Lesbos... zodra ik er land, voel ik het meteen: hier gebeurt iets bijzonders. Dit stukje van de Noord-Egeïsche Eilanden heeft samen met Samos zoveel moois te bieden... Ik ontdekte Lesbos ooit tijdens een rondreis door Griekenland, en sindsdien keert het eiland steeds weer terug in mijn dromen én op mijn reisschema. Je hebt Lesbos misschien voorbij zien komen in B&B Vol Liefde op RTL4, het populaire programma waarin charmante bed and breakfasts en de gastvrije eigenaars de show stelen.. Begrijpelijk, want de charme van de authentieke dorpjes en de gastvrijheid van de locals laten een blijvende indruk achter. Of je nu ronddwaalt door pittoreske straatjes met uitzicht op zee of stuit op een eeuwenoud klooster in het binnenland – overal proef je het echte Griekenland. Bekijk voor vertrek ook eens mijn restaurant-tips op Lesbos. Mijn hart klopt altijd wat sneller in Molyvos. Daar slenter ik over de markt, koop ik lokale honing en proef ik zoete loukoumades terwijl de zon langzaam zakt. Daarna eet ik in een van de sfeervolle haventje waar verse inktvis, feta en een glaasje ouzo nooit ontbreken. Aan het strand van Petra of Anaxos kom ik helemaal tot rust – voeten in het zand, boek in de hand, en de tijd die even stilstaat.
Kleinschalige villa’s & appartementen op Lesbos
Lesbos een van die plekken waar de tijd nog haar eigen ritme heeft. Wat ik het mooist vind aan dit Griekse Eiland? De plekjes waar je je helemaal alleen op de wereld voelt. Ik verblijf hier altijd in een kleinschalig appartement of een sfeervolle villa, weg van het massatoerisme. Vaak kijk ik uit over olijfgaarden of de azuurblauwe zee, en hoor ik alleen het ritselen van de wind door de cipressen. Er zijn zo veel bezienswaardigheden op Lesbos om te bezoeken! Wist je dat je dat gemakkelijk doet met de huurauto die altijd is inbegrepen bij mijn reisjes? Een fly & drive-arrangement is mijn favoriete manier om Lesbos te ontdekken. Alles is geregeld: je stapt uit het vliegtuig, pakt je huurauto en het avontuur kan beginnen. Van ruige kliffen tot verborgen baaitjes, ik laat me graag verrassen door wat ik onderweg tegenkom. Lesbos is groot genoeg om telkens iets nieuws te ontdekken, maar klein genoeg om je er snel thuis te voelen. Mijn tip? Boek op tijd, vooral in de zomermaanden. De mooiste adresjes zijn snel volgeboekt. En geloof me: als je eenmaal de sfeer van Lesbos hebt geproefd, wil je net als ik steeds weer terugkomen. Je kunt natuurlijk ook kijken tussen mijn nieuwste ontdekkingen of last minute vakanties naar Griekenland om snel van de Griekse zon te kunnen genieten.
Op rondreis op de Griekse eilanden heb ik inmiddels al veel cultuur mogen bewonderen. Dat is een voordeel van eilandhoppen! Maar een fly & drive vakantie op Lesbos is ook een unieke ervaring. Tussen de dorpen Esessons, Sigri en Antissa stuitte ik op een versteend woud. Omdat er hier maar 2 van zijn op de wereld, besloot ik meteen een kijkje te gaan nemen. In The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest in Sigri leerde ik over de oorsprong van dit bijzondere woud. Ook over verschillende vogelsoorten leerde ik hier veel, Lesbos is namelijk een vogelaarsgebied waar veel Europese vogelsoorten overwinteren. In het voorjaar is Lesbos een grote geurige tuin met allerlei kruiden en bloemen. In de vlakte bij Agia Pareskevi kun je soms wilde paarden zien grazen. Dit is altijd weer een schitterend zicht!
Of je nu een weekje weg gaat of langer, mijn vakantietip voor Lesbos is dat je dit eiland niet kunt verlaten zonder te hebben genoten van een glaasje ouzo. Tijdens het Festival van de Anijs in Lisvori leerde ik dat in dit dorp als enige plek op Lesbos anijs wordt verbouwd. De zaden van deze plant worden gebruikt om de welbekende ouzo te maken. Laat ik nou net van de anijssmaak houden! Als ik zin heb in wat gezelligheid ga ik naar het stadje Plomari en drink ik met de lokale bevolking een lekker glaasje ouzo van de lokale stokerij.
Op Lesbos laat ik me graag verrassen door de verse gerechten en kies ik vaak gewoon voor het gerecht van de dag. Zo ontdek ik steeds weer nieuwe dingen. De keuken van Lesbos heeft invloeden uit de traditionele Griekse keuken maar ook uit de Ottomaanse keuken. Visgerechten zijn zeer geliefd om te nuttigen in havenplaatsen en vissersdorpjes. Lokale specialiteiten zijn bijvoorbeeld sardelles pastes, gezouten rauwe sardientjes en dolmades, gevulde duivenbladeren. Zeker de sardientjes uit de baai van Kalloni zijn bekend onder de visliefhebbers. Lekker eten op Lesbos zit dus wel goed!
Tijdens de zomervakantie kun je op Lesbos rekenen op warme, droge zomers waarin de temperatuur soms boven de 40 graden uitkomt. Gelukkig zorgt de zeewind op hete dagen voor verkoeling en is er tijdens een vakantie aan zee altijd verkoeling binnen handbereik. De winters zijn hier koel en nat met gemiddelde temperaturen rond de 10 graden.