Co2 Compensatie

Jouw reis Co2-neutraal

 1. Home
 2. Organisatie
 3. CO2-Compensatie

Verantwoord op vakantie

Met Eliza was here

Als Eliza was here (onderdeel van Sunweb Group B.V.) proberen we continu onze impact op sociaal, economisch en milieugebied te verbeteren, in alles wat we doen. Daarom is je vakantie als je met ons reist CO2-neutraal. Wanneer je via een van onze merken een vakantie boekt, berekenen we de CO2-uitstoot van je reis en financieren we projecten die dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot compenseren. Dat doen we bij iedere vakantie van Eliza was here.

De projecten die we financieren, zijn door onafhankelijke partijen gecontroleerd en voldoen aan internationaal afgesproken standaarden. Daardoor weten we zeker dat ze net zo veel CO2 compenseren als ze beloven. We weten dat CO2-compensatie niet dé oplossing is voor klimaatverandering, maar we vinden dat we nu onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze uitstoot. We zijn er trots op dat we een van de eerste reisorganisaties zijn die standaard CO2-neutrale vakanties aanbiedt en dat we klanten helpen om duurzamer te kunnen reizen.

Wat gaat Eliza was here doen?

Voor iedere vakantie van Eliza was here berekenen we de CO2-uitstoot. Van het reizen naar de bestemming en terug tot het verblijf. Daarna compenseren we die uitstoot met projecten die door derde partijen zijn gecertificeerd. We beseffen dat dit niet dé oplossing voor klimaatverandering is. Maar het is wel een grote stap om het grootste milieuprobleem van onze vakanties aan te pakken.

 • Een stapje in de goede richting

Waarom doet Eliza was here dit?

Telkens als je met vakantie gaat, het vliegtuig neemt, in een hotel overnacht of in de huurauto rijdt, wordt CO2 uitgestoten. We vinden het heel belangrijk om continu te proberen onze sociale, economische en milieu-impact te verbeteren bij alles wat we doen. Als reisorganisatie willen we onze verantwoordelijkheid nemen en onze CO2-afdruk tot een minimum beperken. Er zijn in de reiswereld veel manieren om die voetafdruk te beperken, maar op dit moment is een zekere mate van CO2-uitstoot onvermijdelijk. Als we bij willen dragen aan een CO2-neutrale wereld, is het compenseren van de CO2-uitstoot die we niet kunnen terugdringen op dit moment de enige manier om echt invloed uit te oefenen. We weten wel dat dit niet dé oplossing is voor de klimaatverandering. Maar het is wel een grote stap om het grootste milieuprobleem van onze vakanties aan te pakken. We geloven echt dat we impact kunnen hebben door groot te denken en CO2-compensatie standaard aan te bieden bij al onze vakanties en al onze klanten - meer dan één miljoen in totaal. Als Eliza was here kunnen we onze invloed als een van de grootste reisorganisaties gebruiken om een duurzame verandering in de reisbranche op gang te brengen. Daarom moedigen we onze partners en andere reisorganisaties aan om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun CO2-uitstoot. Ons CO2-compenstatieprogramma is de eerste belangrijke stap van een groot aantal stappen die we kunnen zetten om de wereld te verbeteren.

Wat is CO2-compensatie?

CO2compensatie is een manier om CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan door compensatiecertificaten te kopen. Wanneer je een compensatiecertificaat koopt, betaal je om te zorgen dat een ton aan CO2-uitstoot wordt gereduceerd. Ieder certificaat garandeert dat de CO2-uitstoot met een ton is verminderd. Dit is te bereiken met projecten die de uitstoot over de hele wereld beperken. Bekende voorbeelden zijn wind en zonneparken en de bescherming van regenwouden. Alle projecten zijn gecertificeerd door derde partijen en worden uiterst grondig gecontroleerd.

Wat gebeurt er wanneer Eliza was here mijn vakantie compenseert?

