Tijdens mijn reizen houd ik er ontzettend van om op avontuur te gaan in de Mediterannee, een van de beste manieren om dit te doen vind ik dan ook een wandeltocht maken door de ongerepte natuur of langs prachtige kliffen langs de kust. Zo ontdek ik op vakantie de mooiste plekjes die ik vervolgens met jou kan delen. Zo kun jij op deze bestemmingen voor wandelaars in Europa dezelfde prachtige dingen bewonderen als ik!

Wandelen op Cyprus

Cyprus is prachtige wandelbestemming met fenomenale natuur, vooral in het voorjaar als alles in bloei stat. Het eiland ontstaan door vulkaan Aphrodite, die nog licht actief is. Een wandeling door het Troödosgebergte is zeer geliefd op dit eiland, maar ik deel nog twee favoriete wandelgebieden met je:

 • Het natuurpark Akamas Peninsula ligt in het meest westelijke punt van Cyprus waar je langs dorpjes, heerlijk ruikende bossen, prachtige valleien en de schitterende kust van Akamas kan gaan.
 • De route naar de Caledonia waterval gaat over slingerende wandelpaden door een sprookjesachtig bos waarbij je uitkomt bij de hoogste waterval van Cyprus. De tocht is heen en terug 6 kilometer lang. Als je eenmaal bij de waterval aangekomen bent, kun je even tot rust komen op een van de picknickbankjes en genieten van de lunch die je meegenomen hebt. Kijk wel uit voor de slangen!

Cyprus wandelen

Wandelen op Griekenland

De eilanden van Griekenland hebben ontzettend veel mooie gebieden voor een wandelvakantie. Eerder schreef ik al over de mooiste wandelroute van Corfu, maar nog twee mooie wandelbestemmingen zijn wat mij betreft op Samos en Santorini.

 • Vallei der Nachtegalen op Samos is een gebied die vernoemd is naar het feit dat er veel nachtegalen zijn.  De route start in het dorpje Manolates en is zo’n 4 kilometer lang, dit is een kunstenaarsdorp en staat bekend om alle bloemen- en plantenbakken die er te vinden zijn. Vanuit het dorp ben ik de natuur in gegaan en heb ik de beek gevolgd richting het dorp Stravinides. Je hoort het water stromen en ziet hier en daar een kleine waterval. De bomen in de Vallei der Nachtegalen zijn soms wel meer dan 15 meter hoog! Terwijl ik de  beek volgde hoorde ik verschillende vogels, zal het een Nachtegaal zijn?
 • Wandelen van Fira naar Oia op Santorini is heel indrukwekkend. Je loopt namelijk over een kraterrand, het is niet te missen want er is maar 1 pad! De tocht is zo’n 12 kilometer lang. Ik ben in de richting van Imerovigli naar Oia gewandeld, dit is het laatste dorp wat je tegenkomt. Ik werd overwelmd door alle kleuren en het vulkanische gesteente, ik dacht heel eventjes: “Wauw, dit is net Ijsland…” Eenmaal in Oia aangekomen wandelde ik door de kenmerkende smalle straatjes, langs de wit-blauwe kerkjes en zag in de verte Griekse molens. Wauw, wat een landschap is dit. Ik ben doorgelopen tot de molens, hier is het namelijk minder druk en heb ik de mooiste foto’s gemaakt.

Corfu

Wandelen op Italië

Italië is ook een van mijn favoriete bestemmingen voor wandelaars. Af en toe heb ik het idee dat ik door een ansichtkaart wandel, zo mooi is het hier. Van wijngaarden tot olijfbomen en van helder blauwe kusten tot aan vulkanische landschappen.

