Meer dan 20 jaar specialist in unieke vakanties - Klantbeoordeling 9,1 - Lid ANVR en SGR
  1. Home
  2. Portugal
  3. Madeira
Madeira

Vakantie Madeira

Een tropische vakantie op Madeira

Weelderig begroeide bergen, ruige kliffen en onvergetelijke uitzichten. Als ik een prachtig en gevarieerd eiland in Europa moet noemen, dan is het wel Madeira. Je maakt er bijzondere wandelingen, bezoekt gezellige dorpen en logeert bij lieve mensen. Het vulkanische eiland hoort bij Portugal, maar ligt 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Ver weg van Spanje en Italië in de Atlantische Oceaan. De bijnaam van Madeira is het Hawaï van Europa. Als je het eiland zelf ontdekt, snap je precies waarom. Overal zie je kleurrijke bloemen en planten en woeste kustlijnen. En het klimaat is het hele jaar door aangenaam. Perfect voor een tropisch weekje weg.

Ruime vakantiehuizen en kleinschalige adresjes

Madeira is eigenlijk voor iedereen een aanrader. De natuur is zo fris en uniek dat je helemaal oplaadt. De Portugese vakantiehuizen bieden genoeg ruimte voor als je met de familie of vrienden naar het eiland komt. Ben je juist op zoek naar iets kleins en romantisch? Ga dan voor een uniek boetiekhotel, authentieke appartementen of een knusse quinta. Ver weg van de massa en middenin de natuur. Neem ook eens een kijkje tussen mijn last minute vakanties naar Portugal en wie weet bewandel jij binnenkort de paden van Madeira. Je kunt ook neuzen tussen mijn nieuwste ontdekkingen om een ongerept plekje te spotten. Goed om te weten: een vliegvakantie naar Madeira is bij mij altijd inclusief huurauto en verblijf.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Eliza's tips

Na elke bocht een ander landschap: ontdek uniek Madeira

Madeira is een van de meest veelzijdige eilanden die ik ken en heeft veel bijzondere bezienswaardigheden . Als je een roadtrip maakt, is het landschap na iedere bocht weer totaal anders. Rijd zeker ook langs Eira do Serrado. Onderweg spot je de mystieke wolken die tussen de heuvels hangen. Als die wegtrekken, is het uitzicht vanaf dit uitkijkpunt overweldigend. Indrukwekkend zijn ook de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz. Eindeloos badderen tussen de zwarte lavarotsen, terwijl wilde golven uiteen spatten… Dit plekje is wel heel bijzonder. Hoofdstad Funchal is, zelfs als je niet dol bent op steden, een aanrader. Je struikelt er bijna over de kleurrijke huizen, sfeervolle straatjes en gezellige pleinen. De stad ligt aan zee en heeft een aantal knusse stadsstranden, met her en der een palmboom en een oase van bloemen op de achtergrond. Sowieso vind je op Madeira een schat aan stranden. Een dagje stad of strand afsluiten? Dat doe je in een van de vele restaurants op Madeira  waar je alleen al voor het uitzicht naar toe gaat.

Het weer op Madeira: het hele jaar heerlijk

Madeira is, net als de Azoren, een groen eiland en dat is natuurlijk niet voor niets. De warme golfstroom die erlangs trekt en het subtropische klimaat maken dat het weer op Madeira het hele jaar door heerlijk is voor een  zonvakantie . In de wintermaanden schommelt de temperatuur vaak rond de vijftien graden. ‘S zomers is het warmer, met zo’n 20 tot 30 graden of iets warmer als de wind vanuit Afrika waait. Tip: neem een verfrissende duik in zee om lekker af te koelen. Het Portugese eiland heeft een microklimaat, waardoor de temperatuur overdag overal anders is. Dat komt ook door de grote hoogteverschillen. Zo kan het op de toppen van de bergen vriezen, terwijl dit aan de kust nooit gebeurt. Neem dus een trui mee voor als het ineens wat koeler is.

Wat zijn de temperaturen?

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
15ºC
15ºC
15ºC
19ºC
22ºC
25ºC
28ºC
27ºC
26ºC
23ºC
20ºC
15ºC
Min. temp.
9ºC
11ºC
11ºC
14ºC
15ºC
19ºC
22ºC
22ºC
21ºC
18ºC
16ºC
11ºC

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Vakantie is natuurlijk om heerlijk te ontspannen. Maar omdat jij ook de mooiste plekjes van Madeira wilt zien, heb ik hieronder wat tips opgeschreven die echt de moeite waard zijn om te bezoeken!

Dolfijnen spotten

Dolfijnen: voor mij blijven het magische dieren. Inmiddels heb ik al een paar keer dolfijnen gespot, waaronder op Sardinië. Maar ook op Madeira heb ik het geluk aan mij zijde. Tijdens een boottocht gaan we op zoek naar ze. Eenmaal de dolfijnen in mijn vizier, kan ik niet anders dan vreugdesprongetjes maken. Wat blijft dit toch bijzonder!

Funchal

Eerlijk opbiechten: ik ben niet altijd een grote fan van steden. Liever zoek ik rustige dorpjes op, ver weg van de massa. Maar sommige steden zijn zo charmant dat ik ze alleen maar in mijn hart kan sluiten. Zo ook Funchal, de hoofdstad van Madeira. Deze stad aan de kust van Madeira zit vol met sfeervolle, kleurrijke huisjes, straatjes en pleinen. De palmbomen, zee van bloemen en kleine stadsstrandjes maken Funchal af: wat een heerlijke stad!

Drink Poncha

“Mmmm…” Het is het enige wat ik kan uitbrengen als mijn goede vriend Pablo op Madeira me hun lokale drankje Poncha voorschotelt. De trots in zijn stem is groot als hij vertelt hoe dit lokale drankje van Madeira wordt gemaakt. Het blijkt een bom aan vitamines en fruit, gemengd met honing en alcohol. Mijn tip? Zoek een knus barretje op en laat je verrassen door een lekkere Poncha!

Tip van Eliza
Tip van Eliza

Tip van Eliza

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn tips en avonturen over Portugal kun je op mijn blog lezen.