1. Home
  2. Cyprus
Cyprus

Vakantie Cyprus

Zonvakantie op Cyprus: ontdek dit Mediterrane eiland

 “Cabin crew, please prepare for landing.” Terwijl het vliegtuig langzaam steeds meer begint te dalen, kijk ik nieuwsgierig uit mijn raampje. Onder mij zie ik helderblauw water en lang uitgerekte stranden opdoemen. Wauw, mijn vakantie op Cyprus gaat echt beginnen! Als ik de aankomsthal binnenkom, staat mijn goede vriendin Helena me al op te wachten. “Wat fijn dat je er bent Eliza! Ik ga je tijdens deze rondreis alle unieke plekjes van het eiland laten zien.” Ze neemt me mee naar de archeologische plaats Choirokoitia, de rots van Aphrodite, de blauwe wateren bij Paphos en het Troödosgebergte. Na een dag vol nieuwe indrukken kan ik mijn geluk niet op. Ik kan niet wachten om te ontdekken wat voor geheimen ik ga ontdekken tijdens deze reis op Cyrus. Tot nu toe voldoet het voor mij aan alle aspecten van een fantastische kleinschalige vakantie!

Bekijk de kaart

Belangrijke corona informatie

Voor mensen met een Nederlandse nationaliteit die naar Cyprus reizen geldt het volgende: een PCR test is voor vertrek is verplicht (72 uur voor vertrek, advies is niet later dan 48 uur voor vertrek i.v.m. de wachttijd tot de uitslag. De test moet vooraf in het land van herkomst gedaan worden (incl certificaat met negatief resultaat).

Verder dien je de Cyprus Flight Pass in te vullen voor vertrek: Cyprus Flight Pass: deze dient 24 uur voor vertrek ingediend worden. Je krijgt hiervan een bevestiging en die moet men meenemen en tonen bij check in, samen met uitgeprint certificaat met negatieve pcr test. (registreren kan wel al en zelf al gegevens invullen en opslaan als draft).  Het formulier van de kinderen moet door de ouders worden ingevuld en ondertekend. Dit moet een apart forumlier zijn, zij vallen dus niet onder het formulier van hun ouders. Meer informatie vind je hier: https://cyprusflightpass.gov.cy/ 

 Gezondsheidsverklaring Nederland

Reis je via een Nederlandse luchthaven? Op de Nederlandse luchthavens is het verplicht om een gezondheidsverklaring bij je te dragen. Deze verklaring vind je hier.

Passenger Locator Form België

Vanaf 1 augustus is het voor alle reizigers die met het vliegtuig of per boot naar België reizen verplicht om het Passenger Locator Form in te vullen. Dit formulier dient 48 uur voor aankomst in België digitaal te worden ingevuld. Let op: reis jij via een Belgische luchthaven en verblijf jij minder dan 48 uur in België? Dan hoef jij het formulier niet in te vullen.