 • Toscane is rijk aan haar oude cultuur, prachtige landschappen en lekkere wijn. Mijn favoriete wandelroute is dan ook van Greve in Chianti, via Montefioralle naar Panzano. 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. Het is mijn favoriet omdat je hier de mooiste wandelingen maakt maar ook omdat er van alles te proeven valt onderweg! Ik wandel het liefst over de Strade bianche, dit zijn de onverharde witte wegen van kalksteen. Ik sprak daar een wijnboer die fossiele schelpen vond in de grond van zijn wijngaard, ontzettend bijzonder. Kijk uit voor wilde zwijnen, die lopen in Toscane soms nog wel eens rond! Onderweg heb ik op verschillende plekken genoten van olijfolie, verschillende wijnen en heerlijk eten, want dat kan natuurlijk niet missen in Toscane.
 • Sicilië heeft naast een wandeltocht naar de Etna nog een aantal mooie wandelroutes. Mijn favoriet is Cefalu, een leuk stadje aan de kust. De stad is al eeuwenoud en werd in de prehistorie al bewoond. Ik heb vanuit Cefalu de klim naar La Rocca gemaakt, een gigantische rots die boven de stad uitkomt. Wat een uitzicht! Vanuit La Rocca ben ik naar de tempel van Diana gegaan, overblijfselen van de prehistorie. Vervolgens ben ik richting ruïnes van het kasteel gelopen. In totaal zo’n 3,5 kilometer! Ik heb genoten van het uitzicht over de stad, de Mahoniebergen en de zee.

Etna Sicilie

Wandelen op Malta

Ik vind het heerlijk om op Malta te wandelen, ik heb op deze manier veel lokale bakkers ontmoet en bewoners ontmoet die mij tips en verhalen vertelden over de omgeving. Samen met het eiland Gozo zijn het geschikte bestemmingen voor wandelaars.

 • Als ik op Gozo ben loop ik het liefst de route vanaf de belangrijkste stad Victoria en ga dan via de Sara Valley richting Wied il-Gasri. Een route van ongeveer 5,4 kilometer. De Sara Valley staat bekend haar gele farmhouses. Het woordje ‘wied’ wordt veel gebruikt in Gozo en staat voor rivierbedding, maar een boer vertelde mij dat er helaas in de winter alleen echt water is. Eenmaal richting Wied il-Gasri aangekomen word ik overdonderd door de hoge kliffen die uiteinden in open zee. Op sommige punten kan je naar beneden wandelen en zwemmen in het water, echt een aanrader!

Gozo Ir ramla bay

Wandelen op Portugal

Portugal heeft veel diversiteit in haar natuur en dat maakt het een bijzondere wandelbestemming. Zo vind je in het zuiden veel stranden, rotskusten en azuurblauwe zee. Terwijl je in het noorden en midden van het land veel heuvels, en wijn- en olijfgaarden kunt vinden. Een perfect land met genoeg variatie om te wandelen dus!

 • Serras de Aire e Candeeiros is een natuurpark gelegen tussen Coimbra en Lissabon waar veel grotten en spelonken te vinden zijn. Ik vind het een geweldig natuurpark, er is zo veel flora en fauna te zien! Zo staat het park ook bekend om de 18 soorten vleermuizen die zich in de grotten bevinden. En het meest indrukwekkende vind ik dat hier ’s werelds oudste (175 miljoen jaar) en langste pootafdrukken van dinosauriërs te vinden zijn bij het Natural Monument Dinosaurs Footprints of Serra de Aire. De pootafdrukken zijn soms wel 95 cm lang en 70 cm breed, dit gaf mij wel een idee hoe groot deze dieren wel niet geweest zijn.
 • De Algarve staat bekend om de rotsachtige kliffen en azuurblauwe zee, maar wist je dat je ook vanaf gebergte iets meer het binnenland in nog mooier uitzicht hebt? Het natuurgebied Serra de Monchique bestaat uit gebergte met veel flora en fauna en wordt ook wel de tuin van de Algarve genoemd. Er zijn 2 bergtoppen namelijk Foia en Picota, hiertussen vind je het plaatsje Monchique. Het liefst bewandel ik Foia, een prachtige route met tal van bloemen naar de top. Het is een korte route van bijna één kilometer lang. Boven kun je als het ware de skyline zien van Portimao en Lagos. Als ik zin heb, loop ik ook nog richting Picota. Dit is wel een stukje langer, namelijk 10,2 kilometer.

