lokale wijnen in Chidira

Mijn favoriete manier om een plaatsje te leren kennen, is door middel van een lokale wijn. Op Lesbos groeit de zeldzame blauwe Chidiriotiko druif. Al eeuwenlang is dit een van de belangrijkste wijndruiven van Griekenland. Na een druifluis epidemie was de druif helaas uitgestorven, maar gelukkig is er inmiddels zo’n 60 hectare land beplant met struiken van dit druivensoort. Het grootste deel van deze druivenplanten staat in Chidira. Daar vind je ook een leuk wijnhuis, dat zich al sinds 1985 bezighoudt met de productie van wijn. Mythumnaeos produceert rode, witte en oranje wijnen uitsluitend van deze druif. En natuurlijk mag je hier ook proeven!

Druiven

3. Beklim de rots van Petra

Wanneer ik na een klim van 114 treden dan eindelijk de top van de rots in Petra heb bereikt, voel ik me altijd heel voldaan. De 40 meter hoge rots splits het dorpje in tweeën en geeft je een prachtig uitzicht over het eiland, de zee en de gezellige oranje daken. Bezoek ook zeker Panagia Glikofilousa, het kerkje. Dit maakt het bezoekje nog extra bijzonder.

Lesbos Petra kerk

4. Het vissersdorpje Kalloni

Voor een hemelse visspecialiteit weet ik precies waar ik moet zijn. De baai van Kalonni heeft een hoog mineralen gehalte, dat er voor zorgt dat hier de gezondste sardines rondzwemmen. In het vissersdorpje weten ze precies hoe ze daar mee om moeten gaan. In augustus is er zelfs een sardines feest! Deze visjes trekken niet alleen mensen aan, ook veel vogels maken graag uitstapjes op Lesbos. In het voor- en najaar zijn er veel trekvogels te zien. Het is dan ook niet vreemd om hier een flamingo of een pelikaan te spotten.

Lesbos Skala Kallonis

5. Ouzo drinken in Plomari

Heerlijke traditionele gerechten en bijzondere drankjes, tijdens mijn uitstapjes op Lesbos vind ik het altijd leuk om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Ik kan het Griekse eiland dan ook niet verlaten zonder Plomari bezocht te hebben en genoten te hebben van een heerlijk glas ouzo. Dit dorpje wordt ook wel de ouzo hoofdstad van Griekenland genoemd. Verschillende producten maken het traditionele anijsdrankje naar eigen recept. Plomari is een gezellig havendorpje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens al de uitstapjes op Lesbos. Ik kan het zelf nooit laten om een flesje voor thuis mee te nemen!

Lesbos Plomari

6. Bezoek de eeuwenoude hoofdstad Mytilini

Mytilini is een ware parel. Wanneer ik vanaf het water aan kom varen, geniet ik zo van het mooie uitzicht over de authentieke haven. Deze plek is de hoofdstad en tevens één van de oudste steden van Griekenland. De oude gebouwen en kleurrijke vissersbootjes in de haven zorgen ervoor dat het een schilderachtige tafereel is. Het is de plek om naartoe te gaan als je wat van de geschiedenis van Lesbos wilt zien. Je vindt er bijvoorbeeld een burcht, verschillende musea, een kasteel en een antiek theater. Sla ook zeker niet de gezellige eettentjes in de haven over!

Lesbos Mytilene

7. Wandel door het versteende woud van Lesbos

Wanneer ik op vakantie ben, bewonder ik graag de natuur door te gaan wandelen. En op Lesbos doe ik dit vaak door het bijzondere Petrified Forest Park, het grootste versteende woud ter wereld. Miljoenen jaren geleden werd het woud gevormd door vulkanische activiteiten waardoor het nu bestaat uit versteende planten en bomen die de meest bijzonere kleuren hebben gekregen. Het park is in 1985 opgericht en sindsdien een beschermd natuurmonument. Er zijn verschillende wandelroutes, dus aanschouw ik iedere keer iets anders. Het park was tijdelijk gesloten, maar is sinds de zomer van 2019 weer open!

Lesbos Sigri

8. Eet octopus in Skala Sykaminia

Het pittoreske haventje van Skala Sykaminia is één van mijn favoriete uitstapjes op Lesbos. De kleurrijke bootjes steken zo leuk af tegen het witte kerkje, dat gebouwd is op een rots in de zee. Wat je zeker niet zal ontgaan in de haven, zijn de lijnen vol met octopussen. Deze hangen hier om te drogen, zodat ze in de avond vers bereid kunnen worden in een van de tavernes. Het is een absolute aanrader om deze lokale specialiteit te proberen!

Lesbos haven octopus

9. Bezoek het olijvenmuseum

Wanneer ik aan Griekenland denk, denk ik aan olijven. Lesbos wordt ook wel het eiland van de olijven genoemd. De olie die hiervan gemaakt wordt, zorgt voor het grootste deel van de inkomsten van het eiland. Er is geen plek dat zoveel olijfbomen heeft als dit Griekse eiland. Ik vind het heerlijk om mijn gerechten af te maken met een heerlijke Griekse olie. Om erachter te komen hoe deze olie wordt gemaakt, ben ik langs geweest bij het Museum of Industrial Olive Oil Production in Agia-Paraskevi. Je leert er over de geschiedenis en kunt ook de lekkerste olijfolie proeven.

Lesbos olijven museum

10. Snorkelen in Vatera

Het kilometer lange strand van Vatera is mijn ideale plekje om even te ontspannen. Het strand is heerlijk om over te wandelen of natuurlijk lekker om van de zon te genieten. Daarnaast kun je er fantastisch duiken en snorkelen! Het heldere water zorgt ervoor dat er veel moois te zien, zoals zee-egels, octopussen en kleurrijke vissen. Na een dagje hier vertoeven kun je je avond spenderen bij de vele leuke eettentjes.

Lesbos Vatera strand snorkelen

Beleef jij binnenkort een van mijn favoriete uitstapjes op Lesbos?

Ben jij net zo enthousiast geworden over dit prachtige eiland, als dat ik dat ben? Bekijk dan mijn adresjes op Lesbos. Ben je benieuwd wat je nog meer kan doen op de Griekse eilanden?

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

21 juni, 2019|3 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. Yndhi 23 juni, 2019 at 12:30 pm - Reply

  Lesbos is inderdaad (ook) een echte aanrader!

 2. Hilde 06 september, 2019 at 11:41 am - Reply

  Ik ben aan het voorbereiden op onze vakantie in Lesbos. Het lukt me maar niet om een adres te vinden van de warmwaterbronnen. Is het Eftalou, Polichnitos en Gera op jouw foto? En heeft iemand hier ook een adres om in Google Maps in te voeren? Dan kan ik nu bekijken of het vanuit ons verblijf goed te doen is met de auto. Alvast bedankt!

  • Eliza 19 september, 2019 at 11:15 am - Reply

   Hi Hilde, op de foto zie je links de warmwaterbronnen van Polichnitos, als je in Google Maps “Polichnitos Hot Springs” invoert, kan hij ze als het goed is vinden. De rechterfoto is op Eftalou beach, dit is ook goed in te voeren op Google Maps. Veel plezier! Liefs, Eliza