Op mijn website zie je best vaak verschillende soorten accommodaties staan. Zeker als het aankomt op Italië. Ik spreek van sprookachtige masseria, indrukwekkend agriturismo of een gezellige fattoria. En dan is er ook nog de trulli. Maar het is moeilijk om deze termen van elkaar te onderscheiden als het om een Italiaans vakantiehuis gaat. In dit blog vertel ik je die verschillen.

Agriturismo

Dit woord is samengesteld uit twee Italiaanse woorden: agriculture en turismo. Zoals je misschien al kunt raden betekent dit agricultuur en toerisme. Deze woordcombinatie is in 1985 in de Italiaanse wet vastgelegd. Veel  boeren hadden het in die tijd moeilijk op financieel gebied. Zij werden gedwongen om ander werk te zoek. Langzaam werd toen een nieuwe vorm van toerisme geïntroduceerd: het plattelandstoerisme. Vandaag de dag is dit nog ontzettend populair en zijn er veel agriturismo te vinden.

Bij sommige agriturismi is er alleen een kleine badkamer beschikbaar, andere zijn een stuk luxer. Je hebt bijvoorbeeld een eigen huis, met privézwembad en airconditioning. Wat echt kenmerkend is voor dit soort accommodatie is dat er altijd wel lokale producten zijn. Vandaar ook het voor agricultuur. Je kunt hier altijd een wijn drinken of olijfolie kopen die door de boer zijn gemaakt of uit de regio komen. Soms heb je geluk, dan zit er een leuk restaurant bij de agriturismo.

Tenuta Madonnia

Masseria

Ook dit is een term die je vaak tegen komt op mijn website. Een masseria is een boerderij of een landhuis die omgetoverd is in een prachtige Bed and Breakfast. Je vindt ze eigenlijk alleen maar in Puglia of op Sicilië. Je beleeft hierdoor echt het authentieke Italië maar dan in een modern en luxe jasje. Een heerlijke combinatie.

Masseria Montenapoleone

Fattoria

Een fattoria zie je eigenlijk alleen in Toscane, zoals Fattoria Casabianca en Fattoria Pagnana. Je kunt dit het beste vergelijken met slapen bij de boer. Je hoeft er niet perse te slapen, je kunt er ook gewoon langsgaan. Het leuke aan een fattoria vind ik dat het zo divers is. Zo kun je helpen op het land of de heerlijkste vruchten proeven. Maar ook heerlijk genieten bij het zwembad of een sportieve activiteit ondernemen. Genoeg te beleven voor een diverse vakantie.

Fattoria Casabianca

Trullo

Ik vind dit zo’n leuk aanzicht. Elke keer als ik in Puglia kom, word ik verrast door alle trulli. De witte huisjes met kegelvormige daken maken deze streek uniek. Wanneer ik in mijn huurauto zit en ze in de verte zie liggen kan ik intens van het uitzicht genieten. Bij het Leonardo Trulli Resort heb ik dan ook een keer in een van de trullo geslapen, zo bijzonder!

Leonardo Trulli Resort Puglia

Leuk toch, zo’n echt Italiaans vakantiehuis?

Ik geniet altijd wanneer ik in Italië ben, maar bij een van deze soort accommodaties geniet ik altijd nog even wat extra. Mezelf helemaal onderdompelen in de cultuur doe ik het liefst en dat kan hier dan ook. Lijkt een Italiaans vakantiehuis jou ook wat? Bekijk dan al mijn vakantieadresjes in Italië.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Op mijn website zie je best vaak verschillende soorten accommodaties staan. Zeker als het aankomt op Italië. Ik spreek van sprookachtige masseria, indrukwekkend agriturismo of een gezellige fattoria. En dan is er ook nog de trulli. Maar het is moeilijk om deze termen van elkaar te onderscheiden als het om een Italiaans vakantiehuis gaat. In dit blog vertel ik je die verschillen.

Agriturismo

Dit woord is samengesteld uit twee Italiaanse woorden: agriculture en turismo. Zoals je misschien al kunt raden betekent dit agricultuur en toerisme. Deze woordcombinatie is in 1985 in de Italiaanse wet vastgelegd. Veel  boeren hadden het in die tijd moeilijk op financieel gebied. Zij werden gedwongen om ander werk te zoek. Langzaam werd toen een nieuwe vorm van toerisme geïntroduceerd: het plattelandstoerisme. Vandaag de dag is dit nog ontzettend populair en zijn er veel agriturismo te vinden.

Bij sommige agriturismi is er alleen een kleine badkamer beschikbaar, andere zijn een stuk luxer. Je hebt bijvoorbeeld een eigen huis, met privézwembad en airconditioning. Wat echt kenmerkend is voor dit soort accommodatie is dat er altijd wel lokale producten zijn. Vandaar ook het voor agricultuur. Je kunt hier altijd een wijn drinken of olijfolie kopen die door de boer zijn gemaakt of uit de regio komen. Soms heb je geluk, dan zit er een leuk restaurant bij de agriturismo.

Tenuta Madonnia

Masseria

Ook dit is een term die je vaak tegen komt op mijn website. Een masseria is een boerderij of een landhuis die omgetoverd is in een prachtige Bed and Breakfast. Je vindt ze eigenlijk alleen maar in Puglia of op Sicilië. Je beleeft hierdoor echt het authentieke Italië maar dan in een modern en luxe jasje. Een heerlijke combinatie.

Masseria Montenapoleone

Fattoria

Een fattoria zie je eigenlijk alleen in Toscane, zoals Fattoria Casabianca en Fattoria Pagnana. Je kunt dit het beste vergelijken met slapen bij de boer. Je hoeft er niet perse te slapen, je kunt er ook gewoon langsgaan. Het leuke aan een fattoria vind ik dat het zo divers is. Zo kun je helpen op het land of de heerlijkste vruchten proeven. Maar ook heerlijk genieten bij het zwembad of een sportieve activiteit ondernemen. Genoeg te beleven voor een diverse vakantie.

Fattoria Casabianca

Trullo

Ik vind dit zo’n leuk aanzicht. Elke keer als ik in Puglia kom, word ik verrast door alle trulli. De witte huisjes met kegelvormige daken maken deze streek uniek. Wanneer ik in mijn huurauto zit en ze in de verte zie liggen kan ik intens van het uitzicht genieten. Bij het Leonardo Trulli Resort heb ik dan ook een keer in een van de trullo geslapen, zo bijzonder!

Leonardo Trulli Resort Puglia

Leuk toch, zo’n echt Italiaans vakantiehuis?

Ik geniet altijd wanneer ik in Italië ben, maar bij een van deze soort accommodaties geniet ik altijd nog even wat extra. Mezelf helemaal onderdompelen in de cultuur doe ik het liefst en dat kan hier dan ook. Lijkt een Italiaans vakantiehuis jou ook wat? Bekijk dan al mijn vakantieadresjes in Italië.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

11 oktober, 2019|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.