Meer dan 20 jaar specialist in unieke vakanties - Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR
  1. Home
  2. Frankrijk
  3. Lot-et-Garonne
Lot-et-Garonne

Vakantie Lot-et-Garonne

Op vakantie in Lot-et-Garonne: reizen naar Aquitaine

Uren hang ik al aan de lippen van mijn goede vriend Jacques. Hij is vroeger geschiedenisleraar geweest en heeft een passie voor historie. Vandaag de dag heeft hij zijn leven helemaal omgegooid en heeft hij een Frans restaurant in Agen. Een aantal jaar geleden streek ik bij toeval op zijn terras neer en al snel raakte we aan de praat. Zijn liefde voor de geschiedenis van Frankrijk en mijn nieuwsgierige aard voor ontdekkingen bleken een goede match te zijn. Nu zit ik weer aan zijn terras tijdens mijn vakantie in Lot-et-Garonne. Ik vertelde hem over mijn huidige vakantieadresje waar ik bijzondere vergezichten heb op de groene heuvels met kastelen. Hij wist mij te vertellen dat hier tijdens de honderdjarige oorlog vele veldslagen zijn uitgevochten. Achter deze prachtige kastelen zat een hele strategie van de ligging en indeling. Fascinerend! Met dat in het achterhoofd besluit ik morgen een van deze kastelen op mijn lijstje te zetten om te bezoeken. Jacques raadt meteen Château de Bonaguil aan. Ik kan nu al niet wachten…

Kleinschalige adresjes in Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne is veel rustiger en minder toeristisch dan het aangrenzende Dordogne en ik heb er dus ook kleinschalige adresjes kunnen ontdekken. Het landschap is omgeven met glooiende heuvels, groene cipressen, uitgestrekte wijngaarden, kleurrijke fruitbomen en zonnebloemvelden. Heerlijk om tussen te verblijven.

Door het kleinschalige karakter hebben deze hotels en appartementen maar een klein aantal plekjes beschikbaar. Ik raad je dan ook zeker aan om op tijd jouw vakantie Lot-et-Garonne te boeken. Natuurlijk kun je ook nog verder kijken bij de andere regio’s in Frankrijk of de rest van mijn aanbod. Snuffel tussen mijn nieuwste ontdekkingen of laat je verrassen met een last minutes naar Frankrijk.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne dankt zijn naam aan de beide rivieren die door dit departement stromen. Zowel de rivier Lot als de rivier Garonne zijn heerlijk om te kanoën, zwemmen of picknicken op een van de strandjes langs de oever. Het verbaasde mij dan ook niet dat de Lot-et-Garonne honderden fiets- en wandelpaden heeft. Uitermate geschikt voor natuurliefhebbers!

Waar je je ook bevindt in deze regio, ieder plekje is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes. Zelfs de bezienswaardigheden van de buurtstreken zijn binnen handbereik, zoals de steden Bordeaux, Toulouse en de wijnstreek Bergerac. Maar er is ook genoeg te doen in Lot-et-Garonne natuurlijk! Vanuit de leuke plaatsen als Agen, Monflanquin, Pujols en Villeréal ben je zo in de natuur of je kunt natuurlijk door de romantische straatjes wandelen. Mijn vakantietip voor Agen is om hier de kanaalbrug te bezoeken. De brug is gebouwd om het aangelegde kanaal van Garonne over de rivier te kunnen laten kruisen. Met 23 bogen is dit aquaduct zeker indrukwekkend te noemen. In de richting van het Zuidwesten vind je ook vele bastidedorpen , zoals het knusse Monflanquin, pittoreske Villeréal en authentieke Monpazier.

Een vakantie in Lot-et-Garonne is een echt feestje voor mij. Iedere keer als ik een dorpje bezoek, heb ik het geluk dat er wel iets aan de gang is. Van een klein festival tot een gezellige markt. Hier kun je vaak aan lange tafels plaatsnemen en bij livemuziek culinaire versnaperingen tot je nemen. Zo was ik in het middeleeuwse dorp Pujols waar ik op de markt een glaasje wijn uit Buzet en Duras dronk, een smaakvolle notentaart at en vele kaasjes heb geproefd.

Culinaire reis door Lot-et-Garonne

In Lot-et-Garonne kun je leven als een echte bourgondier in Frankrijk. Aan fruitige wijnen en pittige kazen geen gebrek. Waar deze streek echt om bekend staat zijn de beroemde pruimen uit Agen en de sappige vleestomaten uit Marmande. Als je een gezellig dorpspleintje tegen komt, verwen jezelf op het terras met een gerecht met één van deze ingrediënten. Genieten!

Het weer: veel liefs uit Lot-et-Garonne

Van mei t’m oktober is het het heerlijk vertoeven op vakantie in Lot-et-Garonne. Het zeeklimaat zorgt voor een warme zomer en je zult bijna geen last hebben van neerslag. In juli kunnen de temperaturen al oplopen tot 28 graden.

Op zoek naar meer inspiratie?
Op zoek naar meer inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie?

Tip van Eliza

Mijn tips en avonturen over Frankrijk kun je op mijn blog lezen.