We berekenen de CO2-uitstoot bij iedere vakantie die onze klanten bij Eliza was here boeken. Dat houdt in dat we de uitstoot van de volgende drie activiteiten vaststellen:

 1. Vluchten naar de bestemming en terug
 2. (of) Busreizen naar de bestemming en terug
 3. Accommodaties

Daarna ondersteunen we projecten die CO2-uitstoot met dezelfde hoeveelheid beperken. Op die manier zijn al onze vakanties CO2-neutraal.

Welke projecten ondersteunt Eliza was here?

Eliza was here ondersteunt CO2-reductie die door projecten voor hernieuwbare energie in India. Deze projecten beperken de CO2-uitstoot op grote schaal en leveren schone elektriciteit aan duizenden mensen. Eliza was here ondersteunt bijvoorbeeld windmolenparken in Madhya Pradesh in centraal India en Rajasthan in het noordwesten. Gezamenlijk reduceren deze projecten de CO2-uitstoot met meer dan 350.000 ton per jaar en genereren ze elektriciteit die genoeg is voor 76.000 huishoudens in India.

Alle projecten die Eliza was here ondersteunt, zijn gecertificeerd volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden in de vrijwillige CO2-markt, zoals de Voluntary Carbon Standard.

Hoe helpt compensatie bij het tegengaan van klimaatverandering?

Compensatie beperkt klimaatverandering door:

 • te zorgen voor een echte reductie van CO2 in de atmosfeer die anders niet plaats zou vinden;
 • geld beschikbaar te stellen voor technologie voor hernieuwbare energie en energiezuinige oplossingen;
 • mensen bewust te maken van de impact die onze manier van leven op het klimaat heeft.

Sinds de start in 1997 heeft vrijwillige klimaatactie via compensatie de CO2-uitstoot wereldwijd met ongeveer een miljard ton verminderd.

Wie is ClimateCare en waarom werken jullie met hen samen?

Voor Eliza was here was het belangrijk om een internationale betrouwbare partner te hebben die uitstoot kan compenseren via projecten met strenge certificeringen. ClimateCare voldoet daaraan. Met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van programma's om op grote schaal CO2-uitstoot te verminderen, ontwikkelt ClimateCare programma's met veel impact om armoede te bestrijden, de gezondheid van mensen te verbeteren en het milieu te beschermen. Dat doen ze met hun als handelsmerk vastgelegde Climate+Care-benadering.

Minstens zo belangrijk vinden we de match met onze waarden en manier van werken: we blijven onszelf uitdagen en proberen continu onze projecten op sociaal, economisch en milieugebied te verbeteren. Daarom hebben we voor ClimateCare gekozen.

Hoe berekenen jullie de CO2-uitstoot van iedere vakantie?

We berekenen de CO2-uitstoot van iedere vakantie die je bij Eliza was here boekt. Hierbij stellen we de uitstoot van de volgende drie activiteiten vast.

 1. Vluchten naar de bestemming en terug
 2. Autoritten naar de bestemming en terug
 3. Accommodaties

Door deze gegevens te combineren, berekenen we de impact van je vakantie. Deze berekeningen maken we volgens internationale standaarden.

Woordenlijst

 • CO2voetafdruk de totale hoeveelheid CO2-uitstoot die in de atmosfeer komt door een activiteit
 • CO2compensatie een manier om de CO2-uitstoot te reduceren met dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot die je veroorzaakt
 • CO2-compensatiecertificaat – een certificaat dat garandeert dat een ton CO2-uitstoot is gereduceerd
 • CO2-neutraal – een land, bedrijf of persoon is CO2-neutraal wanneer ze onder de streep geen CO2-uitstoot veroorzaken
 • Project– een activiteit die door een derde partij is gecontroleerd waarbij CO2 en zonneparken en projecten om het regenwoud te beschermen.

Als je vragen hebt over het duurzaamheidsbeleid bij Sunweb Group, stuur dan een e-mail naar sustainability@sunwebgroup.com.