1. Home
  2. Frankrijk
  3. Provence
Provence

Vakantie Provence

Op vakantie in Provence: reizen naar Zuid-Frankrijk

Paars, overal waar ik kijk zie ik paars om mij heen. De vergezichten over de paarskleurige lavendelvelden zijn een van een van de redenen dat ik hier graag verblijf op vakantie in Provence. Deze streek in Zuid-Frankrijk staat bekend om zijn lavendel die ligt tussen de glooiende heuvels, een perfecte plek om helemaal tot rust te komen. De kenmerkende natuur is net als een schilderij en het is voor mij dan ook geen verrassing dat kunstenaars zoals door de eeuwen heen de Provence als inspiratiebron hebben gebruikt. Al vroeg in de zomer staat het in bloei, het creëert een bijzonder licht. En nu sta ik hier midden tussen de kenmerkende natuur. Tussen de geur van lavendel. Ik neem het nog een keer in mij op en neem een denkbeeldige foto. Wie weet schuilt er ook wel een Vincent van Gogh in mij… en zet mijn reis voort.

Kleinschalige hotels in Provence

Naast de lavendel zul je ook genoeg zonnebloemvelden en olijfbomen om je heen zien. Dit maakt van deze regio een kleurrijk geheel en nog leuker om hier uitzicht op te hebben vanuit jouw vakantieadresje in de Provence. Van een luxueuze hotel nabij een gezellig drop tot aan een charmant hotel midden in de natuur, in Provence vermaak ik mij al snel. Vanaf het zwembad heb je uitzicht op het Franse landschap, aan het diner kijk je uit over de heuvels, in de avond val je in slaap met de maan die schijnt over de bloemenvelden; een en al romantiek.

Ook in de Provence heb ik weer kleinschalige adresjes gevonden waar jij weinig tot geen gasten om je heen hebt. Je kunt je voorstellen dat deze plekjes zeer geliefd en gewild zijn in de zomer! Wacht dus niet te lang om jouw vakantie naar Provence te boeken. Ben je benieuwd wat ik nog meer in mijn aanbod heb? Neem een kijkje tussen mijn nieuwste ontdekkingen of pak op het laatste moment de koffers in met een last minutes naar Frankrijk.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Bezienswaardigheden in Provence

Over de natuur hoef ik niet meer uit te wijden, ik denk dat je zelf een goed schilderachtig beeld van de Provence voor ogen hebt. Wat nog wel een pluspunt van deze groene omgeving is dat het zich prima leent voor een actieve vakantie in de Provence! In dit stukje Zuid-Frankrijk zijn wandelen, fietsen en paardrijden geliefde activiteiten om te ondernemen. Als je een echte fietsliefhebber bent, kun je de fiets meenemen op de auto. Maak een keer een fietstocht naar de bekende fietsberg Mont Ventoux tegemoet. Der sportievelingen onder ons kunnen deze ‘kale’ berg beklimmen en zich even in de sferen van de Tour de France wanen. Ook kajakken in de Grand Canyon van Europa’ heb ik een keertje mogen doen. Wat een pracht was dat! De toch gaat langs het turquoise gekleurde water en de steile rotswanden van Gorges du Verdon.

In de Provence is er ook aan pittoreske en romantische dorpjes geen gebrek. Zo voelde ik me al een schilder toen ik de uitgestrekte lavendelvelden aanschouwde, in het dorpje Arles voelde ik mij pas echt Vincent van Gogh! Hij heeft op deze plek gewoond en dit is de inspiratiebron geweest voor zijn werken ‘Pont de Reginelle’ en 'Café le Soir'. Maar denk ook zeker aan bijzondere plekken als Camarague, Pont du Gard, Nîmes en Avignon die een bezoekje waard zijn.

Culinaire reis door Provence

Rose s'il vous plait! Wellicht komt het door de paarskleurige lavendel in de omgeving dat rosé een goede match is. Waarschijnlijk zie je hier in Zuid=-Frankrijk regelmatig een bijzondere rosé bovenaan de wijnkaart prijken. Nergens in de wereld wordt namelijk meer rosé geproduceerd dan in de Provence. Meer dan 2000 jaar geleden werden rond Marseille hier de eerste wijngaarden aangelegd en ze zijn nooit weggegaan. Als ik je een tip mag meegeven, drink zeker een glaasje rosé in de stad Aix-en-Provence. Ze zijn daar werkelijk fantastisch!

Het weer: veel liefs uit Provence

Begin de lente op vakantie in de Provence, want al in mei staat deze regio al in bloei. Door het fijne lentezonnetje dat over de velden prijkt, komen er heerlijke geuren van lavendel los. Je kunt ze van mijlenver al ruiken. De Provence heeft een subtropisch klimaat in de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden.

Wat zijn de temperaturen?

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
8ºC
16ºC
15ºC
20ºC
20ºC
28ºC
33ºC
31ºC
26ºC
20ºC
17ºC
9ºC
Min. temp.
3ºC
7ºC
3ºC
5ºC
11ºC
18ºC
18ºC
16ºC
16ºC
10ºC
9ºC
4ºC

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Geliefd bij de volgende reizigers:

Gemengd reisgezelschap Oudere koppels Jonge koppels

Op zoek naar meer inspiratie?
Op zoek naar meer inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie?

Tip van Eliza

Mijn tips en avonturen over Frankrijk kun je op mijn blog lezen.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt door de lokale autoriteiten. Het kan zijn dat er op het moment van boeken andere maatregelen gelden dan wanneer je vakantie begint. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Faciliteiten
Regel
Toevoeging
Belangrijke informatie betreft verplichte reisdocumentatie
Ja
Bekijk hier de FAQ pagina.
Afstand in publieke ruimtes
Ja
1 meter
Mondkapje
Ja
Vanaf 5 jaar is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en vliegverkeer. Ook in alle openbare gesloten gebouwen en ruimtes, bijvoorbeeld overheidsgebouwen, ziekenhuizen, winkels,  restaurants en hotels. Ook als je in de rij staat (buiten en binnen). In de volgende departementen is het verplicht om op straat een mondkapje te dragen voor iedereen van 11 jaar of ouder: Haute-Savoie (74), Briançon (Serre-Chevalier, 05) en Savoie (73).
Maximaal aantal personen buiten
Ja
Max. 10 personen
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Restaurants
Open
Terrassen en restaurants zijn open. Sinds 9 augustus wordt een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud) verplicht in binnenruimtes en op terras, vanaf 12 jaar.  (Tot 30 september zijn kinderen van 12 t/m 17 jaar vrijgesteld).
Bars
Open
Terrassen en restaurants zijn open. Sinds 9 augustus wordt een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud) verplicht in binnenruimtes en op terras, vanaf 12 jaar.  (Tot 30 september zijn kinderen van 12 t/m 17 jaar vrijgesteld).
Discotheken, clubs, nachtleven
Gesloten
Supermarkten en apotheken
Open
Atracties, activiteiten en bezienswaardigheden
Open
Evenementen (binnen & buiten)
Toegestaan
Met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een PCR-test/ snelle antigeentest (max. 48 uur oud).
Transferregeling
Nee
Openbaar vervoer en taxi's
Toegestaan
Tussen 06.00 – 19.00 uur is het gebruik toegestaan. Tussen 19.00 – 06.00 uur enkel toegestaan voor essentiële trips.
Stranden
Open