Costa de Lisboa Cape Roca

Wandelen op Spanje

Net als Portugal heeft Spanje ook een enorme diversiteit in haar natuur. Ik vind het een prachtig land voor een wandelvakantie. Vooral de eilanden van Spanje vind ik anders dan het binnenland, het is zo uiteenlopend! Mijn twee favoriete bestemmingen voor wandelaars zijn toch echt La Palma en Tenerife.

 • Als ik op La Palma ben wandel ik het liefst door het Laurierbos “Los Tilos”, het is een echte jungle belevenis. Ik start bij Casa del Monte en volg de route naar de bronnen Marcos en Cordero, een stevige klim van in totaal 16 kilometer. Je komt prachtige planten en bomen tegen waarnaar je vervolgens het Laurierbos betreed. Het is zo stil dat je het water van de bladeren hoort druppelen en vogels hoort fluiten. Ik vind het zo ontspannen! Het is wel erg vochtig en koel, maar dat vind ik ook wel weer de echte jungle ervaring.
 • Op Tenerife ben ik via een kabelbaan omhoog naar de vulkaan El Teide gegaan. Je moet wel opletten want de laatste rit naar boven gaat om 16.00 uur, de kabelbaan zelf is open van 09.00 tot 17.00 uur. Eenmaal boven heb ik de route naar uitzichtpunt Pico Viejo gevolgd, ook wel de Montana Chahorra krater. Het was niet ver lopen, een paar honderd meter. Maar wat was het enorm indrukwekkend! Gelukkig vond de laatste uitbarsting plaats in 1798. Je hebt een prachtig uitzicht over de zuidkant van het eiland waar dorpjes en het dennenbos Vilaflor te zien zijn.

Wat vind je van deze vakantie bestemmingen voor wandelaars?

Durf jij het aan om op vakantie in Europa een van deze wandeltochten te maken? Ik hoor graag jouw ervaring en tips voor meer wandelbestemmingen!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Tijdens mijn reizen houd ik er ontzettend van om op avontuur te gaan in de Mediterannee, een van de beste manieren om dit te doen vind ik dan ook een wandeltocht maken door de ongerepte natuur of langs prachtige kliffen langs de kust. Zo ontdek ik op vakantie de mooiste plekjes die ik vervolgens met jou kan delen. Zo kun jij op deze bestemmingen voor wandelaars in Europa dezelfde prachtige dingen bewonderen als ik!

Wandelen op Cyprus

Cyprus is prachtige wandelbestemming met fenomenale natuur, vooral in het voorjaar als alles in bloei stat. Het eiland ontstaan door vulkaan Aphrodite, die nog licht actief is. Een wandeling door het Troödosgebergte is zeer geliefd op dit eiland, maar ik deel nog twee favoriete wandelgebieden met je:

 • Het natuurpark Akamas Peninsula ligt in het meest westelijke punt van Cyprus waar je langs dorpjes, heerlijk ruikende bossen, prachtige valleien en de schitterende kust van Akamas kan gaan.
 • De route naar de Caledonia waterval gaat over slingerende wandelpaden door een sprookjesachtig bos waarbij je uitkomt bij de hoogste waterval van Cyprus. De tocht is heen en terug 6 kilometer lang. Als je eenmaal bij de waterval aangekomen bent, kun je even tot rust komen op een van de picknickbankjes en genieten van de lunch die je meegenomen hebt. Kijk wel uit voor de slangen!

Cyprus wandelen

Wandelen op Griekenland

De eilanden van Griekenland hebben ontzettend veel mooie gebieden voor een wandelvakantie. Eerder schreef ik al over de mooiste wandelroute van Corfu, maar nog twee mooie wandelbestemmingen zijn wat mij betreft op Samos en Santorini.

