1. Home
  2. Frankrijk
  3. Lot-et-Garonne
Lot-et-Garonne

Vakantie Lot-et-Garonne

Op vakantie in Lot-et-Garonne: reizen naar Aquitaine

Uren hang ik al aan de lippen van mijn goede vriend Jacques. Hij is vroeger geschiedenisleraar geweest en heeft een passie voor historie. Vandaag de dag heeft hij zijn leven helemaal omgegooid en heeft hij een Frans restaurant in Agen. Een aantal jaar geleden streek ik bij toeval op zijn terras neer en al snel raakte we aan de praat. Zijn liefde voor de geschiedenis van Frankrijk en mijn nieuwsgierige aard voor ontdekkingen bleken een goede match te zijn. Nu zit ik weer aan zijn terras tijdens mijn vakantie in Lot-et-Garonne. Ik vertelde hem over mijn huidige vakantieadresje waar ik bijzondere vergezichten heb op de groene heuvels met kastelen. Hij wist mij te vertellen dat hier tijdens de honderdjarige oorlog vele veldslagen zijn uitgevochten. Achter deze prachtige kastelen zat een hele strategie van de ligging en indeling. Fascinerend! Met dat in het achterhoofd besluit ik morgen een van deze kastelen op mijn lijstje te zetten om te bezoeken. Jacques raadt meteen Château de Bonaguil aan. Ik kan nu al niet wachten…

Kleinschalige adresjes in Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne is veel rustiger en minder toeristisch dan het aangrenzende Dordogne en ik heb er dus ook kleinschalige adresjes kunnen ontdekken. Het landschap is omgeven met glooiende heuvels, groene cipressen, uitgestrekte wijngaarden, kleurrijke fruitbomen en zonnebloemvelden. Heerlijk om tussen te verblijven.

Door het kleinschalige karakter hebben deze hotels en appartementen maar een klein aantal plekjes beschikbaar. Ik raad je dan ook zeker aan om op tijd jouw vakantie Lot-et-Garonne te boeken. Natuurlijk kun je ook nog verder kijken bij de andere regio’s in Frankrijk of de rest van mijn aanbod. Snuffel tussen mijn nieuwste ontdekkingen of laat je verrassen met een last minutes naar Frankrijk.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne dankt zijn naam aan de beide rivieren die door dit departement stromen. Zowel de rivier Lot als de rivier Garonne zijn heerlijk om te kanoën, zwemmen of picknicken op een van de strandjes langs de oever. Het verbaasde mij dan ook niet dat de Lot-et-Garonne honderden fiets- en wandelpaden heeft. Uitermate geschikt voor natuurliefhebbers!

Waar je je ook bevindt in deze regio, ieder plekje is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes. Zelfs de bezienswaardigheden van de buurtstreken zijn binnen handbereik, zoals de steden Bordeaux, Toulouse en de wijnstreek Bergerac. Maar er is ook genoeg te doen in Lot-et-Garonne natuurlijk! Vanuit de leuke plaatsen als Agen, Monflanquin, Pujols en Villeréal ben je zo in de natuur of je kunt natuurlijk door de romantische straatjes wandelen. Mijn vakantietip voor Agen is om hier de kanaalbrug te bezoeken. De brug is gebouwd om het aangelegde kanaal van Garonne over de rivier te kunnen laten kruisen. Met 23 bogen is dit aquaduct zeker indrukwekkend te noemen. In de richting van het Zuidwesten vind je ook vele bastidedorpen , zoals het knusse Monflanquin, pittoreske Villeréal en authentieke Monpazier.

Een vakantie in Lot-et-Garonne is een echt feestje voor mij. Iedere keer als ik een dorpje bezoek, heb ik het geluk dat er wel iets aan de gang is. Van een klein festival tot een gezellige markt. Hier kun je vaak aan lange tafels plaatsnemen en bij livemuziek culinaire versnaperingen tot je nemen. Zo was ik in het middeleeuwse dorp Pujols waar ik op de markt een glaasje wijn uit Buzet en Duras dronk, een smaakvolle notentaart at en vele kaasjes heb geproefd.

Culinaire reis door Lot-et-Garonne

In Lot-et-Garonne kun je leven als een echte bourgondier in Frankrijk. Aan fruitige wijnen en pittige kazen geen gebrek. Waar deze streek echt om bekend staat zijn de beroemde pruimen uit Agen en de sappige vleestomaten uit Marmande. Als je een gezellig dorpspleintje tegen komt, verwen jezelf op het terras met een gerecht met één van deze ingrediënten. Genieten!

Het weer: veel liefs uit Lot-et-Garonne

Van mei t’m oktober is het het heerlijk vertoeven op vakantie in Lot-et-Garonne. Het zeeklimaat zorgt voor een warme zomer en je zult bijna geen last hebben van neerslag. In juli kunnen de temperaturen al oplopen tot 28 graden.

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Op zoek naar meer inspiratie?
Op zoek naar meer inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie?

Tip van Eliza

Mijn tips en avonturen over Frankrijk kun je op mijn blog lezen.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt door de lokale autoriteiten. Het kan zijn dat er op het moment van boeken andere maatregelen gelden dan wanneer je vakantie begint. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Faciliteiten
Regel
Toevoeging
Belangrijke informatie betreft verplichte reisdocumentatie
Ja
Bekijk hier de FAQ pagina.
Afstand in publieke ruimtes
Ja
1 meter
Mondkapje
Ja
Vanaf 11 jaar is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en vliegverkeer. Ook in alle openbare gesloten gebouwen en ruimtes, bijvoorbeeld overheidsgebouwen, ziekenhuizen, winkels,  restaurants en hotels. Ook als je in de rij staat (buiten en binnen). In de volgende departementen is het verplicht om op straat een mondkapje te dragen voor iedereen van 11 jaar of ouder: Haute-Savoie (74), Briançon (Serre-Chevalier, 05) en Savoie (73).
Maximaal aantal personen buiten
Ja
Max. 10 personen
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Restaurants
Open
Terrassen en restaurants zijn open. Sinds 9 augustus wordt een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud) verplicht in binnenruimtes en op terras, vanaf 12 jaar.  (Tot 30 september zijn kinderen van 12 t/m 17 jaar vrijgesteld).
Bars
Open
Terrassen en restaurants zijn open. Sinds 9 augustus wordt een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud) verplicht in binnenruimtes en op terras, vanaf 12 jaar.  (Tot 30 september zijn kinderen van 12 t/m 17 jaar vrijgesteld).
Discotheken, clubs, nachtleven
Gesloten
Supermarkten en apotheken
Open
Atracties, activiteiten en bezienswaardigheden
Open
Evenementen (binnen & buiten)
Toegestaan
Met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud).
Transferregeling
Nee
Openbaar vervoer en taxi's
Toegestaan
Tussen 06.00 – 19.00 uur is het gebruik toegestaan. Tussen 19.00 – 06.00 uur enkel toegestaan voor essentiële trips.
Stranden
Open