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt van de Cypriotische autoriteiten. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Afstand in publieke ruimtes
2 meter
Mondmasker binnen verplicht voor mensen en kinderen van 6 jaar en ouder.
Openbaar vervoer
Gebruik toegestaan
Mondmasker verplicht en daarnaast heeft het openbaar vervoer in Limassol de capaciteit gehalveerd naar 50%.
Maximaal aantal personen buiten
Geen restricties
In Limassol mogen er maximaal 10 personen samen een groep vormen.
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Supermarkten en drogisterijen
Open
Mondmasker verplicht voor volwassenen en kinderen van 6 jaar en ouder.
Tankstations
Open
Restaurants
Open
Klanten mogen uitsluitend aan een tafel zitten. Maximaal 100 personen binnen en maximaal 250 personen buiten. In Limassol is er een limiet van maximaal 75 personen binnen en maximaal 150 personen buiten.
Bars
Open
Klanten mogen uitsluitend aan een tafel zitten. Maximaal 100 personen binnen enn maximaal 250 personen buiten. In Limassol is er een limiet van maximaal 75 personen binnen en maximaal 150 personen buiten.
Winkels
Open
Mondmasker verplicht voor volwassenen en kinderen van 6 jaar en ouder.
Aquaparken
Open
Themaparken
Open
Stranden
Open
4 meter afstand tussen parasols van verschillende groepen en 2 meter afstand tussen ligbedjes van verschillende groepen
Evenementen (binnen en buiten)
100 personen binnen of 250 personen buiten
Musea
Open
Mondmasker verplicht voor volwassenen en kinderen van 6 jaar en ouder.
Wellness
Open
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Geen verkoop van alcohol op specifieke tijden
Zelfde regels als anders
Discotheken / uitgaansleven
Gesloten
Casino
Open
Luchthavens
Mondkapje en handschoenen verplicht en er wordt verplicht lichaamstemperatuur gemeten. Alleen toegankelijk voor reizigers. Op willekeurige keuze worden er corona tests afgenomen.
De luchthavens zijn gesloten voor bezoekers en familie, alleen open voor reizigers en personeel. Het dragen van een mondmasker en handschoenen is verplicht. Daarnaast is een temperatuurmeting bij aankomst verplicht. Het is verplicht om de bevestiging van de Cyprus Flight Pass bij je te dragen. Nederland valt in de categorie B: dit betekent dat reizigers een PCR test voor vertrek moeten afnemen (max 48 uur voor vertrek). Test moet negatief zijn en de testresultaten dien je uitgeprint mee te nemen. Deze moet worden getoont bij de check-in en bij de aankomst in Cyprus. Het formulier van de kinderen moet door de ouders worden ingevuld en ondertekend. Dit moet een apart forumlier zijn, zij vallen dus niet onder het formulier van hun ouders.
Quarantaine
Niet nodig
meer info: https://cyprusflightpass.gov.cy/ 
Covid-19 test voor vertrek verplicht
Ja
Ja, voor vertrek dien je een test te doen (Max 72 uur voor vertrek). Het resultaat dient negatief te zijn en je dient het dit uitgeprint mee te nemen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen test te doen. De test kan worden gedaan via KLM Health Services, zie meer info hier: https://klmhealthservices.com/reisvoorbereiding/coronatest/. De test kan ook worden gedaan via www.coronalab.eu of www.hethuisartslab.com.
Covid-19 test bij aankomst
Ja
Een aantal reizigers worden willekeurig gevraagd om een COVID-19 test te doen, ongeacht waar ze vandaan komen. De kosten van deze test worden gedekt door de Cypriotische regering.
Verplichte quarantaine bij aankomst
Nee
Afname Covid-19 test bij aankomst accommodatie
Nee
Gezondheidsverklaring verplicht
Nee
Andere formaliteiten nodig?
Ja
Het formulier dient te worden ingevuld voor vertrek: https://cyprusflightpass.gov.cy/ 
Transfer regels
meer info: https://cyprusflightpass.gov.cy/ 
Deze kan vanaf 24 uur voor vertrek worden aangevraagd

Eliza's favoriete adresjes

Bezienswaardigheden op Cyprus

Cyprus is eigenlijk een groot museum met opgravingen en ruïnes op bijna elke straathoek. Ik zag het met eigen ogen toen mijn vriendin Helena mij meenam naar alle mooie plekken op dit veelzijdige eiland in de Mediterranée. Zo gingen we op weg naar de benedenstad Kato Paphos, waar je op een aantal vierkante meter ruim 2.000 jaar historie kunt zien. Dit plekje staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Samen ontdekten we ook prachtige baaitjes voor een vakantie aan zee. Ik genoot van de Cypriotische natuur , die droog, maar wel groen en fleurig is, de cultuur en typische dingen van eiland. In het Troödosgebergte maakte ik mooie wandelingen door de natuur en bezocht ik historische dorpjes. De veelzijdigheid van Cyprus zorgt ervoor dat je hier iedere keer wel weer iets nieuws kunt ontdekken.

Wat zeker een aanrader is om te doen tijdens een vakantie naar Cyprus, is een bezoekje brengen aan de hoofdstad Nicosia. Het noordelijke deel van deze stad is namelijk Turks en het andere deel Grieks. Dit geldt voor het hele eiland. Dit merk je meteen doordat er in het Turkse deel met de Lira betaald wordt. Door de opdeling vind je er veel verschillende culturen terug. Wat erg bijzonder om te zien is.