 • Vallei der Nachtegalen op Samos is een gebied die vernoemd is naar het feit dat er veel nachtegalen zijn.  De route start in het dorpje Manolates en is zo’n 4 kilometer lang, dit is een kunstenaarsdorp en staat bekend om alle bloemen- en plantenbakken die er te vinden zijn. Vanuit het dorp ben ik de natuur in gegaan en heb ik de beek gevolgd richting het dorp Stravinides. Je hoort het water stromen en ziet hier en daar een kleine waterval. De bomen in de Vallei der Nachtegalen zijn soms wel meer dan 15 meter hoog! Terwijl ik de  beek volgde hoorde ik verschillende vogels, zal het een Nachtegaal zijn?
 • Wandelen van Fira naar Oia op Santorini is heel indrukwekkend. Je loopt namelijk over een kraterrand, het is niet te missen want er is maar 1 pad! De tocht is zo’n 12 kilometer lang. Ik ben in de richting van Imerovigli naar Oia gewandeld, dit is het laatste dorp wat je tegenkomt. Ik werd overwelmd door alle kleuren en het vulkanische gesteente, ik dacht heel eventjes: “Wauw, dit is net Ijsland…” Eenmaal in Oia aangekomen wandelde ik door de kenmerkende smalle straatjes, langs de wit-blauwe kerkjes en zag in de verte Griekse molens. Wauw, wat een landschap is dit. Ik ben doorgelopen tot de molens, hier is het namelijk minder druk en heb ik de mooiste foto’s gemaakt.

Corfu

Wandelen op Italië

Italië is ook een van mijn favoriete bestemmingen voor wandelaars. Af en toe heb ik het idee dat ik door een ansichtkaart wandel, zo mooi is het hier. Van wijngaarden tot olijfbomen en van helder blauwe kusten tot aan vulkanische landschappen.

 • Toscane is rijk aan haar oude cultuur, prachtige landschappen en lekkere wijn. Mijn favoriete wandelroute is dan ook van Greve in Chianti, via Montefioralle naar Panzano. 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. Het is mijn favoriet omdat je hier de mooiste wandelingen maakt maar ook omdat er van alles te proeven valt onderweg! Ik wandel het liefst over de Strade bianche, dit zijn de onverharde witte wegen van kalksteen. Ik sprak daar een wijnboer die fossiele schelpen vond in de grond van zijn wijngaard, ontzettend bijzonder. Kijk uit voor wilde zwijnen, die lopen in Toscane soms nog wel eens rond! Onderweg heb ik op verschillende plekken genoten van olijfolie, verschillende wijnen en heerlijk eten, want dat kan natuurlijk niet missen in Toscane.
 • Sicilië heeft naast een wandeltocht naar de Etna nog een aantal mooie wandelroutes. Mijn favoriet is Cefalu, een leuk stadje aan de kust. De stad is al eeuwenoud en werd in de prehistorie al bewoond. Ik heb vanuit Cefalu de klim naar La Rocca gemaakt, een gigantische rots die boven de stad uitkomt. Wat een uitzicht! Vanuit La Rocca ben ik naar de tempel van Diana gegaan, overblijfselen van de prehistorie. Vervolgens ben ik richting ruïnes van het kasteel gelopen. In totaal zo’n 3,5 kilometer! Ik heb genoten van het uitzicht over de stad, de Mahoniebergen en de zee.

Etna Sicilie

Wandelen op Malta

Ik vind het heerlijk om op Malta te wandelen, ik heb op deze manier veel lokale bakkers ontmoet en bewoners ontmoet die mij tips en verhalen vertelden over de omgeving. Samen met het eiland Gozo zijn het geschikte bestemmingen voor wandelaars.

 • Als ik op Gozo ben loop ik het liefst de route vanaf de belangrijkste stad Victoria en ga dan via de Sara Valley richting Wied il-Gasri. Een route van ongeveer 5,4 kilometer. De Sara Valley staat bekend haar gele farmhouses. Het woordje ‘wied’ wordt veel gebruikt in Gozo en staat voor rivierbedding, maar een boer vertelde mij dat er helaas in de winter alleen echt water is. Eenmaal richting Wied il-Gasri aangekomen word ik overdonderd door de hoge kliffen die uiteinden in open zee. Op sommige punten kan je naar beneden wandelen en zwemmen in het water, echt een aanrader!

Gozo Ir ramla bay

Wandelen op Portugal

Portugal heeft veel diversiteit in haar natuur en dat maakt het een bijzondere wandelbestemming. Zo vind je in het zuiden veel stranden, rotskusten en azuurblauwe zee. Terwijl je in het noorden en midden van het land veel heuvels, en wijn- en olijfgaarden kunt vinden. Een perfect land met genoeg variatie om te wandelen dus!

 • Serras de Aire e Candeeiros is een natuurpark gelegen tussen Coimbra en Lissabon waar veel grotten en spelonken te vinden zijn. Ik vind het een geweldig natuurpark, er is zo veel flora en fauna te zien! Zo staat het park ook bekend om de 18 soorten vleermuizen die zich in de grotten bevinden. En het meest indrukwekkende vind ik dat hier ’s werelds oudste (175 miljoen jaar) en langste pootafdrukken van dinosauriërs te vinden zijn bij het Natural Monument Dinosaurs Footprints of Serra de Aire. De pootafdrukken zijn soms wel 95 cm lang en 70 cm breed, dit gaf mij wel een idee hoe groot deze dieren wel niet geweest zijn.
 • De Algarve staat bekend om de rotsachtige kliffen en azuurblauwe zee, maar wist je dat je ook vanaf gebergte iets meer het binnenland in nog mooier uitzicht hebt? Het natuurgebied Serra de Monchique bestaat uit gebergte met veel flora en fauna en wordt ook wel de tuin van de Algarve genoemd. Er zijn 2 bergtoppen namelijk Foia en Picota, hiertussen vind je het plaatsje Monchique. Het liefst bewandel ik Foia, een prachtige route met tal van bloemen naar de top. Het is een korte route van bijna één kilometer lang. Boven kun je als het ware de skyline zien van Portimao en Lagos. Als ik zin heb, loop ik ook nog richting Picota. Dit is wel een stukje langer, namelijk 10,2 kilometer.

Costa de Lisboa Cape Roca

Wandelen op Spanje

Net als Portugal heeft Spanje ook een enorme diversiteit in haar natuur. Ik vind het een prachtig land voor een wandelvakantie. Vooral de eilanden van Spanje vind ik anders dan het binnenland, het is zo uiteenlopend! Mijn twee favoriete bestemmingen voor wandelaars zijn toch echt La Palma en Tenerife.

 • Als ik op La Palma ben wandel ik het liefst door het Laurierbos “Los Tilos”, het is een echte jungle belevenis. Ik start bij Casa del Monte en volg de route naar de bronnen Marcos en Cordero, een stevige klim van in totaal 16 kilometer. Je komt prachtige planten en bomen tegen waarnaar je vervolgens het Laurierbos betreed. Het is zo stil dat je het water van de bladeren hoort druppelen en vogels hoort fluiten. Ik vind het zo ontspannen! Het is wel erg vochtig en koel, maar dat vind ik ook wel weer de echte jungle ervaring.
 • Op Tenerife ben ik via een kabelbaan omhoog naar de vulkaan El Teide gegaan. Je moet wel opletten want de laatste rit naar boven gaat om 16.00 uur, de kabelbaan zelf is open van 09.00 tot 17.00 uur. Eenmaal boven heb ik de route naar uitzichtpunt Pico Viejo gevolgd, ook wel de Montana Chahorra krater. Het was niet ver lopen, een paar honderd meter. Maar wat was het enorm indrukwekkend! Gelukkig vond de laatste uitbarsting plaats in 1798. Je hebt een prachtig uitzicht over de zuidkant van het eiland waar dorpjes en het dennenbos Vilaflor te zien zijn.

Wat vind je van deze vakantie bestemmingen voor wandelaars?

Durf jij het aan om op vakantie in Europa een van deze wandeltochten te maken? Ik hoor graag jouw ervaring en tips voor meer wandelbestemmingen!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

25 oktober, 2019|1 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

 1. […] je wandelend vakantie viert, dan ontdek je een heel ander Corfu. Als je vanaf Stavros gestart bent, dan kom je na een […]


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.