Culinaire reis door Cyprus

In Cyprus kun je genieten van authentieke gerechten met allerlei verschillende invloeden. Zo kun proef je Griekse, Turkse, Italiaanse en Engelse elementen terug in de gerechten. Als je niet goed kunt kiezen en eigenlijk allerlei soorten eten lekker vindt, zit je hier dus zeker goed! Voor de twijfelaars onder ons is het bestellen van een meze een goede optie. Deze mix van kleine typische Cypriotische gerechten is de perfecte manier om alle culinaire specialiteiten van het huis in één maaltijd te proeven. Of probeer eens de halloumi, dit is een heerlijke verse geitenkaas, die je ook kunt bakken waardoor het een krokant laagje krijgt. Of proef de verse tomaten, sinaasappels en grote olijven, en dit alles op smaak gebracht met een flesje Cypriotische wijn.

Vind jij het heerlijk om buiten de deur te eten tijdens de zomervakantie op Cyprus? Bezoek dan zeker het stadje Limasol (ook wel bekend als Limassol). Hier vind je ontzettend veel hippe en leuke eetplekjes waar je kunt genieten van de heerlijkste maaltijden. Zo vind ik Dionysus Mansion een leuk restaurant om tot in de late uurtjes te genieten van een lekkere wijn.

Het weer: veel liefs uit Cyprus

Het weer op Cyprus is eigenlijk bijna altijd aangenaam weer voor een zonvakantie. Vooral vanaf mei tot half oktober is dit een van de warmste eilanden van Europa, met een grote zonzekerheid. In de zomer kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot 40 graden. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om verkoeling op te zoeken, met een prachtige zee binnen handbereik is jouw strandvakantie compleet. In november tot en met april is het hier ook nog heerlijk. Daarom is het ook de perfecte plek voor een korte vakantie in de nazomer en naar de winterzon. Terwijl het aan de stranden heerlijk warm kan worden, kan het in het Troödosgebergte sneeuwen. Zo kan je in één dag tijd aan het strand liggen of skiën.

Kleinschalige hotels & appartementen op Cyprus

Ik geniet altijd zo van een reis naar Cyprus. De natuur is er prachtig en de adresjes enorm gezellig. Het liefst verblijf ik hier in een country house., dat zijn typische hotels of appartementen op Cyprus. Hier heb ik het idee dat ik het meeste mee krijg van de cultuur. Ook hebben sommige van mijn adresjes op het eiland een villa privézwembad. Zo kun je elk moment heerlijk de verkoeling opzoeken. Of geniet bij een B&B van een heerlijk ontbijt onder de Cypriotische zon.

Wil je een vakantie naar Cyprus boeken? Op dit Mediterrane eiland heb ik een aantal adresjes die kleinschalig zijn en al snel vol kunnen zitten. Wil je meer vakantietips? Bekijk dan ook eens mijn nieuwste ontdekkingen voor meer inspiratie of ga al snel weg met een last minute vakantie naar Cyprus.

Fly & Drive op Cyprus

Goed om te weten: een vliegvakantie naar Cyprus is bij mij altijd inclusief huurauto en verblijf. Je kunt met de een fly & drive vakantie gemakkelijk de verschillende plaatsen van Cyprus bezoeken. Het eiland beschikt namelijk over een goed wegennet. In het Troödosgebergte zijn de wegen smal en bochtig, waardoor extra oplettendheid geboden is. Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat men links rijdt op Cyprus.

Tip: Als jij bij mij een vliegvakantie naar Cyprus boekt is er altijd een huurauto van de kleinste categorie inclusief. Als je een auto met een sterkere motor wilt reserveren, zodat je makkelijker de steile wegen op komt, is dat ook mogelijk. In de boekingsstappen, tegen een meerprijs, kan je de auto upgraden.

Het weer tijdens jouw vakantie

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
18ºC
19ºC
19ºC
21ºC
28ºC
28ºC
31ºC
31ºC
31ºC
29ºC
26ºC
20ºC
Min. temp.
8ºC
9ºC
10ºC
11ºC
18ºC
18ºC
21ºC
22ºC
20ºC
18ºC
13ºC
13ºC

Ontdek de regio's